Şecaiyye kasabı

Şecaiyye kasabı

Gazze'ye kara harekatını genişleten Netanyahu, 'Beyrut Kasabı' Şaron'un izinden gidiyor.

İsrail'in 'Koruyucu Hat' adını verdiği işgal Gazze'yi kan gölüne çevirdi. Havadan ve denizden aralıksız bomba yağdırılan Gazze Şeridi'nde kara harekatıyla birlikte can pazarı yaşanıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kara harekatını genişletmesi ile birlikte Gazze'nin doğusundaki Şecaiyye mahallesinde hedef gözetmeksizin düzenlenen saldırılarda çoğunluğu kadın ve çocuk 60 kişinin katledildiği, yaklaşık 400 kişinin de yaralandığı belirtildi.

SURİYE MANZARASI

Kızılhaç'ın çağrısı sonrası verilen 2 saatlik ara ile birlikte vahşetin boyutu da gün yüzüne çıktı. Bölgeye giren muhabirler, semtin yarısının yanmış olduğunu, Suriye'deki gibi sokakların cesetlerle dolu olduğunu aktardı. Şecaiyye'den gelen görüntüler de bölgede yaşanan katliamın boyutlarını gözler önüne seriyor. Hamas'a bağlı El-Aksa televizyon kanalı tarafından yayımlanan videoda, caddelerin sağında ve solunda saldırılar sırasında hayatını kaybetmiş kişilerin cansız bedenlerinin yanı sıra kopmuş insan uzuvları yer alıyor.

ÇOCUKLARIN ÇIĞLIĞI

Yol kenarlarında uzanan cansız bedenler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor. Ambulans ve sağlık ekiplerinin belirli bir süre girmesine izin verilmediği bölgede halk, korkulu gözlerle evlerini terk ediyor. İsrail'in ağır silahlarla karadan ve havadan düzenlediği saldırılara dün sabah saatlerinde yakalanan aileler, çocukların çığlıkları, kadınların ağlama sesleri arasında Gazze'nin şehir merkezine doğru kaçıyor.

HER ŞEYİ YIKTILAR

Kocası ve 6 çocuğuyla koşar adım gidenlerden biri olan 45 yaşındaki Nur eş-Şevva, Şecaiyye'deki evinden İsrail'in yoğun saldırıları sebebiyle kaçmak zorunda kaldığını söyledi. 'İsrail askerleri saldırıdan önce bizi arayarak tehdit etti. 2006 yılında Lübnan'a düzenlenen saldırılarda banliyölerin yerle bir edilmesi gibi yaşağımız yerlerin de tahrip edileceğini söylediler' diyen Şevva, 'Çocuklarımızı alıp evden kaçtık herşeyimizi geride bıraktık' dedi. Şevva, 'Her yerden ölüm kokusu yükseliyordu. Cesetler hala enkazların altında. Her şeyi yakıp yıktılar' dedi. Saldırıda kanlar içinde kalan 27 yaşındaki Ahmed Mansur adlı Gazzeli ise, 'Bizim insanlarımızı öldürdüler. İnsanları evlerini terk ederken bombaladılar. Hangi tür insan böyle bir şeyi yapabilir' diye sordu.

YANMIŞ CESETLER BULUNDU

Şifa Hastanesi'nde personelin çalışmalarının yetersiz kaldığı belirtilirken, hastaneye sürekli yanmış insan cesetlerinin geldiği ifade ediliyor. Gazze'nin doğusunda Şecaiyye dışında Tuffah ve Zeytun mahalleleri de İsrail ordusu tarafından hedef gözetilmeksizin top atışlarına maruz kalıyor.

Sabra ve Şatilla gibi

6 Eylül 1982 tarihinde İsrail yanlısı aşırı sağcı Hristiyan Falanjist milisler, Lübnan'daki Sabra ve Şatilla adındaki Filistin mülteci kamplarını basarak çocuklar dâhil yüzlerce kişiyi katletmişti. Farklı kaynaklara göre 750 ila 3 bin 500 kadar sivilin acımasızca öldürüldüğü katliamda rolü olan İsrail'in eski başbakanlarından olan Ariel Şaron'a bu olaydan sonra 'Beyrut kasabı' lakabı takılmıştı.

Gazze'de can pazarı

Gazze'ye havadan, karadan ve denizden bomba yağdıran İsrail, hayatta kalan Filistinlileri de ölüme terk etti. Gazze'deki Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) depolarında 'yardım malzemelerinin tükendiği' açıkladı. UNRWA Direktörü Robert Turner Şifa Hastanesi'nde yaptığı basın açıklamasında, '6 okula 65 bin insan sığındı. Bu rakamın 85 bine yükselmesini bekliyoruz' dedi.

DOĞU ATEŞ ÇEMBERİNDE

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Mid) İsrail'in Gazze'nin doğu kesimlerine karadan saldırarak, bölgeyi yoğun bombardımana tutması nedeniyle 50 bin civarında kişinin evinden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. Gazze'nin doğusunda yaklaşık 50 bin kişinin evsiz kaldığını aktaran Abdu, 'İsrail uçakları yoğun bir şekilde Gazze'nin doğusunu bombalıyor. Öncelikli olarak da sivillerin evlerini hedef alıyor' dedi. Abdu, İsrail'in saldırılarına başlamasından bu yana evsiz kalan kişi sayısının 135 bine ulaştığını vurguladı. Abdu, 'İsrail'in şu anda bombaladığı bölgeler nüfusun en yoğun olduğu yer yaklaşık 300 bin kişi orada ikamet ediyor' dedi.

Flistin'de 3 gün yas ilan edildi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Şecaiyye katliamı sonrası 3 gün yas ilan etti. Abbas, 'Uluslararası toplum, İsrail saldırılarını durdurmak ve ateşkes için acilen devreye girmeli' çağrısı yaptı.

Ambulansa da füze

Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusundaki Şecaiyye, Tuffah ve Zeytun mahallelerine saldırılarını yoğunlaştırdığını belirterek, 'İsrail ordusu hedef gözetmeksizin sivil yerleşim birimlerini hedef aldığı şiddetli top atışları sırasında özellikle bölgeye gelen ambulansları ve ilk yardım birimlerini vurdu' dedi. Kan gölüne dönen Şecaiyye semtinin adı Arapça'da 'kahramanlık' anlamına geliyor.

Genç gazeteci katledildi

İsrail askerlerinin Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği saldırıda, bir gazeteci ile sağlık görevlisinin de katledildiği bildirildi. Gazze'nin doğu mahallelerine yönelik saldırılarda Halid Hamed (25) ile sağlık görevlisi Fuad Cabir (28) yaşamını yitirdi. Cabir ve Hamad'ın görevleri başında iken hayatlarını kaybettiğine dikkati çeken Kudra, 'Sağlık görevlisi Cabir, ölü ve yaralıları bölgeden çıkarmaya çalışırken ambulansı hedef alan saldırıda yaşamını yitirdi. Hamed ise Gazze'nin doğu mahallelerinde görüntü almaya çalışırken, üzerinde basın mensubu olduğunu belirten koruyucu yelek olduğu halde uğradığı saldırıda yaşama gözlerini yumdu' diye konuştu.

Bu açıkça savaş suçu

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusunun Şecaiyye, Tuffah ve Zeytun mahallelerine 500 metre yakınına kadar ilerlediği, halkın top atışı saldırıları nedeniyle şehrin içlerine doğru kaçtığı ifade edildi. Gelişmeleri değerlendiren Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise, 'Şecaiyye'de yaşanan bir katliam ve savaş suçudur' dedi. Zuhri, 'İsrail'in bu saldırıları Filistin halkını yıldıramıyacaktır. Direniş devam edecek, İsrail ordusu ağır kayıplar verecektir' ifadelerini kullandı.

Hamas liderinin ailesine bomba

İsrail ordusunun saldırlarında, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının bulunduğu sivil ölü sayısı, her geçen gün artıyor. Hava ve karadan genellikle sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 433'e yükselirken, 3 bin 500 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında, Hamas ileri gelenlerinden Halil el-Hayye'nin büyük oğlu Usame el-Hayye, gelini Hale Sakr Ebu Hin'in yanı sıra çocukları Halil ve İmame'nin bulunduğu öğrenildi.

Golani komutanı yaralandı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Şecaiyye'de İsrail'e direniyor.İzzeddin el-Kassam Tugayları, 24 saat içinde 14 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıklarken, İsrail ordusu dün 13 kayıp verdiğini duyurdu. Devlet radyosunun haberinde çatışmalar tarihinde kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade edildi.

1 İSRAİL ASKERİ REHİN

Haaretz gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde ise 'Golani Tugayı' Komutanı Gassan Alian'ın çatışmalarda yaralandığı kaydedildi. Öte yandan İzzeddin el-Kassam Tugayları dün gece Şaol Arol adlı 1 İsrail askerini esir aldığını duyurdu.

Yine çocuklara füze

İsrail savaş uçakları dün akşam Gazze'de bir evi hedef aldığı saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail savaş uçağının, Gazze'nin merkezindeki Er-Rimal semtinde bir eve saldırı düzenlediğini, olayda 4'ü çocuk 8 kişinin öldüğünü, 14 kişinin yaralandığını söyledi. Kudra, hayatını kaybedenlerden 5'inin aynı aileden olduğunu belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.