Şehit kardeşim mezardan kalksa...

Şehit kardeşim mezardan kalksa...

Eski MHP İlçe Başkanı Dede: Şehit kardeşim mezardan kalksa 'evet' der

Eski MHP İlçe Başkanı ve Gebze'nin ilk şehidinin ağabeyi Abdurrahman Dede, 12 Eylül referandumuyla ilgili, "Şehit kardeşim mezardan kalksa bu referandumda 'evet' derdi." diye konuştu. MHP'den, 1999'da Gebze Belediye Başkanı adayı, 2002'de de Kocaeli milletvekili adayı olan ve 2,5 yıl Gebze MHP İlçe Başkanlığı yapan 35 yıllık ülkücü Abdurrahman Dede, "12 Eylül'de evet diyeceğim." dedi.

Kardeşi Numan Dede'yi 1989 yılında Silopi'de 21 yaşındayken çatışmada kaybeden eski MHP İlçe Başkanı Abdurrahman Dede, anayasa değişikliğine destek verdi. Dede, "Şehit kardeşim mezardan kalksa 'evet' der. Hatta tüm şehitler mezarından kalksa 'evet' der." ifadesini kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi'nde uzun yıllar görev yaptıktan sonra istifa eden Gebze'nin ilk Güneydoğu şehidi olan Numan Dede'nin ağabeyi Abdurrahman Dede, başta ülkücü camia olmak üzere herkese 'evet' çağrısı yaptı. Gebze'nin kanaat önderleri arasında yer alan Abdurrahman Dede, anayasa değişiklik paketi ve 12 Eylül'deki referandumun Türkiye siyasetindeki tarihi önemine dikkat çekti.

"YÜZDE 99 'EVET' ÇIKMALI"

Dede, "60 ihtilalini asker yaptı ve ardından yasa hazırladı. 80 ihtilalini asker yaptı ve yine akabinde yasa hazırladı. Asker her darbe sonrası kendi kanununu hazırladı. Şimdi ilk kez sivillerin hazırladığı yasalar önümüze geliyor. Ben sivil bir vatandaş olarak ilk kez kendi anayasamla ilgili karar vereceğim. Türkiye'de aklı başında olan herkes 'evet' demeli. O dönemleri bizzat yaşadım. 1982 yılında metazori yapılan referandum asla demokratik değildi. Şu anda da eski anayasayı savunanlar kesinlikle demokrat değiller. Ben 1982 yılında Konya'da üniversite öğrencisiydim. Bizi evet demeye ikna etmeye çalışan ve sınıf arkadaşı sandığımız kişinin seçim sonrası asker olduğu ortaya çıktı. İlk kez hür irademizle karar vereceğiz. Bana göre 12 Eylül'deki referandumun sonucu yüzde 99 evet çıkmalı." diye konuştu.

"2 BİN ASKER ORDUDAN ATILDI"

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkıyla ilgili değişikliği değerlendiren Dede, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bile bireysel olarak başvurabiliyoruz; ama Anayasa Mahkemesi'ne bireysel olarak başvuramıyoruz. Son değişiklikte Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruların önü açılacak. Ama beni ilgilendiren en önemli nokta ordudan çeşitli sebeplerden ötürü atılan subayların haklarını araması için gerekli yasal zeminlerin hazırlanması. İrtica bahanesi adı altında 2 bin asker ordudan atıldı. Bunlar 'beni niye ordudan attınız' diye yargıya başvurup yasal hakkını arayacak. İşte bu en büyük özgürlüktür." ifadelerini kullandı.

"ŞEHİT AİLELERİ 'EVET' DİYECEK"

MHP'den istifa süreciyle ilgili konuşmak istemeyen Abdurrahman Dede, "O partiden istifa ettim ve ilişkimi kestim. Kim ne düşünüyor beni ilgilendirmez. Tamamen bağımı kestim. Ama bir şehit ailesi olarak söylüyorum. Bugün o şehitler mezardan kalksa 'evet' der. Şehit ailelerinin tamamı 'evet' diyecek. O şehitlere saygı duyanlarda 'evet' diyecek diye düşünüyorum. Bugün iletişim gelişti, basın yayın organları çok sesli oldu. Artık her şeyin farkındayız. Askerlerimizin nasıl ihmale kurban gittiğini görüyoruz. Heron'ların tespit ettiği PKK'lıları izleyen ve askerlerin şehit edilmesine göz yumanları hep birlikte gördük. Benim kardeşim kafasına aldığı tek kanas kurşunuyla şehit oldu. Artık biz bile o dönemi sorguluyoruz. Babam bile dava açmamızı istedi. Birileri yeni 12 Eylül'ler oluşturmak, yeni darbelerin zeminini hazırlamak, yeni kaos planlarını devreye sokmak için PKK'yı hortlatıyor." sözlerini kaydetti.

ŞEHİT ANNESİNİ KAPIDAN GÖZÜYAŞLI ÇEVİRDİLER

Kardeşi şehit olduktan sonra Gebze Garnizonu'nun babası ve annesini çağırdığını belirten Dede, "Annemi başındaki başörtüsünden dolayı içeri almadılar. Şehit annesini gözü yaşlı geri çevirdiler. Bunun izahı olamaz. Askere alırken annesinin başörtüsüne bakmıyorsun da bu ülke için canını seve seve veren şehidin annesini nasıl kapıdan kovuyorsun? Bu zihniyetin değişmesi, ordunun kendi içini temizlemesi lazım." diye konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ DEVAM ETMELİ

Anayasada yapılan mevcut değişikliğin yeterli görülmemesiyle ilgili eleştirilere değinen Dede, "Yıllardır birileri sivil anayasayı dillendiriyor. Ama kimse çıkıp değişim adına bir adım atmadı. Bence önemli olan surda bir delik açmak. İlk kez sivil bir anayasayı oylayacağız. Referandum sürecini siyasi parti meselesine sokmak çok büyük yanlışlık. Bu mesele asla AK Parti veya CHP'nin veya başka bir partinin meselesi değildir. Bu mesele memleket meselesidir. Bakın ben hiçbir partiye üye değilim. Ama köylere kadar gidip referanduma 'evet' denmesi için insanlara çağrı yapıyorum. Çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillerimize kendi hazırladığımız anayasayı sunacağız. Bu çok önemli bir duygu." diye sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :