Şehit Aileleri Bir Kez Daha Yıkıldı

Şehit Aileleri Bir Kez Daha Yıkıldı

Çukurca'da mayın patlaması sonucu şehit olan 6 askerle ilgili davanın tutuklu sanığı,Tuğgenaral Zeki Es'in tahliye edilmesi, şehit ailelerini üzdü.

Tahliye kararının ardından bir kere daha kahrolduklarını belirten şehit aileleri, çocuklarının bilerek ölüme gönderildiğini dile getirerek yaşananların aydınlığa kavuşması için Cumhurbaşkanı'ndan yardım istedi.

Hakkari Çukurca'da mayın patlamasında şehit olan erlerin aileleri, olaydan sorumlu tuttukları dönemin Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es'in tahliye edilmesine tepki gösterdi. Şehit Cafer Çelik'in babasın Nail Çelik, Tuğgeneral Zeki Es'in serbest bırakılmasını anlayamadıklarını söyledi. "Onun salınmasına hiç gönlüm razı değil." diyen baba Nail Çelik, "Orada bir tutuklu var diye içimiz biraz rahattı. Bu çocuklarımız vatansever çocuklardı bunlar bile bile gitti bunu biliyoruz." dedi.

Yaşanan olayın bir kaza olduğuna inanmadığını belirten şehit babası, "Kesinlikle bilinçli. Bunu biz oradaki askerlerle de konuştuk, ifade verenlerle konuştuk. Bize, "Sizin çocuklarınız yoldan sapıp dere yatağına girdi." diye yalan söylediler. Dere yatağıyla bir ilgisi yok. Bölük komutanı dahi bunu söyledi. Bize birçok yalan söylediler." diye konuştu.

BAŞROLDE GÜRBÜZ KAYA VAR

Tuğgeneral Zeki Es'in tahliye edilmesine bir anlam veremediklerini tekrarlayan Çelik, 'neden tahliye edildiği' konusunda ne avukatının ne de başkasının kendilerine bir açıklama yapmadığını vurguladı.

Tahliye kararına mutlaka itiraz edeceklerini belirten şehit babası, "Orada büyük komutanların ikisinin de suç var. Gürbüz Kaya'nın da suçu var, Zeki Es'in de suçu var. Kesinlikle, diğer arkasındaki komutanlar da var. Ama biz de askerlik yaptık, onların tamamı bu komutanların emir komutasındaki kişiler. Onları suçlamak istiyorlar, onlar da gerçekleri anlattı. İşin başı Gürbüz Kaya, baş rolü o oynuyor." dedi.

Mahkemenin tahliye kararının kendilerini bir kez daha kahrettiğini söyleyen Çelik, "Biz Zeki Es'in tutuklu kalmasını bekliyorduk. Dava sonuçlanana kadar tutuklansın. Devlet zaten bu adama bakıyor. Biz devlete bir çocuk vermişiz feda olsun ama o kişilerin bizim çocuklarımızın koruduğu topraklarda hakkı yok. Bu toprağın bayrağı altında yaşamasınlar." Şehit askerlerin 48 saat görev yaptıktan sonra dinlendirilmeden tekrar bölgeye gönderilmesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Nail Çelik, "Bizim çocuklarımızın tek suçu görevini severek yapması. Bana telefonda da kaç kere söyledi çocuğum. 'Baba bize burada mayınla bir şey olmaz. Bizi ancak kalleşçe yerler' dedi ve dediği de başına geldi çocuğumun." şeklinde konuştu.

"Bu çocukları komutanlar bile bile yediler" diyen Çelik, "Suçlu varsa suçunu bulacak ve bunda kesinlikle suçlu var. Bu normal bir mayın değil. Bazı şeyler ortaya çıktı. Mahkemeye gittiğimizde bazı askerler bize 'Bu işin peşini bırakmayın bu normal bir olay değil." diyen askerler de oldu.

KEŞKE SES KAYITLARI GERÇEK ÇIKMASAYDI

İnternet ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından, "Keşke bu konuşmalar gerçek olmasın" diye iki ay boyunca beklediklerini ifade eden şehit babası Nail Çelik, "Ben ordudan böyle bir şey beklemiyordum. Kesinlikle beklemiyordum. Keşke deselerdi ki; 'Bu yalan' ben öyle deselerdi mahkemeye vermeyecektim. Ama maalesef değilmiş gerçek ortaya çıktı. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Bırakmayacağız." ifadelerini kullandı. Tuğgeneral Zeki Es'in tahliye edilmesinin kendilerini tekrar üzüntüye boğduğunu belirten Çelik, umutlarının da kırıldığını belirtti.

Mahkemenin hakim ve savcısına güvendiğini anlatan Nail Çelik, "Ben o yüzden bu duruşmaya gitmedim. Bir umutsuzluk olsaydı zaten oraya gidecektim. Bu işin güzel biteceğine inanıyorum. Yine de suçluların cezasını alacağına inanıyorum." şeklinde konuştu. Askeri yargıda süren davanın bitmesini beklediklerini gerekirse davanın sivil mahkemeye taşınması için girişimde bulunacaklarını anlatan şehit babası, "Ne olursa olsun, daha güçlü avukatlar da bulacağım. Bu işin peşini bırakmayacağım." dedi.

ASKER BAŞSAĞLIĞI BİLE DİLEMEDİ

 

 

Hükümet'in yaklaşımından memnun olduklarını ve ilk günden beri hep yanlarında gördüklerini söyleyen Çelik şöyle konuştu: "Çok geldiler gittiler bize. Egemen Bağış geldi. Onlar bizim acımızı o zamanlarda hafiflettiler. Sahip çıktılar bize. Bundan şüphem yok. Bize bu dönemde de sahip çıkmalarını istiyoruz. Bizim çocuklarımıza sahip çıkmalarını istiyoruz. Bu bizim değil devletimizin davası." Şehit haberinden bu güne kadar Genelkurmay'dan kimsenin kendilerini aramadığını aktaran Çelik, "Bize bir başsağlığı bile dilemediler" diyerek sitemde bulundu. Çelik, "Bizim çocuklarımızı teslim ettiğimiz komutanlar biz bir başsağlığı bile dilemedi bizi üzen de bu zaten. Bir bölük komutanı aradı beni. 'Sizin çocuklarınız kahramandı' dedi. Ondan sonra da kimse aramadı. Bu komutanlar bizi niye aramadı. Genelkurmay zaten hiç aramadı kesinlikle." sözleriyle yaşadıkları duyarsızlığa tepki gösterdi.

CUMHURBAŞKANI DEVREYE GİRSİN

Çukurca'da aynı mayın patlamasında şehit düşen Kemal Özevin'in babası Halil Özevin de Tuğgeneral Zeki Es'in mahkeme tarafından tahliye edilmesine tepki gösterdi. Davanın şu ana kadar geldiği noktanın kendisini tatmin etmediğini söyleyen Özevin, iki yıldır sonuç alamadıklarını söyledi.

Zeki Es'in tutuklanmasından sonra umutlandıklarını ve biraz olsun acılarının hafiflediğini belirten Özevin, "Dünden beri yüz kat daha acımız ağırlaştı. Biz adalete güveniyoruz. Suçlu inşallah cezalandırılır." dedi. Olayın ihmal değil kesinlikle kasıt sonucu olduğuna inandığını belirten Özevin, duruşmalarda verilen ifadelerin de bunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kaza ile ilgili devreye girdiğini hatırlatan şehit babası, Cumhurbaşkanı Gül'ün, çocuklarının şehit olduğu olayla ilgili devreye girmesini istedi. Şehit babası şu ifadeleri kullandı: "Çocuklarımızın şehit olmasının üzerinden 22 ay geçti, hala neden bu olayın olduğu belli değil. Bizim çocuklarımın nasıl şehit olmuşlar, bunu Cumhurbaşkanı'nın araştırmasını istiyoruz. Nasıl Yazıcıoğlu şehit olmuştu üzerinden 1 sene 2 sene zaman geçti ve Cumhurbaşkanımız devreye girdi. Şehit ailesi olarak Cumhurbaşkanı'ndan destek ve devreye girmesini bekliyoruz."

 

Etiketler :