Saldıray Paşanın 2011 darbe planı

Saldıray Paşanın 2011 darbe planı

3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in 2009 başında seminer adı altında darbe çalışması yaptığı iddia edildi.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın Erzincan’da yürüttüğü Ergenekon soruşturmasının iddianamesinde şok bir detay yer aldı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede gizli tanıklardan Efe’nin anlatımları doğrultusunda Ezincan’da gerçekleştirilen darbe toplantısı gün yüzüne çıktı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 2003’te 1. Ordu Komutanı olarak seminer çalışmalarında hazırladığı ve ‘harp oyunu’ diye savunduğu Balyoz toplantısının bir benzerinin 2009’da 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in başkanlığında Erzincan’da yapıldığı iddia edildi. Albay Dursun Çiçek’in ıslak imzalı İrticayla Mücadele Eylem Planı’nı Ergenekon terör örgütünün amaçları doğrultusunda Erzincan’da uygulamaya koyduğu iddia edilen Berk’in, geçtiğimiz yıl 29 Mart’ta gerçekleştirilen mahalli seçimlerden önce 3. Ordu Komutanlığı bünyesinde ‘seminer’ adı altında darbe toplantıları yaptığı öne sürüldü.

SEÇİMDE DARBE HAZIRLIĞI

Yerel seçimler öncesinde darbenin gerçekleştirilememesi halinde daha sonra yapılacaklar iddianamede şöyle aktarıldı: “2009 sonlarına doğru Gülen Cemaati içerisinde bulunan bazı öğrencilerle cemaat bağlantılı birkaç rütbeli askeri konuşturarak cemaati kıskaç altına almak ve 2011 seçimlerinden önce anketlere göre AKP’nin önde olması durumunda askeri müdahale yapma kararlarının alındığı dosyadaki gizli tanık Efe’nin beyanlarından ve teşhisinden anlaşılmıştır.” Efe’nin sorgusunda darbe toplantısına katılan rütbeli personelin ayrı ayrı teşhis edildiği iddianamede vurgulandı.

GİZLİ TANIĞA 156 OYUNU

İddianamede yer alan şok bir ayrıntı da gizli tanıklara yapılan baskılara ilişkin oldu. Erzincan Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatları ve Erzincan Jandarması tarafından baskı yapıldığı iddia edilen gizli tanık Munzur, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından 23 Şubat 2010’da tekrar ifadeye çağrıldı. Munzur, 18 Şubat günü yaşanan skandal olayı kamera kaydı önünde şöyle anlattı:

ZORLA SÖYLETTİLER

“Eskiçayırlı Yolu istikametindeki yere kardeşim ve arkadaşımla birlikte gittik. Araçtan indiğimiz anda resmi ve sivil jandarma ekipleri yanımıza geldi. İçlerinden biri bana zorla telefonla 156’yı arattırırak, can güvenliğimin olmadığını ve bulunduğum yerden alınmamı söylettirdi. Söyleneni yaptıktan sonra arabaya bindirilip önce Jandarma binasına götürüldük. Şüpheli İlhan Cihaner’in avukatlarının da Jandarmada olduğunu gördüm. Burada iki saat kadar bekletikten sonra adliyeye götürüldük. Burada da 4 saat kadar bekletildikten sonra üçümüzün de ifadesi alındı. İfadeyi okumadan imzaladım. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiğim ifadem doğrudur.

BUGÜN

Etiketler :