Savcı Harddiski İncelememiş

Savcı Harddiski İncelememiş

Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan'ın keşif görüntülerinin bulunduğu harddiskin arızalı olduğunu açıklayan OYAK Güvenlik'in bir skandalı daha ortaya

Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan'ın keşif görüntülerinin bulunduğu harddiskin arızalı olduğunu açıklayan OYAK Güvenlik'in bir skandalı daha ortaya çıktı. Şirket, görüntüleri kurtarma gerekçesiyle, format attığı harddiski üretici firmadan bir uzmana inceletti. OYAK, bu bilgiyi saldırıdan 8 gün sonra Danıştay'a bildirdi. Danıştay ise polisi, harddiskin OYAK'ta olduğundan 5 gün sonra haberdar etti.

Danıştay saldırısından bir önce tetikçi Alparslan Arslan'ın keşif görüntülerinin bulunduğu harddiskin silindiğinin ortaya çıkmasının ardından gözlerin çevrildiği OYAK Güvenlik'in bir skandala daha imza attığı ortaya çıktı. Şirketin, Ankara Emniyeti'nin saldırı günü yani 17 Mayıs 2006'da Danıştay'a akibetini sorduğu delil niteliğindeki harddiski, üretici firma personeline incelettiği anlaşıldı.

BİR HARDDİSK SKANDALI DAHA

TÜBİTAK raporu, OYAK Güvenlik'in 'arızalı, görüntülere ulaşılamadı' açıklaması yaptığı Danıştay'daki güvenlik kameralarına ait görüntülerin kaydedildiği harddiskin, sağlam olduğunu, dosyaların ise geri getirilemeyecek şekilde silindiğini ortaya koydu. Saldırıdan 4 yıl sonra ortaya çıkan gerçek, gizli bir elin, Alparslan Arslan'ın bağlantılarını çözecek görüntüleri harddiske müdahale ederek yok ettiğini gösterdi. Raporun ardından, harddiskle ilgili Danıştay'ın Ankara Emniyeti'ne ve OYAK Güvenlik'in Danıştay'a yazdığı yazılar ise kritik bir delilin soruşturmadan kaçırıldığını gösterdi.

ARAZILI DİYE FORMAT ATTILAR

Danıştay davasının ek delil klasörlerinde yeralan belgelere göre, saldırıdan 1 gün önce sökülen harddisklere OYAK'ta format atıldı. Serkan Akyıldız, metin Almalı, Murat Kablan adlı servis elemanlarının imzasının bulunduğu servis formunda hardiskteki görüntülere ulaşılamadığı belirtilerek "Cihaz harddiskleri ve yazılım formatlanarak, arızalı harddiskler yenileriyle değiştirilmiştir. Yazılım yeniden yüklenmiştir" denildi.

DANIŞTAY, HARDDİSKİNİN PEŞİNE DÜŞMEDİ

Ankara Emniyeti, ise saldırı günü, 17 Mayıs 2006'da, harddiski Danıştay'a sordu. Binadaki güvenlik sisteminden sorumlu Tetkik Hakim Danıştay Savcısı Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Engin Çakmak ise polise tam 5 gün sonra, 22 Mayıs'ta, harddiskin OYAK Güvenlik'te olduğunu bildirdi. Danıştay, mülkiyeti kendisine ait harddiski OYAK Güvenlik'ten alarak polise teslim etmedi. Saldırının en kritik delillerinden biriyle ilgili hem OYAK hem de Danıştay'ın şüphe uyandıran tutumu bununla da kalmadı.

OYAK, DANIŞTAY'A RAPOR VERDİ

Danıştay'ın emniyete gönderdiği yazıdan 3 gün sonrasının tarihini taşıyan OYAK Güvenlik'e ait bir belge ise polisin saldırı günü peşine düştüğü harddiskle ilgili iki kurumun umursamaz tutumunu gözler önüne serdi. OYAK'tan Danıştay Başkanlığı'na gönderilen 25 Mayıs 2006 tarihli bilgilendirme yazısında, "Bilindiği üzere Başkanlığınız merkez binasına montajı yapılan ve mülkiyeti başkanlığınıza ait dijital görüntü kayıt cihazının arıza yaptığı hususu 16.05.2006 tarihinde tarafımıza bildirilmiş ve teknik servisimizce arızanın mahallinde giderilemeyeceğinin tespiti üzerine anılan cihaz aynı gün sökülerek servise intikal ettirilmiştir" denildi.

Yazıda saldırı günü yeni harddisklerin takıldığı belirtilerek harddiskin üretici firma personeline inceletildiği belirtildi. Yazıda şöyle denildi: "Konuyla ilgili olarak cihazın üretici firmasıyla uzman bir personelin harddiske kaydedilen arıza öncesi görüntüleri kurtarma çalışmasında teknik danışmanlık yapmak üzere gönderilmesi için temasa geçilmiş ve üretici firma tarafından bu isteğimiz kabul edilmiştir. Gelişmeler ışığında bundan sonra tarafınızca yapılması istenen hususlardaki talimatlarınızı şirketimize yazılı olarak iletilmesi hususun tensiplerine arz ederiz."

 

Savcı saldırıdan 1 ay sonra öğrendi

Danıştay davasının ek delil klasörlerindeki bir belge ise savcının harddiskin OYAK'ta olduğundan saldırıdan yaklaşık 1 ay sonra haberdar olduğunu ortaya koydu. Ankara Emniyet Müdürlüğü, Danıştay'a olay günü (17 Mayıs 2006) sorduğu harddiskle ilgili aldığı cevabı 14 Haziran 2006'da kanlı saldırıyı soruşturan savcıya bildirdi. Terörle Mücadele Şube Müdürü imzalı belgede, "Danıştay başkanlığına ait görüntü kayıt cihazının 16.05.2006 tarihinde arızalandığına dair Danıştay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nin 22.05.2006 gün ve 274 sayılı yazısı ile servis formu soruşturma dosyasına konulmak üzere yazımız ekinde gönderilmiştir" denildi.

Etiketler :