Şarm el-Şeyh saldırısının sorumlusu bulundu

Şarm el-Şeyh saldırısının sorumlusu bulundu

Ele geçirilen gizli belgelere göre Mısır gazının İsrail’e satışından alacağı komisyon oranı düşürülen Cemal Mübarek ve eski İçişleri Bakanı Habib el-Adli, komisyonun düşürülmesinde rolü olan Hüseyin Salim’den intikam amacıyla Şerm El- Şeyh’teki bombalı sa

Ele geçirilen ve “çok gizli” ibaresini taşıyan belgelerde 2005 Temmuzunda Mısır’ın turistik tatil kenti Şarm el-Şeyh’te meydana gelen ve çoğu Mısırlı 88 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırıların arkasındaki kişilerin Hüsnü Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek ve eski İç İşleri Bakanı Habib el-Adli olduğu iddia edildi. Bilindiği gibi el-Adli 25 Ocak devrimi esnasında emniyet güçlerine göstericileri öldürme emri vermek, idari ve mali yolsuzluk yapmak suçlamasıyla şu anda cezaevinde bulunuyor.

KOMİSYONU DÜŞÜNCE İNTİKAM ALMAK İSTEDİ

Belgelere göre Cemal Mübarek’i böyle bir bombalı saldırıya sevk eden neden, Mısır gazının İsrail’e satışını ön gören 2.5 milyar dolarlık anlaşmadan alacağı % 10 komisyonun % 2.5’e düşürülmesinde oynadığı rol nedeniyle işadamı Hüseyin Salim’den intikam almaktı.

Gizli teşkilat başkanından el-Adli’ye gönderilen belgede şunlar yazılı: “Dün Muhammed Haşim, Usame Mahmud, Rafet Musaylihi ve Ziyad Abdurrahim (Silahlı İslami bir örgüte mensup oldukları sanılıyor) toplandık ve 231 nolu görevlendirilmenin tatbikine ilişkin planda yer alan tüm hususlarda anlaştık. Buna göre üç bombalı araç Naama Körfezi bölgesine doğru hareket edecek, birinci araç Hüseyin Salim’e ait olan Mövenpick otelinin girişinde, ikincisi otele yakın bir resortta üçüncü araç ise Mövenpick Tatil Köyü’nde patlatılacak.”

“BOMBALARI VE ARAÇLARI BİZE VERİN GERİSİNE KARIŞMAYIN”
 
Kuveyt’te yayınlanan el-Ceride gazetesinde çıkan habere göre cemaat lideri Muhammed Haşim, hazırlık ve uygulamanın kendi elemanları tarafından yapılması, eylem saatinin 23-7-2005 sabahının ilk saatleri olması ve eylem detaylarının toplantıya katılan kişilerin dışında kimseyle paylaşılmaması şartıyla bu eylemi gerçekleştirmeyi kabul etmiş. Buna göre toplantıya katılan elemanlar bombalı araçların içerisindeyken araçlar patlatılacak, böylece eylem sonsuza dek bitmiş olacak. Belge ayrıca şu bilgileri de ekliyor: “Muhammed Haşim denen şahıs bize, gerekli araç- gerecin 20-7-2005 tarihinde Şarm Şeyh’te kendileri için hazırlanan merkezde hazır olması gerektiğini söyledi”

Hüseyin Salah tarafından eski içişleri bakanına gönderilen ve Hüseyin Salim’e ait otel ve turistik tesislere yönelik bombalı saldırılara ilişkin ikinci raporda eylem için gerekli olan eleman, teknik alt yapı ve patlayıcıların temin edildiği, tüm bu unsurların kararlaştırılan vakitte kullanıma hazır olduğu yazılıyor.

BOMBALAR VE ARAÇLAR HAZIR, EYLEM EMRİ BEKLENİYOR

Raporda şunlar yazılı: “Bugün Şarm Şeyh’te eylemin toplanma merkezinde Muhammed Haşim, Usame Mahmud, Rafet Musaylihi ve Ziyad Abdurrahim’le buluştuk. 231 nolu görevlendirmeye ilişkin planın detayları üzerinde anlaştık. Planı ve ilgili işlemleri birlikte gözden geçirdik. Ayrıca bombalı üç aracı inceledik. Her şeyden emin olduktan sonra elemanlara herhangi bir uyarı gelmeden toplanma merkezini terk etmemeleri uyarısında bulunduk.”

Gizli rapor şu sözlerle bitiyor: “ Böylece eylem için gerekli olan eleman ve teknik alt yapı hazırlıkları tamamlandı. Eylem saati beklenmeye başladı”

“BİZ SİZE ORALARI MI BOMBALAYIN DEDİK?”

Üçüncü rapor ise İçişleri Bakanı ile örgüt liderinin büyük bir sürprizle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Örgüt lideri Hüseyin Salah’a göre islamcı militanlar “kendilerine ihanet etmiş, onları kandırmış ve saldırı için seçilen yerleri değiştirmiş, Hüseyin Salim’e ait tesisler yerine başka hedefler seçmişler”

23 Temmuz 2005’te saat sabah 10’da İçişleri Bakanı’na gönderilen rapor şöyle diyor: “ Bugün sabah saat 1.15’te Şarm el-Şeyh’te, İslamcı militanların bombalı saldırı için yönlendirildiği yerler yerine farklı üç yerde patlama meydana geldi.” İslamcı militanlar üç farklı yere bombalı saldırı düzenledi. Bunlar Şarm el-Şeyh’te Gazala Garden ve Eski Pazar ile Naama Körfezi’nde minibüs durağıydı. Ayrıca kararlaştırıldığı gibi saldırı bir intihar saldırısı değil uzaktan kumandayla gerçekleştirildi. Üstelik tüm eylemciler de kaçmayı başardı. Kaçan İslamcı militanlar istenen hedefleri neden seçmedikleri ve neden kaçtıklarının hesabının sorulması için yakalandı.”

ÖLÜ VE YARALILARIN ÇOĞU MISIRLI

Eş zamanlı gerçekleştirilen bombalı saldırılarda çoğu Mısırlı 88 kişi ölürken 200’den fazla da yaralı vardı. Yaralılar arasında 11 İngiliz, altı İtalyan, iki Alman, dört Türk, bir Şilili, bir Arap asıllı İsrailli ve bir Amerikalı da vardı. Saldırıda ayrıca Fransız, Ukraynalı, Holandalı, İspanyol, Rus, Kuveytli ve Katarlı bazı turistler hafif yararlandı.

23 Temmuz 2005’te sabahın erken saatlerinde meydana gelen bombalı saldırılarda ilk saldırının hedefi “bazaar” denen eski çarşıydı. Çarşı yakınlarında bombalı bir aracın patlatılması sonucu çoğu Mısırlı olmak üzere 17 kişi hayatını kaybetti.

Önceden bir sırt çantasına yerleştirilen bir bombanın Mövenpick Oteli yakınlarında patlatılmasıyla gerçekleştirilen ikinci saldırıda altı turist can verdi. Üçüncü patlama ise Şarm Şeyh kent merkezinden 6 km uzaklıkta bulunan Naama Körfezi’nde yer alan oteller bölgesinde faaliye gösteren 176 odalı 4 yıldızlı Gazala Garden Oteli’ne doğru şöforü tarafından sürülen bombalı kamyonun patlatması sonucu gerçekleşti. Otele yapılan bu saldırı neticesinde 45 kişi hayatını kaybetti.

SALDIRILARIN ARDINDAN BEDEVİLERİ GÖZALTINA ALDILAR

Saldırıların meydan gelmesinden hemen sonra Mısır güvenlik güçleri Sinalı bazı bedevileri gözaltına aldı. Hükümete göre bu kişiler bu bombalı saldırıları gerçekleştiren kişilere yardım ve yataklık yapmıştı. Güney Sina Valisi de sızmaları önlemek amacıyla kentin etrafına tel örgü örmüştü. Ancak bütün bu işlemler kabul görmediğinden bu teller daha sonra kaldırılmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :