Şehit sahabenin kabri keşfedildi

Şehit sahabenin kabri keşfedildi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi fethedildiği sırada şehit düşen Peygamber Efendimizin (SAS) 10 sahabesinden birinin daha kabri, uzun bir çalışmanın ardından keşfedildi.

Silvan'ın Mescit Mahallesi'nde, metruk bir bina içerisinde bulunan ve ilçede Şeyh Muhammed mezarı olarak bilinen kabrin, İslam ordusuyla ilçeye gelen ve okla şehit olan sahabe Muhammed'e ait olduğu kesinlik kazandı. Dicle Üniversitesi, sahabe mezarının korunması için hazırlayacağı raporu ilgili kurumlara gönderecek.

Halife Hz. Ömer, 637 yılında El Cezire bölgesi olarak bilinen şimdiki Suriye ve Güneydoğu'yu kapsayan alanı İslam topraklarına katmak için gönderdiği ordu, Diyarbakır'dan önce Silvan'ı fethetti. Fetih sırasında 10 sahabe şehit oldu. Ancak Peygamberimiz'in (SAS) şehit olan arkadaşlarının medfun olduğu yer bilinmiyordu. Şehit olan sahabelerin kabrinin nerede olduğunu yıllardır araştıran Diyarbakır Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat, bunlardan Muhammet adındaki sahabenin kabrini buldu.

Silvan'ın İslam'la tanışması için iki savaş yapıldığını belirten Haspolat, "Diyarbakır o dönemdeki valisi Meryem Dara, 8 bin kişilik İslam ordusunun gelmesi nedeniyle Ahlat'tan yardım ister. 4 bin kişilik ordu yardımına gelir. Bitlis'ten de 3 bin kişilik ordu gelir. Silvan bölgesinde çatışma yaşanır. Bitlis'ten gelen ordu İslam ordularının tarafına geçer. Burada büyük bir savaş olur. Bu savaşta kaç kişinin öldüğü kesin olarak bilinmiyor." diye konuştu.

Bu arada, Diyarbakır'ın fethinin uzaması üzerine İslam komutanı İyaz bin Ğanm'in 10'u sahabe 100 kişiyi Silvan'a gönderdiğini anlatan Haspolat, halkın İslamiyet'i kabul etmemesi üzerine savaş çaktığını kaydetti. Bunun üzerine Diyarbakır'dan 500 kişilik bir asker grubunun daha Silvan'a gönderildiğini kaydeden Haspolat, " Böylece Silvan'ın fetih haberi halife Hz. Ömer'e ulaşır. Burada 10 sahabe şehit olur." şeklinde konuştu.

Aralarında Silvanlı araştırmacıların da bulunduğu bir ekiple yaptıkları çalışmada Mescit Mahallesi'nde bulunan bir kabrin sahabeye ait olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Haspolat, kabrin en güzel şekilde korunması için girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Haspolat, şehit sahabelerden 6'sının kabrinin ise Dara Zağiye denilen bölgede olduğunu tahmin ettiklerin,i ancak kesinlik kazanmadığını dile getirdi.

Sahabe kabrini dört kuşaktır kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıklarını anlatan Mescit Mahallesi sakinlerinden Mehmet Şah Karaüzüm, sahabe kabrinin ilçede şeyh Muhammed mezarı olarak bilindiğini söyledi. Tarihi eser kaçakçılarının çaldıkları mezar taşı üzerinde sahabe ile ilgili bütün bilgilerin yer aldığını anlatan Karaküzüm, "Sahabenin fetih sırasında okla şehit olduğu yazıyordu. Burayı ziyaret edenlere kabrin sahabeye ait olduğunu yılladır anlatıyoruz." dedi.

DİYARBAKIR'DAKİ ŞEHİT SAHABE SAYISI 33'E ÇIKTI

Diyarbakır Müftülüğü, şehirde bulunan 'peygamber makam ve kabirleri, sahabe türbe ve kabirleri, tarihi cami ve mescitler, medreseler, türbeler, kiliseler ve havralarla ilgili yaptığı geniş bir araştırmada 32 sahabenin ismini, şüpheye mahal kalmayacak şekilde belirlemişti.

Silvan'da tespit edilen kabir ile birlikte Diyarbakır'daki şehit sahabe sayısı 33'e ulaşmış oldu. Şehirde Hz. Halid bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman ile birlikte şehit düşen 27 sahabe, Hazreti Süleyman Camii'nde medfun bulunuyor. Diğer sahabelerin medfun oldukları yerler ise şehrin başka bölgelerinde bulunuyor.

Etiketler :