SARP SINIR KAPISI’NDA HAYAT DURDU

SARP SINIR KAPISI’NDA HAYAT DURDU

Sarp kapısında tır kuyruğu 6 kilometreyi aştı. 2 bin araçlık TIR kuyruğu oluştu...

Gürcistan gümrüğünde başlatılan modernizasyon çalışmalarına sınır ötesindeki yol genişletme çalışmaları da eklenince, Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki Sarp Sınır Kapısında hayat durma noktasına geldi.

6 kilometreyi aşan yaklaşık 2 bin araçlık TIR kuyruğunun oluştuğu kapıda, 8 ila 10 gündür bekleyen sürücüler bu duruma tepki gösterdi.

Sarp Sınır Kapısının Gürcistan tarafında 5 ay önce başlatılan modernizasyon çalışmaları, Türkiye’nin Kafkas ülkelerine açılan kapısı konumundaki Sarp’ta geçişlerin yavaşlamasına neden oldu. Bu duruma Gürcistan tarafında başlatılan yol genişletme çalışması da eklenince, Sarp sınırında uzun TIR kuyrukları oluştu.

6 kilometreyi aşkın kuyruk oluşturan yaklaşık 2 bin TIR, 8 ile 10 gündür bekleyişlerini sürdürüyor. Konvoya girmeyen çok sayıda TIR sürücüsü ise, Hopa ilçesindeki TIR parkı ile Karadeniz Sahil Yolu üzerinde çift yönlü park ederek bekleyişlerini sürdürüyor. Sınıra 5 kilometre mesafedeki Kemalpaşa Beldesi’ne kadar uzanan TIR kuyrukları beldede trafik akışını da engelliyor.

GÜNDÜZ GEÇİŞ YOK GECE SINIRLI

İstanbul’dan gelerek Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a gitmeyi planladığını ancak 8 gündür kapıda beklediğini anlatan TIR sürücüsü Cemal Dadaklı, “Günler çok kötü geçiyor. Yeme-içme imkanı yok. Tuvalet ve su da yok. Çok kötü durumdayız. Sınır ötesinde yol çalışması varmış. Ne kadar daha burada bekleyeceğiz belli değil. Gündüz TIR almıyorlar. Gece ise sınırlı sayıda araç gecişine izin veriyorlar. Sınırı geçen şoför arkadaşlarımız Batum’daki TIR parkında da günlerce beklediklerini söylüyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor” diyerek yakındı.

Samsun’dan Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’e giden sürücü Murat Yılmaz ise, 5 gün önce geldiği kapıda bekleyişini sürdürdüğünü belirterek, “Kapıda geçişler tamamen durdu. Ne zaman geçeceğiz belli değil. TIR’larda gıda maddeleri var. Sıkıntılı bir bekleyiş içerisindeyiz. Bu soruna Sarp kapısında sürekli karşılaşıyoruz. Yol çalışması diyorlar ama altında başka ne var bilemiyoruz” diye konuştu. Diğer TIR sürücüleri de soruna biran önce çözüm bulunmasını beklediklerini anlattı.

YOL ÇALIŞMASI 1 AY DAHA SÜRECEK

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri de, Gürcistan gümrüğünde daha önce başlayan modernizasyon çalışmasının devam ettiğini, bunun yanında sınır ötesinde yol genişletme çalışmasının da başladığını belirterek, Gürcü yetkililerden aldıkları bilgilere göre bu çalışmanın Kasım ayı başına kadar süreceğini öğrendiklerini ifade ettiler. Gürcü yetkililerin kapıdan gündüz TIR alımı yapmadığını ifade eden yetkililer, gece ise sınırlı sayıda TIR geçişine müsaade edildiğini belirttiler.

Bu arada sınır ötesinde bulunan TIR sürücülerinin de Türkiye’ye girişlerine izin verilmediği ve bekletildiği öğrenildi.

GEÇEN YIL 2 MİLYON 616 BİN KİŞİ GEÇTİ

Hopa Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü verilerine göre, bölgenin ve Türkiye’nin doğu coğrafyasındaki ülkelere açılan Sarp sınırından 2009 yılında toplam 2 milyon 616 bin 849 kişi, 204 bin 49 TIR- kamyon, 184 bin 843 otomobil ve 42 bin 33 otobüs karşılıklı geçiş yaptı

Etiketler :