SCHENGEN VİZESİ ORTAK PROTOKOLÜ IMZALANDI

SCHENGEN VİZESİ ORTAK PROTOKOLÜ IMZALANDI

AB üyesi Macaristan ile Schengen vize kolaylığı konusunda Sanayi ve Ticaret Odaları ile Ankara'da önemli protokol imzalandı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán 17-18 Aralık 2013 tarihlerinde iki günlük Türkiye ziyareti öncesinde Ankara’da, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da büyük destek ve katılımları ile Macaristan Anara Büyükelçisi Prof.Dr. Dr. János Hóvári, İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz'ın da hazır bulunduğu AB Bakanlığında Eğemen Bağış'ın makamında ortaklaşa il Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanları, Borsa Başkanları ile 13 Aralık 2013 tarihinde '' Schengen vize kolaylığı anlaşmaları'' imzalandı. 

İmza töreninde 18 farklı şehirden 36 Ricaret ve Sanayi Odası, Borsa Başkanları hazır bulundu. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Arif Parmaksız,  Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekincioğlu, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S.Zeki Murzioğlu, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Tekirdağ Borsa Başkanı Osman Sarı ile birlikte daha bir çok şehrin temsilcisi hazır bulundu.

 Tarafımızdan gönderilen protokol taslağını il merkezinizde bulunan ticaret ve sanayi odasının başkanına ve uygun görmeniz halinde 

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosluğu görev görev çevresinde bulunan Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Niğde illerinin oda Başkanları imza töreninde hazır bulundu. Törende  18 şehir ile imzalanan protokolde, sekiz maddeden oluşan metin İngilizce üç nüsha olarak imzalandı.

Macaristan Anara Büyükelçisi Prof.Dr. Dr. János Hóvári,  ''Protokol metnini en geniş anlamda ve iyi niyetle uygulayacağız ki, bu protokol gerekli referanslara sahip olanlara 2 - 4 yıllık süreli, çok girişli seyahate hak tanıyan Schengen vizesi verilmesini mümkün kılacaktır. Ancak; ilk seyahatin Macaristan'a yapılması gerekmektedir dedi.

AB Bakanı Egemen Bağış, Vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz. 1980 darbesinden sonra AB'de vize uygulaması başlamış ve yaygınlaştırılmıştır. İnşallah hükümetimiz, vizesiz serbest dolaşımını da kazandıracağız. Macaristan ile dostluğumuza nazar değmesin. Bugün bu atılan imzalar dostluk nişanımızdır. Yaşasın Türk Macar dostluğu dedi.

Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz ise; geçmişimizden izler taşıyan geleceğe mesajlar veren, dinamik, çözüm odaklı yapıya sahip Macaristan'daki nitelikli Türk yatırımcılarının artmasını istiyoruz. İki ülke Başbakanlarının bu yıl şubat ayında Budapeşte'de koyduğu 2015 yılı hedefi 5 milyar USD'ı bu imzalanan vize kolaylığı anlaşmaları ile daha önce ve kolay bir şekilde yakalayacağız. Halkların her alanda dayanışması önümüzü çok daha farklı şekilde açacaktır. TÜMİŞAD'ın kuruluş gayesi ve felsefesi de budur. Bugünden sonra daha da derin bir bağ bağlıyor bizi birbirimize. Avrupa'nın tam ortasındaki Macaristan'a yatırım yapmak isteyen girişimcilerimizle tecrübelerimizi paylaşmak, önayak olmak ve ışık tutmak için destek olmaya her daim hazırız. Cazip imkanlar ve fırsatlar sunan Macaristan'a gelecek Türk yatırımcılarımıza emsal transferi ve destek vermeye, yardım ve katkı sağlamaya devam edeceğiz dedi.

Diğer kuruluşlarla protokol yapılması daha sonra gerçekleşecektir.

İmza töreni sonrası katılımcılara birlikte hatıra aile fotoğrafı çektirilerek proğram sona erdi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.