Seda'lı kampanya dolandırıcıların hedefi oldu

Seda'lı kampanya dolandırıcıların hedefi oldu

Yüklü miktarda kontör yüklenmesini istediler.

Pepsi'nin "Her Gün 1 Kişiye 10 Bin TL" kampanyası, dolandırıcıların yeni hedefi oldu. Rastgele cep telefonunu arayarak ya da SMS çekerek "Tebrikler, Pepsi'den 10 bin TL kazandınız" diyen dolandırıcılar, 10 bin TL'nin hesabınıza yatırılması için yüklü miktarda kontörü söylenen numaraya yollamanızı şart koşuyor. Son günlerde internetteki birçok forum sayfasında "Pepsi dolandırıcılarının" ağına takılan vatandaşların şikâyetleri yer alıyor.

Adını vermek istemeyen bir mağdur, "Telefonda nüfus bilgilerimi okudular, inandım. Tam 43 adet 250'lik kontör yolladım. Dolandırıldığımı anlayınca polise başvurdum" derken, dolandırıcılık olaylarının artması üzerine internet sitesine bir uyarı yazısı koyan Pepsi Türkiye yetkilileri ise, vatandaşlardan internet, gazete ve televizyon yoluyla ilan ettikleri kuralların dışına çıkmamaları istiyor.


Seda Sayan'ın rol aldığı reklam kampanyası ile bu yaz toplam 1.5 milyon lira dağıtan Pepsi, Ramazan ayı boyunca her gün bir kişiye 10 bin TL, bayramda ise 3 kişiye 100'er bin lira kazandıracağı yeni bir kampanya başlattı. Pepsi'nin kampanyasını fırsat bilen dolandırıcılar ise, kampanyayı kullanarak bedava kontör avına çıktı.

İnsanları rastgele cep telefonundan arayan ya da SMS atan dolandırıcılar, "Pepsi'nin bugünkü talihlisi sizsiniz, 10 bin TL kazandınız" diyor. Çoğu zaman söz konusu kampanyaya katılmamış olan vatandaşları bile kandıran dolandırıcılar, "Size şimdi bir banka hesabı açıp paranızı oraya yatıracağız. Ancak önce belirttiğimiz numaraya kontör yüklemeniz gerekiyor" diyerek kendi numaralarına büyük miktarlarda kontör yüklenmesini istiyorlar.

'Gidin borç para bulun' dediler
"Pepsi dolandırıcılarının" tuzağına düşen adını vermek istemeyen bir vatandaş, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bir gün telefonuma gelen bir mesajda Pepsi'den 10 bin TL kazandığım, verilen numarayı ararsam paranın hesabıma yatacağı yazıyordu. Oysa ben kampanyaya bile katılmamıştım. Numarayı aradım, karşıma çıkan kişiye durumu anlattım. O da bana 'Bu fırsatı kaçırmayın, fırsat ayağınıza geldi' diyerek, nüfus bilgilerimi okumaya başladı. 'Şimdi İş Bankası'na sizin adınıza bir hesap açıyorum. Söyleyeceğim numaraya 250 kontör yükleyin, paranıza ulaşın' dedi. Kontörü yolladım. Sonra daha fazla kontöre ihtiyaç olduğunu, alacağım paraya bu kontör masrafının da ekleneceğini söylediler. Böylelikle tam 43 adet 250'lik kontör yolladım. Ancak ne para alabildim ne de bir daha dolandırıcılara ulaşabildim. Polise başvurdum, yakalanmalarını istiyorum."


Kontör dolandırıcılarının yaptıkları bununla da sınırlı değil. Türkiye'de firmaların düzenlediği kampanyaların tanıtıldığı bir internet forumu olan fırsatnet.com'a yazan birçok tüketici ise Pepsi kampanyasını kendi amaçları için kullanan uyanıklardan yakınıyor. Bazıları telefonda dolandırıcılara kimlik bilgilerini verdiğini ve bu yüzden çok pişman olduğunu söylerken, bir diğeri ise "Param yok kontör alamam" demesine karşılık dolandırıcının kendisine "gidin borç para bulun" diye cevap verdiğini anlatıyor.

Pepsi Türkiye tüketicileri uyardı
Düzenledikleri kampanyanın dolandırıcılar tarafından istismar edildiğini kendilerine gelen şikâyetler üzerine anladıklarını dile getiren Pepsi Türkiye yetkilileri, her büyük kampanyada bu tür kötü niyetli girişimlerin olabileceğini belirtti. Kampanya sonuçlarının tüketicilere adresine taahhütlü posta kanalı ile ulaştırıldığını vurgulayan yetkililer, postadan "kazandı" bilgisini içeren mektubu almayan vatandaşların asla üçüncü kişiler ile irtibata geçmemesi gerektiğini ifade etti.

Referans'a açıklama yapan Pepsi Türkiye yetkilileri, "Tüketicilerimizin cep telefonlarından onları arayarak ya da SMS göndererek ikramiye kazandıklarını söyleyerek onlardan kontör yükleme, nakit para yada banka hesap bilgileri tarzında taleplerde bulunan kişilere itibar edilmemelidir. Çünkü para ödülü kazanmak için SMS ile kampanyaya katılmak dışında tüketicilerimizden hiçbir şey talep edilmemektedir" diye konuştu.


Herhangi bir sebeple yapacağı işlemden emin olamayan veya kuşku duyan tüketicilerin 0800 211 71 19 nolu telefondan Pepsi Müşteri Hizmetleri Desteği ile irtibata geçmelerini isteyen yetkililer, "Gerekli tüm uyarılarımızı internet sitemizden de yapmamıza rağmen, kötü niyetli kişiler tarafından mağdur edilen tüketicilerimize her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu iddialar karşısında savcılığa suç duyurusunda bulunduğumuz gibi mağdur olan tüketicilerimizi savcılığa kişisel olarak da başvurmaları konusunda bilgilendiriyoruz" diye konuştu.


Seda Sayan da nasibini aldı
Dolandırıcılar tarafından kandırılan bazı insanlar da reklam kampanyasının yüzü olan Seda Sayan'a sitem ediyor. İnternette yer alan mesajlarda eleştirilerden nasibini alan Seda Sayan'a yönelik olarak, "Seda'ya güvendik, kandırıldık", "Bir daha Seda'nın dediğini yapmam" gibi ifadeler yer alıyor.


Referans

Etiketler :