Sanatçıların 'Evet-Hayır' kavgası

Sanatçıların 'Evet-Hayır' kavgası

Cüneyt Özdemir'in sunduğu programa katılan Mustafa Altıoklar, Zeynep Tanbay ve Müjdat Gezen referandumu tartışlar. Altıoklar ve Gezen AKPye veryansın etti

Cüneyt Özdemir'in sunduğu programa katılan Mustafa Altıoklar, Zeynep Tanbay ve Müjdat Gezen referandumu tartışlar. Tanbay, 12 Eylül'ü dört gözle beklediğini belirtirken Altıoklar ve Gezen AK Parti'ye veryansın etti.

Cüneyt Özdemir’in sunduğu 5N1K’da sanatçıları konuk etti. Sinema yönetmeni Mustafa Altıoklar, sanatçı Zeynep Tanbay ve Müjdat Gazen referandumda neye oy vereceklerini açıkladılar.

Mutlakiyetçi zihniyetçi yapının referandumu alması halinde hayatı zehir hale getireceğini belirten Mustafa Altıoklar, referandumun en az 23 maddesinin kendileri için de geçerli olduğunu ancak yargıyı ele geçirmek için bu referanduma gittiğini 2 madde hariç diğerlerinin hepsinin Meclis’ten geçeceğini belirterek AK Parti iki maddeyi meclisten geçirmek için diğer maddeleri perde olarak kullandığını ileri sürdü. Altıoklar, referandumda evet çıkmasıyla iktidarın yargıyı da ele geçirmeyi arzuladığını ileri sürdü. Mustafa Altıoklar Anayasa metninin alanında uzman kişilerin anlayabileceğini buna karşın ilkokulu dahi okumamış kişelerin dahi bu referandumda oy kullanacağını belirtti. Halka ‘Yargı yürütmenin altına girsin mi girmesin’mi diye halka sorulması lazımdı dedi.

Altıoklar, referandumda evet çıkması halinde hükümet hemen referanduma gidecek ve yeniden iktidara gelerek padişahlığını kuracaktır. Eğer hayır çıkarsa önümüzdeki yıl yapılacak seçimde hükümet yıkılacak ve iktidara gelecek diğer partiler yeni bir anayasa için kolları sıvayacak ve herşeyi ile yeni bir anayasa yapacaklardır” dedi.

Zeynep Tanbay ise referandumda bir vatandaş olarak Evet oyu kullanacağını, sivil anayasanın ilk kez Türkiye’nin gündemine geldiğini AK Partili olmamasına rağmen evet oyu kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Vesayet rejiminin sona ermesi için bir kapı açılacağını, yeni bir anayasa yapılmasının da yolu açılacağını anlattı.

‘Anayasa paketine mi yoksa AK Parti’ye mi hayır diyorsunuz’ sorusuna Müjdat Gezen referandumun AKP mi referandummu sorusunun yanlış olduğunu anayasa paketinin de bu iktidarın olduğunu belirterek “Bu anayasa paketini yapan AKP’nin kendisi zaten. O yüzden ikisini birbirden ayrımanın ne manası var.

Zeynep Tanbay, “Türkiye’de referandum ile partiler ayrılmadığı için olayın bir seçim kampanyasına dönüştüğünü referandumun siyasi partilerle ilgisinin bulunmadığını söyledi. Tanbay, “Taraf olmayan bertaraf olur ‘ sözüne katılmadığını bu sözü vatandaşın söyleyebileceğini ancak bir siyasi parti başkanının söylemesinin yanlış olduğunu söyledi.

‘Erdoğan öyle bir bertaraf olacak’ki diyen Müjdat Gezen, Başbakan Erdoğan’ın miting meydanlarında ‘benim boyumu bırak soya bak soya’ sözünü hatırlarak “Kemal Bey’in boyu ile ilgili lafı Manisalı o adam söyledi”

Zeynep Tanbay, bu tür konuları konuşmak bana çok saçma geliyor. Ancak oy vermek benim en demokratik haklarımdan biri. Üstelik de bu 12 Eylül Anayasasını değiştirmek gibi bir konu ise bu hakkımı sonuna kadar kullanmak isterim. Evet çıktığında darbecilere karşı suç duyurusunda bulunma hakkımıda kullanmak istiyorum.” Dedi. Cüneyt Özdemir’in ‘Soy sopu diyen Başbakan” sözüne karşı “O zaman Malatya’daki kayısıya ne diyeceksin. Ordu’daki fındık için ne diyeceksin. Anayasa değişikliğinde fındık var varmı gibi saçma sapan koruşmalar var. Anayasa’da fındığı soran bir muhalefet başkanı ile Türkiye referanduma gidiyor.” Dedi.

Konuşmalar daha sonra Altıoklar’ın CHP’li olduğunu söylemesi, Tanbay’ın ise özgürlüklerden yana ve AKP yandaşı olmadığını hatta HADEP’e oy verdiğini söylemesi üzerine daha da büyüdü.

Etiketler :