Seçimlerde zaferle çıkan 2.Türk

Seçimlerde zaferle çıkan 2.Türk

İsveç’te genel ve yerel seçimler yapıldı. 4 yıl önceki yapılan seçimlerde Yeşiller ve Çevre Partisinden milletvekili seçilen Mehmet Kaplan, tekrar milletvekili seçildi.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

Yeşiller partisi tarafından Stockholm’den ikinci sırada parlamento seçimlerinde aday gösterilen Mehmet Kaplan yeniden Milletvekili seçildi.

Yeniden Milletvekili seçilmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Mehmet Kaplan, kendi partisinin de içinde bulunduğu sol blok’un, sağ blok partileri karşısında seçimi kaybetmelerine rağmen Yeşiller partisinin büyük bir oy artışı kaydettiğini belirtti.

Özellikle Stockholm’de müthiş oy aldıklarını vurgulayan Kaplan, Yeşiller partisinin ülke genelinde yüzde 40’lık bir oy artışı ile seçimlerden en karlı çıkan parti olduğunu altını çizdi.

Seçimleri kazanan sağ blok partilerinin, İsveç’te hükümet kurmak için gerekli olan 175 milletvekili sayısına ulaşamadıklarını belirten Kaplan bu aşamada Yeşiller ve Çevre partisinin kilit rol oynayacağının altını çizdi.

HÜKÜMET KURACAK SAYIYA ULAŞAMADILAR

İsveç başbakanı Frederik Rainfeldt’in önderliğindeki Sağ blok partileri az bir farkla da olsa seçimden zaferle çıksalar bile hükümeti kurmak için gerekli olan 175 milletvekili sayısına ulaşamadılar.

İsveç basınına konuşan başbakan Reinfeldt, seçimlerden Yabancı ve İslam düşmanı olan İsveç Demokrat (SD) Partisinin barajı aşmasından dolayı üzgün olduğunu, ne olursa olsun bu parti ile işbirliği yapmayacaklarını söyledi.

Hükümeti kurmak için 175 milletvekiline ihtiyaç olduğunu söyleyen Reinfeldt, Yeşiller partisine bir çağrıda bulunarak kendilerini dışarıdan desteklemelerini istedi. Bu konuda gerekli adımların atılacağını ifade eden Başbakan Yeşiller partisi ile görüşmeye hazır olduklarının sinyalini verdi.

İsveç başbakanı Reinfeldt’in çağrısına daha erken diyen Yeşiller partisinin Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, 'Partimizin eş başkanları ve yönetimi bir araya geleceğiz, seçim sonuçlarını ve önümüzdeki tabloyu değerlendirip ona göre bir yol haritası çizeceğiz’’ diye konuştu.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :