Savcıya Sigara Tutanağı Tutuldu

Savcıya Sigara Tutanağı Tutuldu

Odasında izmarit bulunan özel yetkili savcı hakkında tutanak tutuldu

Diyarbakır İl Tütün Kontrol Kurulu denetim ekibi, Adliye Sarayı'nda tütün ürünü denetimi yaptı. Baro ve savcıların odalarını kontrol eden ekip, izmarit bulduğu özel yetkili savcı hakkında "odada sigara içildiği" yönünde tutanak düzenledi. Ancak hakim ve savcılara Kabahatler Kanunu kapsamında ceza kesilemiyor.

 

İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekipleri Koordinatörü Hüseyin Memiş başkanlığındaki denetim ekibi memur ve savcıların odalarını 'çat kapı' denetledi. Odalarda sigara içene rastlanmadı. Ancak yapılan küllük kontrollerinde izmarit bulunması üzerine 'sigara içildiği' yönünde özel yetkili savcı hakkında tutanak tutuldu. Ekipler, Diyarbakır Barosu'ndaki avukat bekleme odasını da denetledi. Avukat Atilla Öncü, kanunun uygulanmasında son zamanlarda bir gevşeme söz konusu olduğunu savunarak, yapılan uygulamadan mutlu olduklarını dile getirdi. Denetimlerin kanunen zorunlu olduğunu hatırlatan Öncü, "Kanun var, ama uygulamayı yapacak insanlar yok. Ancak özellikle bölgemizde bir sıkıntı var. Denetimin eşit standartlarda ve her yerde eşit yapılması lazım. Denetimleri olumlu buluyoruz. Ekibe çalışmalarında başarılar dileriz, işlerinin zor olduğunu biliyoruz." sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.

 

Açıklama yapan Denetim Ekipleri Koordinatörü Hüseyin Memiş, bütün kamu kuruluşlarını denetleme yetkisine sahip olduklarını ve bugün de adliyede çalışma yaptıklarını belirtti. Şimdiye kadar 110 kurumu denetlediklerini ve 15 ihlal saptandığını ifade eden Memiş, Adliye Sarayı'nı denetlerken de pek çok yerde ihlal tespit ederek, tutanak tuttuklarını söyledi. Memiş, tutanakları gerekli idari soruşturma için işleme sokacaklarını aktardı.

 

Hakim ve savcılara Kabahatler Kanunu kapsamında ceza kesilemediğini, bu konuda sadece tutanak tutacaklarını anlatan Memiş, şunları kaydetti: "Hakim ve savcılara Kabahatler Kanunu dışında başka disiplin hükümleri uygulanıyorsa bu konuda bilgi sahibi değilim. Belki bağlı oldukları kurumun prosedürleri uygulanabilir. Bugün sadece tespit tutanağı tutuyoruz. Onun dışında idari yaptırım karar tutanağını kurumun yetkilendirdiği personel yapıyor. Biz sadece sigara içilmiş olduğunu tespit ettik ve tespit tutanağını tuttuk. Eğer sigara içen görseydik kurumun yetkilendirdiği personel tarafından idari yaptırım karar tutanağı tutulacaktı."

Etiketler :