Şark Bülbülü için mevlit

Şark Bülbülü için mevlit

Diyarbakırlı Türk halk müziği sanatçısı Celal Güzelses için yarım asır sonra mevlit okutuldu.

Diyarbakırlı Türk halk müziği sanatçısı Celal Güzelses için yarım asır sonra mevlit okutuldu. Bugüne kadar farklı etkinliklerle anılan 'Şark Bülbülü' lakaplı Güzelses için ölümünün 51. yıldönümünde, baş müezzinlik yaptığı Ulu Cami'de mevlit okutuldu.

Güzelses gibi Diyarbakır Ulu Cami'de müezzinlik ve imamlık yapanlarla ailesinin okuttuğu mevlide, Ankara'dan gelen çok sayıda TRT sanatçısı da katıldı. Mevlidi Ulu Cami İmam Hatibi Mehmet Emin Mülayim, Mevlithan Mustafa ve Hacı Şaban Peker okudu. Mülayim, "Burada baş müezzinlik görevinden emekli olan ünlü sanatçımız için mevlit okuduk. Bu teklif ailesinden geldi. Bunu gelenek haline getirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Mevlithan Mustafa ise Diyarbakır'ın yetiştirdiği ünlü sanatçı için ilk kez mevlit okutulmasına sevindiğini söyledi. Mevlithan Mustafa, "Değerli sanatçımız için daha önce çok sayıda gece yapıldı. Hiçbirine katılmadım. Ailesiyle görüşüp Ulu Cami'de mevlit okunmasını istedik. Mevlide Ankara'dan çok sayıda TRT sanatçısı, çocukları ve torunları katıldı. Çok güzel oldu." şeklinde konuştu.

Halk müziğine 46 eser kazandıran Güzelses, 1913'ten 1921 yılına kadar Ulu Cami'de müezinlik yaptı. 1931 yılında doldurduğu plak büyük ilgi gördü. 'Şark Bülbülü' olarak ünlenen Güzelses, 22 Haziran 1943 tarihinde Diyarbakır Halk Musiki Cemiyeti'ni kurdu. Ağlama Yar Ağlama, Bülbülün Kanadı Sarı, Dağlar Dağımdır Benim, Esmerin Ağı Gerek, Mardin Kapı Şen Olur, Nare Esvap Yıkıyor, Vallahi O Yardir gibi çok sayıda eseri halk müziğine kazandıran Güzelses, 1956 yılında yeniden Ulu Cami'de baş müezzinlik görevine başladı. Ve bu görevi vefatına kadar (1 Şubat 1959) sürdürdü. (CİHAN)

 

Etiketler :