Saldırıda En Çok Merak Edilen Sorular

Saldırıda En Çok Merak Edilen Sorular

Sultanahmet’te Topkapı Sarayı önünde üç kişiyi yaralayan ve çevreye rastgele ateş eden saldırgan ölü ele geçirildi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yaptığı açıklamada saldırganın Libya uyruklu ve 1975 doğumlu olduğunu, Türkiye’ye 27 Kasım’da geldiğini açıkladı. Bu arada Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, iki kişinin yaralandığı olaya ilişkin soruşturma başlattı.

Polisin ilk belirlemelerine göre saldırgan Suriye plakalı bir araçla dün saat 09.30 sıralarında olay yeri yakınlarına geldi.

Sırt çantası ve göğsüne takılı mermi kemeriyle yürüyerek Topkapı Sarayı’nın Ayasofya yönündeki ana kapısının önüne gelen saldırgan kapıdaki nöbetçilere ve çevreye rastgele ateş açtı.

Olayı gören bazı vatandaşlar yaşananların bir film çekimi olduğunu sandı.

Yaklaşık bir saat boyunca aralıklarla devam eden çatışma sonunda, teslim olmayı kabul etmeyen saldırgan avlu içindeki Aya İrini Kilisesi’ne yönelerek bir grup turisti rehin alma girişiminde bulundu. Bunun üzerine keskin nişancılar saldırganı vurdu.

MİT DE İNCELİYOR

Olayla ilgili soruşturmayı yapmakla görevlendirilen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Işıkaltın da olay yerinde yapılan incelemelere katıldı. Saldırganın cesedi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken istihbarat ve terör birimleri, geçtiğimiz pazar günü Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Elmahdhavri’nin buradaki temaslarına ilişkin çeşitli operasyonlar düzenledi.

Saldırganın uzun namlulu silahları nerden aldığı, silahlarla olay yerine nasıl gelebildiği, saldırı için destek alıp almadığına ilişkin araştırma başlatan polis, saldırganın İstanbul’daki 3 gününü mercek altına aldı. Saldırganın Taksim’de kaldığı otel odasında arama yapan polis, birlikte kaldığı kişiyi arıyor. Öte yandan MİT’in de olayla ilgili çalışma başlattığı öğrenildi.

BU SORULARA YANIT ARANIYOR

-Saldırgan İstanbul’a geldikten sonraki 3 gün içinde ne yaptı, kimlerle görüştü?

- Suriye plakalı araç Türkiye’ye ne zaman ve kim tarafından sokuldu?

- Üzerine iki tüfekle ateş etmeye hazır halde güvenlik noktasına yaklaşan saldırgan nasıl fark edilemedi? Üzerindeki silahlarla Topkapı Sarayı’na kadar nasıl gelebildi?

- Yabancı birisi bu kadar mermiyi ve silahı nasıl temin etti?

-Saldırgan müzenin açıldığı saat olan 10.00’da olay yerindeydi. Saldırı için önceden keşif mi yaptı?

-Önemli bir turizm noktası olan Sultanahmet Meydanı’ndaki MOBESE sisteminde yetersizlik var mı?

-Saldırganın bu Türkiye’ye ilk gelişi miydi? Yoksa daha önce Türkiye’ye geldi?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.