Savaşın eşiğine getiren tapınak

Savaşın eşiğine getiren tapınak

Kamboçya ile Tayland sınırındaki Preah Vihear tapınağı ile ilgili 50 yıllık ihtilaf yüzünden iki ülke yine savaşın eşiğine geldi. Beş günlük çatışmalarda beş asker hayatını kaybetti.

Tayland ile Kamboçya orduları arasındaki çatışmalardan sonra, iki ülkenin son aylarda sürdürdüğü dostane ilişkiler yerini zehir zemberek açıklamalara ve yeni bir diplomatik krize bıraktı. Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Taylandlı mevkidaşı Abishit Vejjajiva’nın “Savaşa aç” olduğunu söyleyerek BM Güvenlik Konseyi’nden meseleye müdahale etmesini istedi. Vejjajiva ise Kamboçya’yı “Tayland egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden mükerrer saldırılar” işlemekle suçladı. Beş gündür süren çatışma sonucu iki Taylandlı ve üç Kamboçyalı asker hayatını kaybetti.

Google bile nasibini aldı

İki komşu ülke arasında gerginliğin yeniden tırmanmasına neden olan sınır ihtilafı, 2008’de Dünya Mirası Listesi’ne alınan bin yıllık Preah Vihear tapınağına dayanıyor. Hindu inancına göre kötülükten arınmanın tanrısı Şiva’ya adanan tapınak, iki ülkeye dağılan Dangrek dağlarının sarp yamaçlarında yer alıyor.

1962’de Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin tapınağın bulunduğu bölgenin Kamboçya’ya ait olduğuna hükmetmesinden beri Tayland bu topraklar için hak talep ediyor. Sonuncusu 2008’de olmak üzere 1907 yılında, Kamboçya’yı yöneten Fransız Sömürge İdaresi’nin hazırladığı ve Siam Krallığı’na gönderdiği haritalara dayandırılarak alınan karar, bölgede sık sık husumetlere sebep oluyor. Daha önce Kamboçya’nın bayrak dikmesi ve “Burası Kamboçya” yazan bir tabela yerleştirmesi, Tayland tarafından “tahrik” olarak nitelendirilmişti. Kamboçya kanadı ise Google’ın harita programında tapınağın Tayland sınırı içinde gösterilmesinin üzerine Google’a misillemede bulunarak konuyu uluslararası mahkemeye taşımakla tehdit etmişti.

Çatışmayla çeşitli komplo teorileri de üretiliyor. Bunlardan biri, sarı gömlekliler adıyla da tanınan Tayland’da ulusalcı muhalefet partisi Demokrasi İçin Halk İttifakı’nın, Başbakan Vejjajiva’yı düşürmek için ordu ile beraber bir tezgah kurduğu. Tayland’ın, yükselen milliyetçi hareketi, iktidar için Vejjajiva’ya önce destek vermiş, ardından Kamboçya konusunda tutumunu “yumuşak” bularak eleştirmişti

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :