SEÇME-SEÇİLME HAKKINI KAYBETTİ!

SEÇME-SEÇİLME HAKKINI KAYBETTİ!

Daha önce kitap okuma cezasına çarptırılan Rizeli vatandaş, muhtar adayı olunca seçme seçilme hakkını kitap okumadığı için kaybettiğini öğrendi.

Rize'nin Fındıklı ilçesinde orman alanına izinsiz bina inşa ettiği için önce kitap okuma cezası verilen ancak bu cezayı yerine getirmeyen kişi, seçme ve seçilme haklarından men cezasına çarptırıldı.

Verilen cezanın içeriğini anlamayan vatandaş, muhtar adayı olduktan sonra durumu öğrenince adaylıktan çekildi.

Alınan bilgiye göre, Yücel Oğuz'un yaklaşık 2 yıl önce Fındıklı'da devlet ormanında izinsiz bina inşa ettiği ve toprağın verim gücünden istifade ettiği belirlendi. Bunun üzerine hakkında Fındıklı Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılan Yücel Oğuz'a mahkeme, önce “devlet ormanlarına zarar verme” suçundan 20 ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra cezayı denetimli serbestlik uygulaması kapsamında 1 yıl boyunca ayda 2 saat ormanla ilgili kitap okuma cezasına çevirdi.

Ancak Oğuz'un verilen cezayı yerine getirmediğini belirleyen Rize Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü, dosyayı Fındıklı Cumhuriyet Başsavcılığına iade etti. Bunun üzerine hakkında tekrar dava açılan Yücel Oğuz'a mahkeme, yine 20 ay hapis cezası verdi.

Ancak mahkeme, daha sonra sanığın bu suçtan başka bir sabıkasının olmaması, orman idaresinin zararını karşılaması, yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık ve tekrar suç işlemeyeceğine dair oluşan kanı nedeniyle cezayı yine denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bu defa 2 yıl boyunca “seçme ve seçilme haklarından men” olarak belirledi.

Yerel seçimlerde muhtar olmak isteyen Yücel Oğuz, bu nedenle bir süre seçim çalışması yürüttü. Ancak daha sonra cezasının muhtar olmasını engellediğini öğrenen Oğuz, bu nedenle muhtar adaylığından çekildi.

Yücel Oğuz, yaklaşık 2 yıl önce yaşadığı mahallenin yüksek kesimine sakin zaman geçirebilmek için baraka yaptığını, ancak görevlilerin yaptığının suç olduğunu belirterek hakkında dava açtıklarını söyledi.

Baraka yaptığı yerde hiç ağaç bulunmamasına rağmen kendisinin 2 bin ağaç diktiğini ifade eden Oğuz, “Ayrıca olay sonrasında ormanın tüm zararını da karşıladım. Ama olay mahkemeye intikal ettiğinden dolayı yargılandım ve sonucunda kitap okuma cezası aldım” dedi.

Verilen cezayı Rize il merkezinde yerine getirmesi gerektiğini, ancak cezasını iş yoğunluğundan dolayı yerine getiremediğini belirten Oğuz, şunları söyledi:
“Bunun üzerine ikinci kez yargılandım. Bu sefer de bana hak mahrumiyeti verdiler. Ancak verilen cezanın muhtar olmamı engellediğini anlamamıştım. Bu nedenle mahalleme muhtar olmak istedim. Bir süre seçim çalışması yürüttüm. Ancak daha sonra verilen ceza gereğince tüm seçme ve seçilme hakkımın elimden alındığını öğrenince adaylıktan çekilmek zorunda kaldım.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :