Savaş durumuna geldiler

Savaş durumuna geldiler

Kuzey Kore: Tatbikat Kore Yarımadası'nı son derece ciddi bir savaş durumuna getirdi.

ABD ile Güney Kore'nin ortaklaşa düzenlediği ve 4 gün sürecek tatbikat bugün başlarken, Kuzey Kore, söz konusu tatbikatın, yarımadayı 'son derece ciddi bir savaş durumuna' getirdiğini açıklamasında bulundu.

Kuzey Kore Ulusal Barış Komitesi tarafından bugün başkent Pyongyang'da yapılan açıklamada, Güney Kore -ABD ortak askeri tatbikatının Kore Yarımadası'ndaki barış ve istikrara büyük zarar verdiği gibi, yarımadayı 'son derece ciddi bir savaş durumuna' getirdiği ifade edildi.

Kuzey Kore'de yayın yapan "Rodong Sinmun" gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir makalede ise ABD ve Güney Kore'nin 'tüm askeri provokasyonları durdurma çağrısına uymamaları' durumunda, bunun yol açacağı ciddi sonuçların sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiğine vurgu yapıldı. Yazıda ayrıca Güney Kore'nin deniz sahasını ihlal eden girişimlere bundan sonra da askeri karşılık vermeye devam edeceği uyarısında bulunuldu.

Esas olarak iki ordunun hava savunma ve denizdeki savaş yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan söz konusu tatbikata ABD'nin George Washington adlı nükleer güdümlü uçak gemisiyle birlikte birkaç füze kruvazörü ve destroyerler katılıyor. Güney Kore ise tatbikata füze destroyerleri, karakol gemileri, firkateynler ve savaş destek gemileri ile katılıyor. George Washington, 75 savaş uçağı ve 6 binden fazla mürettebata sahip bulunuyor.

Öte yandan Güney Kore'nin resmi haber ajansı Yonhap, Kuzey Kore'nin Sarıdeniz'deki karadan karaya füzelerini fırlatma rampalarına yerleştirdiğini duyurdu. Ancak bu haber, Güney Kore Savunma Bakanlığı tarafından 'askeri sır' olduğu için doğrulanamayacağı kaydedildi.

Kuzey Kore resmi KCNA haber ajansı ise tatbikatla ilgili olarak, sınırlarının ihlali durumunda misilleme yapacağı uyarısında bulundu ve "Ülke sularını ihlal eden her hangi bir provokasyona acımasızca şiddetli askeri karşılık vereceklerini bildirdi.

ÇİN DEVREDE

Öte yandan tarafları itidalli olmaya çağıran Çin, Kore Yarımadası'ndaki nükleer sorunla ilgili, Pekin'de ara verilen Altılı Görüşmeler'in heyet başkanlarını acil görüşme yapmaya çağırdı.

Bölgede yükselen tansiyonun ardından arabuluculuk görevini üstlenen Çin yönetimi, tansiyonu düşürmek için Kuzey ve Güney Kore nezdinde diplomatik çabalarda bulunuyor.

Bu kapsamda Çin Devlet Konseyi üyesi Dai Bingguo, Güney Kore'deki temasları çerçevesinde bugün Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak tarafından kabul edildi.

Güney Kore basınında yer alan diğer haberlerde, Devlet Başkanı Lee'nin, görüşmede, 'Pekin yönetiminin Güney-Kuzey Kore işlerine ilişkin daha sorumlu ve daha adil bir tutum takınmak suretiyle barışa katkıda bulunmasını istediği' bildirildi.

Çin basınına göre ise, görüşmede taraflar, yarımadadaki son gelişmelerin kaygı verici olduğunu, ilgili tarafların birlikte çaba harcayarak, müzakere yoluyla gerginliği yumuşatmaları ve yarımada ile Kuzeydoğu Asya bölgesinde barış ve istikrarı korumaları gerektiğini fikir birliğiyle dile getirdi. Lee, Çin'in yarımadanın barış ve istikrarının korunmasında oynadığı yapıcı rolü takdirle değerlendirirken, Dai ise bölgenin barış ve istikrarının korunmasında öteden beri çaba harcayan Çin'in bu duruma zarar veren her türlü girişime karşı çıktığını ifade etti.

Çin radyosuna göre, İkili ilişlilere de değinen taraflar, Çin ve Güney Kore arasındaki stratejik işbirliği ilişkilerinin geliştirilmesinin tarafların çıkarlarına uygun olduğuna dikkat çekerek, ikili ilişkileri devamlı ileriye götürmek için birlikte çaba harcamaya hazır olduklarını dile getirdi. Dai, dün de Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan ile bir araya gelmişti.

Bu arda Çin, Kuzey Kore nezdinde de temaslarda bulunacak. Kuzey Kore parlamentosu olan Yüksek Halk Meclisi'nin başkanı Choe Thae-Bok'un salı günü Çin'i ziyaret edeceği açıklandı. Çin'in Xinhua haber ajansı, Choe'un temaslarının cumartesi gününe kadar devam edeceğini, ziyaretini Çin'in iki numaralı ismi olan Ulusal Halk Kongresi başkanı Wu Bangguo'un konuğu olarak yapacağı belirtildi.

CİHAN

 

Etiketler :