Seçim 2010 da mı?

Seçim 2010 da mı?

''Milletvekili seçimlerinin 4 yılda yapılması'' ve ''Nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili hüküm''

TBMM Genel Kurulunda AK Parti Grubunun önerisi kabul edilerek ''Milletvekili Seçimi Kanunu''nda değişiklik yapılarak ''Milletvekili seçimlerinin 4 yılda yapılması'' ve ''Nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerle ilgili hüküm'' öngören teklifinin görüşülmesine geçildi.

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP Grubu, emeklilerin sorunlarına ilişkin Meclis araştırması açılması önerisini Genel Kurul gündemine getirdi.

Öneri üzerinde söz alan MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, emeklilerin yüzde 87'sinin açlık, yüzde 96'sının da yoksulluk sınırı altında yaşadığını söyledi.

Hükümetin emeklileri ''oyalamaya ve kandırmaya'' devam ettiğini savunan Serdaroğlu, emekliler arasında maaş farklarının giderilmesi amacıyla verdiği teklifin gündeme alınabileceğini kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır da bugün emeklilerin durumunun AK Parti hükümetlerinden öncesine göre daha iyi olduğunu söyledi. Kacır, emeklilerin durumunun daha da iyiye götürülmesi için çalıştıklarını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral, emeklilerin, işçinin, memurun, esnafın ''perişan durumda olduğunu'' ileri sürdü ve ''Siz burada refahtan, mutluluktan bahsediyorsunuz'' diye konuştu. Hükümetin ekonomik politikalarını eleştiren Meral, ''Enflasyonun yükselmemesinin nedeni kimsenin alış veriş yapmamasıdır'' dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak da Perşembe günlerinin denetim konularına ayrılmasının 3 Ekim tarihinde alınan Danışma Kurulu kararına aykırı olduğunu kaydetti.

MHP'nin grup önerisi reddedildi.

FON KAYNAKLARI BÜTÇEYE Mİ GİDİYOR?

CHP ise işsizlikle ilgili Meclis araştırmasına ilişkin grup önerisi getirdi.

Öneri üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, işsizlik fonunda toplanan paradan, işsizlere dağıtılanın, fonda birikenin ancak 13'te biri olduğunu kaydetti. Burada biriken kaynağın bütçeye yama olarak kullanıldığını savunan Hacaloğlu, ''İşsizlerin parası gasp edilmektedir'' dedi.

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, ülke kan ağlarken bir sürü sorun varken milletvekilinin 4 yılda bir seçilmesi konusunun gündeme getirildiğini belirtti. İçli, Habur Sınır kapısından yapılan girişlerle ilgili olarak savcıların ve hakimlerin helikopterle sınıra götürüldüğünü ifade ederek, ''Burada hükümetin direkt müdahalesi vardır. Anayasa ihlali suçu vardır'' dedi.

AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, küresel krizin tüm ülkeleri etkilediğini belirterek, 2008'de dünyada işsiz sayısının 5 milyon arttığını, 2009'da ise 50 milyon olmasının beklendiğini bildirdi. Elvan, ''Almış olduğumuz önlemlerle işsizlik yeniden aşağıya doğru çekildiğini görüyoruz'' dedi.

CHP'nin grup önerisi de reddedildi.

''4 YILDA BİR SEÇİME CHP VE MHP HAYIR DEMEZ''

Genel Kurulda daha sonra, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ile AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Gökalp'ın ''Milletvekili Seçimi Kanununda'' değişiklik öngören ve Anayasa Komisyonunda birleştirilen tekliflerin görüşülmesine geçildi. Ak Parti Grubunun, teklif üzerinde görüşmeler tamamlanıncaya kadar, Genel Kurulun çalışmasına ilişkin önerisi görüşüldü.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, teklifin milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngördüğünü belirterek, teklifle halk oylaması sonucu kabul edilen Anayasa değişikliğine uyumun amaçlandığını kaydetti. Kılıç, ''Önerimizde CHP ve MHP'nin (hayır) diyeceği bir şey yok. Buna CHP ve MHP'nin rıza göstereceğini düşünüyoruz. Teklifin özü milletvekili seçimine ilişkin tereddütlerin ortadan kaldırılmasıdır'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise teklifin aleyhinde olmadıklarını, teklife (evet) diyeceklerini belirtti. TBMM gündeminin sık sık değiştirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Şandır, ''TBMM'nin teamülleriyle alay ediyorsunuz. İkide bir grup önerisiyle geliyorsunuz. Burayı, yaz boz tahtasına getirmenize itiraz ediyoruz. Bir haftayı planlayamıyorsunuz. Burası amele pazarı mı? İlkesel bir itirazımız var'' dedi.

''2010 KASIMINDA ERKEN SEÇİM VAR''

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay teklifi ''Bayburt Yasası'' olarak nitelendirdi, nüfus durumuna göre Bayburt'un tek milletvekili çıkaracak hale geldiğini, teklifle bu sayının 2'ye çıkacağını öne sürdü.

Okay, ''Ama size bir de müjde vereyim. 2010 Kasımında erken seçim var. Görünen o. Teklif, 1 Kasım'dan önce getiriliyor ki; gelecek Kasım'da yapılacak bir erken seçimde uygulanabilsin. Bu, erken seçimin ayak sesleridir. Seçimi sevinçle karşılarız. Çünkü, Türkiye bir yıl içinde AKP çoğunluğundan kurtulacak'' dedi.

Yapılan oylamada, AK Parti Grubunun önerisi kabul edildi.

Tekliflerin görüşülmesine geçildi.

Etiketler :