Savaş uçakları neden kalkmadı?

Savaş uçakları neden kalkmadı?

Dağlıca, Aktütün ve Tokat'ta olduğu gibi yine havanın sisli olması gerekçe gösterildi

Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Çukurca İlçesi Hantepe mevkiindeki askeri birliğe 20 Temmuz gecesi yapılan saldırıyla ilgili 1 ay sonra açıklama yaptı.

Ancak başından sonuna kadar görüntülenen saldırıyı izaha yönelik savunma tatmin etmedi.

YARDIM 2 SAAT 45 DAKİKA SONRA

Genelkurmay, 01.45'te saldırıya uğradığı belirtilen askeri birliğe ilk yardımın 2 saat 45 dakika sonra yani saat 04.30'da gönderildiği bilgisini doğruladı. Helikopter yardımının ise Aktütün, Dağlıca ve Tokat gibi bir çok baskında öne sürülen 'yoğun sis ve toz bulutu'na takıldığı belirtildi. Ancak aynı saatlerde Heron'ların gönderdiği görüntülerin net olması kafaları karıştırdı.

'DOÇKA'LARI KİM GETİRDİ?

Emniyet'in verdiği istihbarat bilgilerinde 60 civarında terörist grubun baskın yapacağı belirtiliyordu. TSK, bu bilginin niçin değerlendirilmediğini izah edemedi. Üstelik teröristlerin 'DOÇKA" tipi ağır silahlarla karşılık verdiği vurgulandı. Emniyetin istihbaratına rağmen binek hayvanlarla taşınabilen DOÇKA'ların birliğin yakınına kadar nasıl getirildiği sorusu hala muamma.

SAVAŞ UÇAKLARI NİYE KALDIRILMADI?

Açıklamada DOÇKA'ların hava harekatı icra eden uçaklarca tahrip edildiği aktarılıyor. Bu noktada şu sorular cevapsız kalıyor: Bu ifade çatışmanın ertesi gün öğle saatlerine kadar sürdüğü anlamına mı geliyor? Uçaklar neden olayın görüntülerinin alınmaya başlandığı 02.15'ten itibaren gönderilmedi? Madem taarruz helikopteri intikal ettirilemedi, Heronların uçtuğu yere savaş uçakları kaldırılamaz mıydı? Heronlar terörist grubun koordinatlarını verdiği halde uçaklar bu hedefi gece vuramaz mıydı? Savaş uçaklarıyla daha önce yapılan gece operasyonları unutuldu mu?

TERÖRİSTLER NİYE İMHA EDİLMEDİ?

Teröristlerin topçu atışına maruz bırakıldığı iddiası da görüntülerle çelişiyor. Heron görüntülerinde 7 terörist toplanıyor. Dinlendikten sonra dağılıp gidiyor. Bu olayın ardından 30 dakika geçiyor. Heron'un verdiği koordinatlar çerçevesinde bu teröristlerin topçu ve hava unsurları ile vurulmamış olması izaha muhtaç.

500 METREDEN YARDIM GELMEDİ

Genelkurmay, üst bölgesine 500 metre mesafedeki 380 askerin bulunduğu Hantepe Karakolu'ndan neden yardım gönderilmediğine temas etmedi. Heron görüntülerinin ilgili birimler tarafından neden silindiği belirtilmedi. Açıklamada gerekenin yapıldığı, ihmalin olmadığı savunuldu. O halde ortada sorun yoksa neden heron görüntülerini sızdıranların tespitine yönelik operasyon yapılmasına ve 30 adresin basılarak askerlerin eş ve çocuklarının çapraz sorgudan geçirilmesine ise bir anlam verilemedi.

TSK'DAN 1 AY SONRA AÇIKLAMA

Teröristler mevzilere DOÇKA bile yerleştirmiş

Hantepe Karakolu'na baskında yaşanan 'Heron' skandalıyla ilgiliGenelkurmayBaşkanlığı'ndan 1 ay sonra açıklama geldi.TSKgecikmeyi 'adli soruşturmalara müdahil olmak' istememelerine bağladı. Adli soruşturmanın hızla başlatıldığı ileri sürülen açıklamada şu görüşler savunuldu: "Hantepe üs bölgesi ve yakın emniyet kuvveti mevzilerine yoğun terörist ateşi, 20 Temmuz gecesi saat 01.45'te altı değişik noktadan aynı anda başlamıştır. Olayı öğrenen ve o sırada Diyarbakır'da bulunan dönemin 2'nci Ordu Komutanı da saat 02.00'den itibaren olayın takip, sevk ve idaresine müdahil olmuştur.Olay anında insansız hava aracı, 40 km. kadar uzakta başka bir bölge üzerinde olduğundan derhal HAN Tepe bölgesine yönlendirilmiş, saat 02.15'te HAN Tepe üzerinde olmuş ve görüntü aktarmaya başlamıştır. Buradan açıkça anlaşılacağı üzere saldırı öncesi yaklaşan teröristlerin görüntülerinin aktarılmış olması söz konusu değildir.Basına yansıyan insansız hava aracı görüntülerinden, en erken olanının zamanı ise 02.31'dir ve olayın başlangıcının yaklaşık 46 dakika sonrasına aittir.

TAHLİYE KARAYOLUYLA YAPILDI

Olayın başlaması üzerine Hakkari'de konuşlu bulunan taarruz helikopterlerine emir verilmiş, helikopterler, zorunlu hazırlıklarını müteakip havalanmış, ancak Çığlı Suyu (ZAP) vadisindeki yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle güneye, Çukurca bölgesine geçememiş, yarım saat süren denemeyi müteakip, Hakkari'ye dönmek zorunda kalmışlardır.Aynı helikopterler, hava şartlarının iyileşmesi üzerine, saat 04.30'da Hantepe üzerinde olmuş ve bölgeden uzaklaşmaya çalışan teröristleri ateş altına almışlardır. Hava aydınlandıktan sonra, teröristlerin çevredeki hakim arazilerde mevzilendirdikleri DOÇKA silahları, bölgedeki helikopter faaliyetlerini tahdit etmiş, helikopterlerin inememesi nedeniyle, tahliyeler karayoluyla yapılmıştır. DOÇKA mevzilerinin yerlerinin tespit edilmesi üzerine, bölgeye iki sorti hava harekatı icra edilerek bu mevziler tahrip edilmiştir." Genelkurmay, görüntülerin 30 ayrı merkezden izlendiği iddiasının da doğru olmadığını iddia etti.

Etiketler :