Seçimin en kilit adamı! Her şey ona bağlı

Seçimin en kilit adamı! Her şey ona bağlı

Abdullah Gül aktif siyasete dönerse, Başbakanlık için milletvekili olması gerekiyor. Bu durumda AK Parti Bayburt milletvekili Bünyamin Özbek'in istifa etmesi formülü tartışılıyor.

Türkiye yerel seçimlerin ardından Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendi. 10 ve 24 Ağustos tarihinde yapılacak iki turlu seçimde, Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçilecek.

Çankaya seçimleri ile genel seçimin birleştirilebileceği ya da Köşk seçimlerinin ardından 2014 Kasım ayında erken seçime gidilebileceği iddiaları dile getirilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan erken seçime karşı çıktı. Bu durumda 'Bayburt formülü' gündeme geldi.

BAYBURT'UN VEKİLİ

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı'na aday olur ve seçilirse Ağustos ayında Çankaya'ya çıkacak. AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık koltuğu da boşalacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül aktif siyasete dönerse olağanüstü kongre ile AK Parti Genel Başkanlığına seçilebilecek. Ancak Anayasa gereği Başbakanlık için milletvekilliği şartı gerekiyor. Bu durumda Gül, 2015 Haziran ayında yapılacak genel seçime kadar Başbakan olamayacak. Ancak Anayasa gereği bir ilde tüm milletvekillikleri boşalırsa o ilde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor.

TBMM'de sadece AK Partili Bünyamin Özbek ile temsil edilen Bayburt ilinde tek milletvekili bulunuyor. Senaryoya göre Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası Özbek milletvekilliğinden istifa edecek ve Bayburt'ta ara seçim yapılacak. Gül de bu ilden milletvekili seçilecek. Bu durumda Gül, Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdikten 4 ay sonra Başbakanlık görevini devralabilecek ve yeni kabine kuracak. Bu zaman zarfında ise göreve bir Başbakan yardımcısı vekalet edecek.

Kaynak: Vatan

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.