Said-i Nursi'nin Naaşı Nerede?..

Said-i Nursi'nin Naaşı Nerede?..

Said Nursi'nin cenazesi Urfa'dan nakledilirken uçaktan atıldığı yönündeki iddialara bugün bir yenisi eklendi. Nursi, Akdeniz'e atılmış ve bu TBMM kayıtlarına geçmiş! İşte ayrıntılar...

Hürriyet'ten Yalçın Bayer'in yazısının ilgili bölümü...

Gazeteci yazar Erbil Tuşalp, Said-i Nursi’nin öldükten sonra Akdeniz’e atıldığı yazısı üzerine, bir katkı vermek istediğini söyledi.

Tuşalp, “Benim anımsadığıma göre Said-i Nursi’nin cesedinin Akdeniz’e atıldığı 19 yıl önce TBMM tutanaklarına geçti. Nursi’nin sadece cesedi aranmayacak, itibarı da iade edilecekti.”

Anlatımına devam ediyor:

“Sorun TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na 27.4.1992 tarih 2614/1019 sayılı başvuru ile gündeme getirildi.Anlaşılması güç ama SHP’li üyeler Nâzım Hikmet’in itibarının iadesine karşılık Said-i Nursi’nin itibarının iade edilebileceği pazarlığında RP’lilerle anlaştı.

Komisyon üyeleri Halil İbrahım Çelik, Mahmut Orhun ve Hasan Mezarcı’dan oluşan alt komisyonun hazırladığıraporda “Said-i Nursi’nin ‘Bir tarikat şeyhi olmadığı’ savına yer verildi. Raporda bilim adamlarından yapılanalıntılar vardı. Örneğin Prof. Ali Fuat Başgil’e göre ‘Nurculuk’ zararsız bir dini akımdı. Said-i Nursi asla bir tarikatşeyhi değildi. Belki çağın şart kıldığı zihniyetin ne olabileceği yollarını, İslam’ın ezeli ve ebedi ilhamı olan Kuran’ı Kerim’den arama hareketinin bir mürşidiydi.”

Said-i Nursi’nin TBMM’de savunulmasına daha sonraki yıllarda da devam edildi. TBMM İnsan HaklarıKomisyonu’nda yapılan oylamada “Said-i Nursi’nin naaşının akıbetinin araştırılması ve itibarının iade edilmesineilişkin rapor” 5’e karşı 6 oyla kabul edildi. (24 Şubat 1993)

Sonra ne mi oldu? Tuşalp “Yasama yılı bitince de de kadük olup gitti, yani bir daha gündeme gelme şansı ortadan kalktı” diyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.