Şehit cenazesinde paşalara tepki

Şehit cenazesinde paşalara tepki

İstanbul'daki şehit cenazesine zırhlı araçla katılan 1. Ordu Komutanı Org. Iğsız'a, "Yazıklar olsun, yedi çocuğu koruyamadınız" şeklinde tepki gösterildi.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki saldırıda şehit düşen Jandarma Er Ferit Demir Muş'ta, Uzman Çavuş Harun Arslanbay Adana'da, Jandarma Er Fatih Yonca Hatay'da, Jandarma Er Cengiz Sarıbaş ise İstanbul'da düzenlenen cenaze törenlerinin ardından toprağa verildi. İstanbul'daki törene katılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız bir grup kadın tarafından "Yazıklar olsun size yedi çocuğu koruyamadınız. Siz sadece kendinizi koruyun" diye protesto edilirken, Muş'taki cenaze törende ise Vali Türkiye'ye anlamlı bir mesaj verdi: "Herkes anneler ağlamasın diyor. Ama birileri anneleri ağlatmaya devam ediyor."

"Çocuklarımızı koruyamadınız"

Jandarma Er Cengiz Sarıbaş için İstanbul'da tören düzenlendi. Askerî hastaneden alınan cenaze, evininin önünde helallik alındıktan sonra Ataköy 5. Kısım Camii'ne getirildi. Törene katılan İstanbul Valisi Muammer Güler, cenaze namazından önce ve sonra Sarıbaş'ın babası Muttalip Sarıbaş ile uzun süre konuşarak acılı babayı teselli etmeye çalıştı.

Cenaze daha sonra Edimekapı Şehitliği'ne götürülürken, şehidin ablası Tülay "Açılımınızı istemiyoruz, açılımınızı alın başınıza çalın" diyerek protokole tepki gösterdi. Bu sırada camiden ayrılmak için arabasına yönelen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, bir grup kadın tarafından "Yazıklar olsun size yedi çocuğu koruyamadınız. Sizler kurşun geçirmez arabalarınızda oturup kendinizi çok iyi şekilde korurken askerleri koruyamadınız. Onların arabası kurşun geçirdi. Sizler ancak kendinizi iyi koruyun, askerleri korumayın" şeklinde protesto edildi.

Nîzam-ı Alemciler yolları kapattı

Cenaze namazını cami avlusunda kılmak isteyen kalabalık Nizam-ı Alem ocaklarına mensup bir grup polise ve cenazeye katılan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Emniyet güçleri, cenaze namazının ardından Ataköy Sahil yoluna çıkıp yolu trafiğe kapatan gruba müdahale etti. Törene Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Demokrat Parti Genel Başkam Hüsamettin Cindoruk, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

Muş ikinci şehidini uğurladı

Tokat'tan önceki gün askeri uçakla Muş'a getirilen, Muş Devlet Hastanesi morguna kaldırılan Jandarma Er Demir'in cenazesi, askeri helikopterle ailesinin yaşadığı Malazgirt ilçesine bağlı Erence köyüne götürüldü. Şehit Demir'in cenazesi, Erence köyünün girişinde vatandaşlar tarafından karşılandı. Törene Ferit Demir'in annesi Muhteber Demir, kardeşleri ve yakınlarının yanı sıra Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, 34. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, AKP Muş milletvekilleri Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Anne fenalık geçirdi

Törende fenalık geçiren anne Muhteber Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalp hastası olduğu için oğlunun şehit düştüğünün kendisine sonradan bildirildiğini belirterek, "Saldırı olduğu sırada İstanbul'daydım. 'Küçük oğlun kaza geçirdi' dediler ve Muş'a geldim. Ancak Muş'a geldiğimde oğlumun şehit olduğunu öğrendim" dedi. Oğlu Demir ile saldırıdan birkaç saat önce telefonda görüştüğünü ifade eden Demir, şöyle devam etti: "Saldırıdan önce devriye görevine çıkacağını söylemişti, ben de kendisine iyi bakmasını tembihlemiştim. Bana çok iyi olduğunu söylemişti. Bu felaket başımıza geldi."

Vali'den anlamlı mesaj

Muş Valisi Bektaş ise 20 yaşındaki gençlerin toprağa verilmesinin kimseye fayda getirmeyeceğini söyledi. Bektaş, "Herkes 'anneler ağlamasın' diyor. Ama birileri anneleri ağlatmaya devam ediyor. Başka söyleyecek söz bulamıyorum. Sözün bittiği yer burası" dedi. AKP Muş milletvekili Seracattin Karayağız ise barış sürecinin görüşüldüğü günlerde böyle bir saldırının olmasının manidar bulduğunu ifade etti. Karayağız, "Her ne kadar üstlenen olmasa da saldırının ülkeyi kaos ortamına sürükleyen dış mihrakların işi olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Seni böyle mi karşılayacaktık"

Jandarma Er Fatih M Yonca'nın cenazesi ise, Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Bekbele beldesinde toprağa verildi. Törene anne Gülsüm, babası Bülent Yonca ile kardeşleri ve yakınlarının yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP ve CHP milletvekilleri, İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak, Belediye Başkanı Yusuf Civelek, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürsel Öztürk, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Cenazede ayakta durmakta zorlanan baba Bülent Yonca, "Vatan sağ olsun. Bir oğlumu daha şehit vermeye hazırım" derken, gözyaşlarını tutamadı. Oğlunun fotoğrafını alarak okşayan anne Gülsüm Yonca da oğluyla gurur uyduğunu belirterek, "Seni böyle mi karşılayacaktık" diyerek ağladı. Törende, bazı kişilerce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği çelenkte isminin bulunduğu kâğıdı yırtıldı. Emniyet Müdürlüğü ekiplerince çelenge, Başbakan Erdoğan'ın isminin yer aldığı yeni bir kâğıt takıldı.

 

Etiketler :