Secdede ölen Hüseyin için...

Secdede ölen Hüseyin için...

12 Eylül 1980 ihtilali mağduru aileleri YARGILANMA icin harekete geçti

Darbecilerin yargılanmasının önündeki engeli kaldıran anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesi, 12 Eylül 1980 ihtilali mağduru aileleri harekete geçirdi.

Askeri darbe döneminden sonra konulduğu Mamak Cezaevi'nde sabah namazı kıldığı sırada boynuna aldığı dipçik darbesiyle hayatını kaybeden 17 yaşındaki Hüseyin Kurumahmutoğlu'nun ağabeyi iş adamı Ali Kurumahmutoğlu, Samsun Adliyesi'ne gelerek, darbeciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adliye çıkışında açıklama yapan Kurumahmutoğlu, "Bugün, Türkiye'de artık vatandaşlık hakkının bizatihi vatandaşa verildiğinin miladıdır. Bundan dolayı da cesaretle ve büyük bir yüreklilikle Türk adaletine olan güveni ifade etmek adına davamızı açmış bulunmaktayız." dedi.

Anayasa değişikliği öncesinde yaptığı basın toplantısında, değişikliğe destek vereceğini ve sandıktan 'evet' oyu çıkması halinde de hukuki yollara başvuracağını açıklayan Samsun'un Bafra ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki iş adamı Ali Kurumahmutoğlu, halkın yüzde 57.9 oranındaki desteği ile anayasa değişikliği paketini onaylamasının ardından verdiği sözü tuttu. Avukatı Mustafa Remzi Topal ile birlikte adliye binasında nöbetçi savcıya müracaat eden iş adamı Ali Kurumahmutoğlu, kardeşinin ölümüne neden olan darbecilerden şikayetçi oldu.

Hukuki süreci başlattığını açıklayan Kurumahmutoğlu, "12 Eylül darbesiyle Türkiye'de on binlerce sağdan ve soldan idealist insan ihtilale payanda yapıldılar. İhtilalin perdelemesini yapmak adına tutuklandılar ve büyük işkenceler, zulümler gördüler. Bu meyanda kardeşim Hüseyin Kurumahmutoğlu da imzasız bir mektupla kendiliğinden teslim olarak cezaevine alındı. Aylarca yıllarca gördüğü işkence sonucunda inancından dolayı kıldığı namazından alıkonulmak istendiğinde direnmiş ve başına yediği dipçik darbesiyle de hayatını kaybetmiştir. Türk demokrasi tarihinde Türk insanının referandum kültürünü de çok iyi özümsemiş olduğunu kanıtlayan çok önemli bir karar alındı. Türkiye'de artık vatandaşlık hakkının bizatihi vatandaşa verildiğinin miladıdır. Bundan dolayı cesaretle ve büyük bir yüreklilikle Türk adaletine olan güveni ifade etmek adına davamızı açmış bulunmaktayız. Bundan sonraki süreci birlikte takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

Avukat Mustafa Remzi Topal ise suç durusunda bulunduklarını, bundan sonraki kararı yargının vereceğini kaydetti. Avukat Topal, "12 Eylül'den sonra cezaevinde namaz kılarken seccadesinde kafasına dipçik vurularak öldürülen bu olay, Kurumahmut oğlu ailesini sarsmıştır. Kurumahmutoğlu ailesi bu darbenin namzet bir ailesidir. Çok güzide bir evlatlarının netice itibariyle vefatına sebep olundu. Sebep olunan hadise de hassas hadise. Bu yeni neslin, darbenin ne olduğunu anlaması açısından da bu çok önemlidir. Netice itibariyle yargılama engeli olduğu için darbecilerle alakalı yaklaşık 30 senedir müvekkilleri suç duyurusunda bulunamamış, yapılan referandum neticesinde yargılanma engeli ortadan kalktığı için tüm darbecilerden şikayetçi olmak babında savcılığa müracaat ettik. Bundan sonrasına yargı karar verecek." ifadelerini kullandı.

12 Eylül mağduru Hüseyin Kurumahmutoğlu, 17 yaşında liseyi yeni bitirmişken arandığı bilgisini alır almaz kendiliğinden memleketi Trabzon'un Of ilçesinde cumhuriyet savcılığına teslim olmuş, Samsun'da 90 gün sorgulanmıştı, ardından Mamak Cezaevi'ne konulmuştu. 14 Temmuz 1987 tarihinde de sabah namazı kıldığı sırada boynuna aldığı dipçik darbesiyle hayatını kaybetmişti.

Aile, öldürülen evlatlarının hakkını aramak için ve katillerinin yargılanması için Milli Güvenlik Konseyi'ne, Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e, Başbakana ve kuvvet komutanlarına başvurmuş fakat, doktor raporunda ölüm nedeni dolaşım yetmezliği olarak kayda geçmesi nedeniyle olumlu bir sonuç alamamıştı.

Başbakan Erdoğan da bazı konuşmalarında Hüseyin Kurumahmutoğlu’nun yaşadıklarını anlatarak neden anayasa değişikliği paketine ‘evet’ oyu istediklerine örnek göstermişti.

Star 

Etiketler :