Şehadet gemisi Mavi Marmara yolda

Şehadet gemisi Mavi Marmara yolda

İsrail, 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım götürürken baskın düzenlediği ve el koyduğu 3 Türk gemisi bugün teslim ediyor.

Gemilerin teslimiyle eşzamanlı olarak Türk yetkililere mektup yazan İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın 'Gazze'ye bundan sonra gemi gönderilmesinin engellenmesini' talep ettiği belirtildi.

Gazze Şeridi'ne yardım götürmek üzere Akdeniz'de uluslararası sularda seyreden Türk gemilerine İsrail askerlerinin baskın düzenlemesi ve Mavi Marmara'da 9 Türk vatandaşını katletmesi iki ülke ilişkilerini kopma noktasına getirmişti. Olayın ardından Türkiye'nin 'gemilerin teslim edilmesi' yönündeki talebi iki ay aradan sonra bugün karşılanıyor.

Bugün römorkörlerle Türkiye'ye hareket etmesi beklenen Mavi Marmara ve Defne gemileri Hayfa limanında bulunuyor. Aşdod limanındaki Gazze gemisi de en geç yarın sabah limandan ayrılacak.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk yetkililerin talebi ve siyasi iradenin kararıyla gemilerin Türk temsilcilere teslim edileceği belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise Türk yetkililere gönderdiği mektupta, Ankara'nın Gazze'ye uygulanan ablukayı delme amaçlı gemilerin hareketini engelleyeceği yönündeki beklentilerini iletti. Mektupta, Gazze Şeridi'ne, gerekli malzemelerin İsrail üzerinden uluslararası toplumun da kabul ettiği şekilde düzenli olarak iletildiği savunuldu.

Türkiye, Mavi Marmara'ya düzenlenen kanlı baskının ardından konunun uluslararası bir komisyon tarafından soruşturulması, özür dilenmesi, tazminat ödenmesi ve gemilerle eylemcilerin serbest bırakılmasını talep etmişti. Eylemcileri, Ankara'nın tanıdığı süre içerisinde serbest bırakan İsrail, uluslararası komisyon talebini de bu hafta kabul etmişti. Türkiye, özür ve tazminat taleplerinde de hâlâ ısrarcı.

Etiketler :