Savcı: Türkiye’de ÖSO Yok

Savcı: Türkiye’de ÖSO Yok

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, “ÖSO” yöneticileri hakkında yapılan suç duyurusuna, Hatay’da ÖSO militanı olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)  üyeleri ve yöneticileri hakkında “İnsanlığa karşı suç ve soykırım suçu” işledikleri nedeniyle Avukat Cihan Söylemez’in verdiği suç duyurusuna, “Türkiye’de ÖSO’lu yok” diyerek takipsizlik kararı vermesi kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

Cumhuriyet Savcısı Kasım Tüten tarafından verilen takipsizlik kararında, ÖSO Başkomutanı Riyad el Esad, Yardımcı Komutanı Ahmet Hicazi’nin de aralarında bulunduğu yönetici kadrosundan 7 kişi dâhil olmak üzere, ÖSO’luların,“Ülkemiz topraklarında herhangi bir faaliyetinin bulunmadığı ve yapılan giriş-çıkış yolcu sorgulama sisteminden bahse konu şahısların ülkemize giriş çıkış yapmadığı anlaşılmıştır” denilerek soruşturma açmaya gerek duymadı.

 

Kararda ayrıca, ÖSO’nun terör örgütü olmadığı öne sürülerek, “Hatay ilinde ÖSO adlı oluşumun mensuplarının bulunmadığı ve terör örgütü olarak TEM Şube’de bir kayıt olmaması gerekçesiyle kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Oysa hergün Türk ve dünya medyasında çıkan haberlerde ÖSO’nun Türkiye’deki kamplarda silahlı eğitim yaptığı fotoğraflarla belgelenmişti. Geçtiğimiz günlerde de Kahramanmaraş’ta ÖSO’luların bomba imal ettiği bir bağ evinde patlama olmuş ve olayla ilgili gözaltılar yaşanmıştı. Bağ evinde yapıla aramada ise bomba yapımında kullanılan amonyum nitrat ele geçirilmişti. En son 3 gün önce de Hatay’da ÖSO üyesi bir Suriyeli’nin yaşadığı evde 27 kiloluk el yapımı bomba ele geçirilmiş ve O.S. adlı zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

KARAR SİYASİ

Savcılığın vermiş olduğu takipsizlik kararını bölgeyi iyi bilen ve aynı zamanda hukukçu olan CHP Hatay Milletvekili Avukat Mevlüt Dudu YURT’a değerlendirdi. Dudu, kararın şaşırtıcı olmadığını belirterek, “Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın vermiş olduğu bu karar hiç şaşırtıcı değil. Bağımlı olduğu siyasi iktidarın politikası doğrultusunda verilmiş siyasi bir karardır.

YARGI BAĞIMLI

Savcılık, çıkıp burada terör örgütü var derse, iktidarda şüpheli durumuna düşer ve zan altında kalır. Ayrıca Hatay’da sadece ÖSO’lular yok. El Kaide ve Müslüman Kardeşler gibi Hatay’ı üst olarak kullanan birçok terör örgütü var. Böyle bir yargının mensubu olan savcıdan bunun dışında bir karar beklemek şaşırtıcı olur. Bağımlı olan bir yargıdan çıkan bu karar normal, bunu ancak bağımsız bir yargı soruşturur” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.