SBS ve ÖSS'ye hazırlık yapanlara reçete

SBS ve ÖSS'ye hazırlık yapanlara reçete

Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt, SBS ve ÖSS'ye hazırlanan öğrencilere, test çözerken mutlaka zaman tutmaya özen göstermeleri ve deneme sınavlarının sonuçlarını abartmamaları uyarısında bulundu.

International Hospital'dan Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt, SBS ve ÖSS için sayılı günler kala sınavlara hazırlanan öğrencilere çeşitli uyarılarda bulundu. Kalan süre için gerçekçi bir plan hazırlanması gerektiği uyarısında bulunarak, “Örneğin elinizdeki tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı eksik olduğunuz konularda sorular çözme yönünde planlayabilirsiniz. Elinizdeki çözmek istediğiniz soruları ve sınava kadar bu soruları hangi günlerde bitireceğinizi belirleyin” dedi.

Deneme sınavlarının sonuçlarının abartılmaması gerektiğini anlatan Yeşilyurt, “Bu sonuçlar sizin eksik olduğunuz konuları tespit edebilmek için yapılmaktadır. Morali bozmak ve ' bu gidişle bir şey yapamam 'demek yerine 'eksik olduğum konuları tespit ediyorum' düşüncesiyle sınav sonuçlarını değerlendirin. Konu eksiklerini belirlediğinizde bunu telafi edecek zamanınızın olduğunu unutmayın. Eksiklerinizi deneme sınavlarında fark etmek sınavda fark etmekten daha iyidir” diye konuştu.

Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt, okul ve bölüm seçiminin de sınav sonrasına ertelenmesi gerektiğini ifade ederek, “Kalan süreyi daha çok sınav öncesi yapacaklarınız için değerlendirin. Sınav sonrasında karar vermek için yeterince zamanınız olacak” açıklamasında bulundu.

Deneme sınavlarının sadece soru çözmede değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanılmasına yardımcı olduğunu belirten Dr. Ferahim Yeşilyurt, “Çünkü sınav anında uzun süre tuvalete gidemeyecek, aynı sırada oturacak ve yemek yiyemeyeceksiniz. Bu alışkanlıklar sınav ortamında kazanılır” dedi.

Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt, evde test çözerken mutlaka zaman tutmaya özen gösterilmesi gerektiği uyarısında da bulunarak açıklamalarını şöyle tamamladı;

“Çünkü ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda soruyu çözmenizden ziyade soruyu belirli bir zamanda çözmeniz önem kazanmaktadır. Evde test çözerken süre tutmanız size bu alışkanlığı kazandıracaktır. Sınav esnasında öğrenciler pek çok sorunla baş etmek zorunda kalırlar. Bu sorunlarla baş etmek için hazırlıklı olunmalıdır. Örneğin üst üste birkaç soru yapamadığınızda neler hissedersiniz? Neler düşünürsünüz? Bu durum sizi nasıl etkiler ve nasıl baş edersiniz? Bu durumun örneklerini girdiğiniz deneme sınavlarında bulmaya çalışın. Sınavda psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeniz sınav performansınızı çok yakından etkileyecektir”.

Etiketler :