Saraybosna'da Sırp provokasyonu!

Saraybosna'da Sırp provokasyonu!

1 Mart 1992'de bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'te yıldönümü kutlamaları 'Sırp kilidine' takıldı

Bosna Hersek'in yapılan referandum sonucunda bağımsızlığını ilan ettiği 1 Mart 1992 tarihinin 18. yıldönümünde Meclis'te özel bir oturum gerçekleştirmek isteyen Bosnalılar, Sırplar'ın engeli ile karşılaştı.

Oturum için Meclise giden Bosnalılar, oturumun yapılacağı büyük salona vurulan zincirle karşılandı. Salonu kilitleyen Sırp üyeler, özel oturumun yapılmasını engellemeye çalıştı.

Duruma tepki gösteren Boşnak vekiller ile Sırplar arasında salonun kapısı önünde arbede yaşandı.

Boşnakların salona girmesine engel olmaya çalışan Sırplar, Bosnalı parlamenter Ibrani Mustafic'in Meclis kapısına vurulan kilidi kırması, yıldönümü kutlamaları için salona girilmesine izin vermek zorunda kaldı.  

Oturum bir saat gecikme ile başlayabildi. Ancak kırılan zincirin ve kilidin ardından salona giren Bosnalılar, bu defa da Sırplar'ın Meclis'in elektriğini kesmesiyle karanlıkta kaldı.

Mikrofonlar çalışmadığı, karanlık Meclis salonundan herşeye rağmen çıkmayı reddeden Boşnaklar, bağımsızlık marşını okudu. 

Yapılan konuşmalarda ise "karanlıkta yaşamaya alıştık, ama yolumuza devam edeceğiz" mesajı verildi.

Bosna Hersek Meclisi'nde her yıl 1 Mart'taki bağımsızlık ilanının yıldönümü düzenlenen özel bir oturumla kutlanıyor. Bu yıl Sırplar'ın engelleme çabalarının, Sırp Kasabı Radovan Karaciç'in Lahey'de mahkeme önüne çıkmasıyla bağlantılı olduğu savunuluyor. Dünya Bülteni

Etiketler :