Sadaka Değil Haklarını Verin

Sadaka Değil Haklarını Verin

Numan Kurtulmuş, sorunlarını iletmek üzere Ankara'ya gelen ve aralarında silikozis hastalığına yakalananların da bulunduğu bir grup kot kumlama işçisinin başlattığı eyleme katılarak destek verdi.

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi öncülüğünde Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesinin içinde eylemlerini sürdüren işçilere destek veren Kurtulmuş, burada yaptığı açıklamada Slokozis hastası kot kumlama işçilerinin sorununun bütün Türkiye'nin sorunu olduğunu ve bu sorunun çözümünün kolay olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, yıllardan beri devam eden bu sorunun çözümlenmesi ya da mağduriyetlerin önlenmesi bakımından tedbir alınması kolay olan bir konu iken Türkiye'deki siyasi iktidarların bu işçilerinin sorunlarını görmezden geldiğini savundu. Bu işçilerin hiçbir sosyal güvencesi olmadan merdiven altında ve kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakıldığını ifade eden Kurtulmuş, bu durumun 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışmadığını kaydetti.
 

Kot kumlama işinde 10 bin civarında insanın çalıştığını ve bunlardan yaklaşık 3 bininin silikozis hastalığına yakalandığını ve 50 yakın kişinin de hayatını kaybettiğini belirten Kurtulmuş,"Bu bütün Türkiye'nin ayıbıdır. Bu bütün Türkiye'nin bir insanlık suçudur, bunu böyle kabul etmek zorundayız. Anadolu'nun yoksul yörelerinden gelen ve gerçekten oralarda kendi hayatlarını idame ettirecek ekonomik imkânları bulamayan insanların buraya gelerek maruz kaldığı fevkalade kötü bir durum.

Bu durumu da Türkiye'nin çok ciddi düşünmesi lazım. İşin sosyal yönünün bir tarafı da budur. Size teklif edilen "özürlü muamelesi yapalım, siz bunda istifade edin" deniliyor. Çok açık bir şey vardır silikozis çok kesin bir meslek hastalığıdır. Bu kadar açık bir haksızlık açık bir insanlık suçu keşke bunların hepsi vakti zamanında önlenebilseydi de bunlar ortaya çıkmasaydı. Sosyal devlet olmanın zorunlu şartı bu durum ortadan çıkmadan bunu önlemekti. Taşeronlaşmayı önlemektir, kaçak işçiyi çalıştırmayı önlemektir, insanların bu kadar kötü durumda çalışmasını önlemektir. Hadi onu önleyemediniz. Tedavi edilmesi gereken genç insanlar var. Bu insanlara 3 kuruş sadaka vermeyin, bu insanlara meslek hastalığından dolayı malulen emeklilik hakkı verin. Bu da çok basittir. Ya bir yasa değişikliği verin ya da bir yasanın altına yapılacak ekleme ile fevkalade çözümü mümkündür."
 
Kurtulmuş, HAS Parti olarak konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.
 
"MALULEN EMEKLİ"
 

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komite üyesi Engin Bodur da, kot işçilerinin meslek hastası işçilerin yararlandığı maluliyet haklarından çok daha geride olan 'özürlüler' kategorisinde olduğunu belirterek, bu yanlışlığın çözülmesini istedi. Birçok arkadaşlarını silikozis hastası yada bu hastalıktan dolayı hayatlarını kaybettiklerini anlatan Bodur, bunların da göz önünde bulundurularak, "sigortası olup olmadığına bakılmaksızın, ilgili hakem hastanelerce silikozis hastalığına yakalandığı tespit edilen tüm hastaların, hastalıklarının ağırlıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda gerekli düzenleme yapılmasını" istedi.

 
Bodur, meslek hastalıkları hastanelerinden silikozis raporu alan işçilere iş göremez gelirinin bağlanması için işçinin çalıştığını ispat yükümlülüğünün de kaldırılması gerektiğini ifade ederek, kot işçilerinin neredeyse tamamının kayıt dışı, kaçak ve sigortasız çalıştırıldıklarını vurguladı.
 
Bu arada ziyaret sırasında işçiler ellerinde, "silikozis hastalığı meslek hastalığı kabul edilsin", "silikozis hastası işçilere maluliyet maaşı bağlansın" yazılı dövizler, hayatını kaybeden arkadaşlarının fotoğrafları ve sağlık raporlarını taşıdılar, "Sakat değil, işçiyiz", "Adalet istiyoruz, artık ölmek istemiyoruz" sloganları attılar.
 
SİLİKOZİS HASTALIĞI       
 
Kotlara eskimiş, ağarmış görünümü vermek için uygulanan kumlama (kuvars tozu püskürtme) yapılırken yüksek oranda "silika" içeren "kuvars kristallerinin" kullanılması sonucu, solunum yoluyla işçilerin akciğerlerini kaplayan kum tanecikleri bir süre sonra solunum yetmezliğine neden oluyor. Hastalık, öksürük, nefes darlığı, gözlerde kızartı ve kaşıntı, göğüs ağrısı şeklinde belirtilerle kendini gösterirken, hastalığın tedavisinin bulunmadığını ifade ediliyor. 

Etiketler :