Şalit'in görüntüsüne karşılık 20 Filistinli kadın

Şalit'in görüntüsüne karşılık 20 Filistinli kadın

İsrail, kaçırılan asker Gilad Şalit'in hayatta olduğuna dair bir kanıt karşılığında, 20 Filistinli kadını İsrail cezaevlerinden serbest bırakacağını açıkladı.

İsrail başbakanlığından yapılan açıklamada, hükümetin, Gazze'deki militanlardan, Şalit'in video görüntülerini almak istediğini söyledi.

Hamas militanlarının sınır ötesi bir operasyonuyla 2006 yılında kaçırılan Gilad Şalit'in şimdiye kadar hiçbir görüntüsü yayınlanmadı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, görüntüye karşı tutuklu değişimi fikrinin, uluslararası arabulucular tarafından, güven artırıcı bir önlem olarak önerildiği belirtildi.

İsrail cezaevlerinde 10 binden fazla Filistinli kadın bulunuyor.

Müzakereleri yakından izleyen kaynaklar, değişimin bu hafta Cuma günü yaşanmasını beklediklerini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde, serbest bırakılması düşünülen Filistinli kadınların listesi duyurularak, serbest bırakma önünde hukuki bir engel olup olmadığı sorulmuştu.

Hamas, kaçırılan askerin serbest bırakılması karşılığında kimisi uzun cezalara çarptırılmış yüzlerce hükümlünün tahliyesini istiyor.

Hamas'ın siyasi kanadından bir temsilci geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, serbest bırakılacak 19 kadının Batı Şeria'dan olduğu, Gazze'den olan 20. kadının ise hapiste doğurduğu çocuğu ile serbest bırakılacağını söyledi.

Ebu Übeyde olarak bilinen sözcü, "Bu Mısırlı ve Alman arabulucuların bir başarısıdır" dedi.

Şalit'i elinde bulunduran militanlar, üç yıl içinde Şalit'in yazdığı üç mektup ve bir ses mesajı yayınlamışlardı.

Etiketler :