Sağlık Bakanı Demircan, lösemili çocukları ziyaret etti

Sağlık Bakanı Demircan, lösemili çocukları ziyaret etti

Demircan: - "Sadece kemoterapi değil, kemoterapiden sonra en önemli tedavi yöntemi olan kemik iliği nakli noktasında Türkiye arzulanan seviyenin de ötesine geçecek hızda gelişmelerini sürdürüyor"

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Sadece kemoterapi değil, kemoterapiden sonra en önemli tedavi yöntemi olan kemik iliği nakli noktasında Türkiye arzulanan seviyenin de ötesine geçecek hızda gelişmelerini sürdürüyor." dedi.

Demircan, Dışkapı Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde lösemi tedavisi gören çocukları ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından yaptığı açıklamada Demircan, hastanede yatan çocukların tedavilerine ilişkin bilgi aldığını, hizmetleri yerinde incelediğini ve çocuklara geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de lösemi konusunda son yıllarda çok büyük mesafeler katedildiğine dikkati çeken Demircan, "Sadece kemoterapi değil, kemoterapiden sonra en önemli tedavi yöntemi olan kemik iliği nakli noktasında Türkiye arzulanan seviyenin de ötesine geçecek hızda gelişmelerini sürdürüyor." ifadesini kullandı.

Demircan, 2015'te Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinde (TÜRKÖK) Türkiye Kemik İliği Bilgi Sistemi (KİBS) oluşturacak şekilde donörleri ve hastaları buluşturan bir çalışma başlattıklarını anımsatarak, 2020'ye dönük hedefe neredeyse 2,5 yılda ulaşıldığına işaret etti. Donör sayısında 250 bin olan hedefi 500 bine çıkardıklarına işaret eden Demircan, vatandaşların bu konuda üzerine düşeni yaptığını bildirdi.

Katkılarından dolayı vatandaşlara teşekkür eden Demircan, şöyle devam etti:

"Donör sayısı arttıkça kemik iliği nakli bekleyen hastalara uygun ilik bulma olasılığımız da artmakta. Kurulmadan önce ülkemizde yapılan akraba dışı kemik iliği nakillerinin yüzde 2'si Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan lokal bankadan sağlanmaktaydı. Geri kalanları yurt dışından talep ediyorduk ama şimdi öyle değil. İlk açıldığı 2015 yılında ülkemizde yapılan 391 akraba dışı naklin 28'i, yüzde 7'sinin kök hücreleri TÜRKÖK donörlerinden bulunmuş ve nakilleri başarıyla gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. 2016 yılında ise ülkemizde donör sayısının artmasıyla birlikte akraba dışı kemik iliği nakli sayısı 509'a ulaşmış, bu hastaların 185'ine, yüzde 37'si TÜRKÖK donörlerinden kemik iliği nakli yapılmıştır. 2017'nin ilk on ayında ise 469 kemik iliği nakli yapılmış olup, bunlardan da 238'i, yüzde 50'sine TÜRKÖK donörlerinden kemik iliği nakli gerçekleştirilmiştir. Bu da şunu göstermektedir, kemik iliği nakli konusuna, bu hastalıkla yapılan mücadeleye halkımız sahip çıkmıştır ve halkımız bu mücadeleye giderek artan bir şekilde destek vermektedir."

Bakan Demircan, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinin diğer alanlarında olduğu gibi bu konuda da parmakla gösterilir duruma geldiğini vurguladı.

Kasım ayının ilk haftasının "Organ Nakli Haftası" olduğunu anımsatan Demircan, organ nakli konusunda halkın bilinç düzeyinin gelişmesi için medyaya da büyük görev düştüğünü belirtti.

Demircan, organ nakli konusunda Türkiye'nin dünyadaki sayılı merkezlerden biri olduğunu, organ nakli konusundaki duyarlılığın sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin dünyadaki sayılı sağlık merkezlerden biri olduğuna işaret eden Demircan, ülkenin sağlık turizminde daha da mesafe katedeceğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.