'Seçimde hile yapabilir' iması

'Seçimde hile yapabilir' iması

Vatan yazarı Ruhat Mengi, olası bir seçimde, YSK'nın bilgisayarla oy toplama sisteminin hile yoluyla değiştirilebileceğini iddia ederek YSK'yı acilen göreve çağırdı..

 

Mengi'nin bugünkü yazısındaki ilgili bölüm

...........

Bilgisayar uzmanlarından bir rica...


Seçimlerde bilgisayarla oy toplama sistemiyle sonuçlarda hata veya hile yapılmasının çok kolay olduğunu son iki seçimde, özellikle belediye seçimleri sırasında bilgisayar uzmanları (aralarında ‘hacker’ denilen sistem şifrelerini kırıp müdahale etmeyi bilenler de vardı) defalarca açıkladılar.

Biz bunları gazete ve TV’lerden duyurduk ama seçim yaklaştıktan sonra TBMM de, YSK da bu tepkileri umursamıyor. Onun için bu kez erken harekete geçmek gerektiğine inanıyorum. ABD’de aynı sistemle seçimlerde hile yapıldığı görülen, Yunanistan’ın bu nedenle kullanmayı reddettiği “bilgisayarla toplama” sisteminde hile ihtimali yüksek ise Türkiye’de de kullanılmamalıdır.

Daha oy torbaları il ve ilçe seçim kurullarına ulaşmadan TV’lerden verilmeye başlanan sonuçlar, yerel seçimlerdeki 1 saatlik elektrik kesintisi ile “bilgisayarlar çöktü” iddiası, kesintiden sonra İstanbul, Ankara gibi büyük ve sonucu belirleyen illerdeki sonuçlarda gözlenen değişim vatandaşın bu sisteme olan güvenini zaten tümüyle sarstığına göre Meclis ve

Yüksek Seçim Kurulu bu konuya eğilmek zorundadır.

Bugünden itibaren yoğun şekilde gündeme taşıyacağım konuyla ilgili olarak uzman bilgisayarcılardan yardım istiyorum. Unutmasınlar, hata veya hilelerin dışardan müdahale ile nasıl yapılacağını bildirirlerse ülkenin geleceğine büyük katkı sağlamış olacaklar.

Vatan

Etiketler :