"Şeker" de Ergenekon izi

"Şeker" de Ergenekon izi

Kayseri Şeker Fabrikası'nda başlayan dev operasyonda izler Ergenekon'a çıktı.

Gökhan ÖZDAĞ'ın haberi

Kayseri'deki yolsuzluk operasyonunda gözaltında alınan Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın Ergenekon kapsamında gözaltına alınan İbrahim Şahin'e para aktardığı ortaya çıktı. Skandal, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporda yer aldı. Kayseri eski Milletvekili Osman Çinsal'ın da Özışık'a 3 bin 500 lira karşılığı danışmalık yaptığı rapora girdi. Özışık, bir milletvekili üzerinden siyasi bir partiye 2 milyon lira yardım yaptığı iddia edildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili hazırladığı 300 sayfalık raporla son 10 yılın en büyük yolsuzluğunu gözler önüne serdi. Bakanlık Teftiş Kurulu'na sunulan rapor 18 Ağustos 2010'da onaylandı. 10 ay önce başlatılan incelemede, İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan binlerce çiftçinin ürettiği pancarları işleyen fabrikanın kasasının boş olduğu tespit edildi. Fabrika yönetimi, boşalan kasayı doldurmak için çeşitli bankalara 400 milyon liralık kredi başvurusu yaptı. Ancak başvurular, müfettiş raporlarının teftiş kuruluna sunulmasından sonra donduruldu. 2003 yılında görevlendirilen Sanayi Bakanlığı müfettişlerinin raporunda da fabrikada da 23 milyon lira yolsuzluk tespit edilmişti.

AVUKATA 3 YILDA 26 MİLYON TL

Diyarbakır'daki 'faili meçhuller' davasının tutuklu sanığı eski Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün avukatlığını yapan Kayseri Şeker Fabrikası avukatı Mustafa Olcayto Özhan'ın ortağı olduğu Turkuaz Hukuk Bürosu'na son 3 yılda 26 milyon 760 bin lira aktarıldığı belirlendi. Paranın kazanılan davalar karşılığında verildiği savunuldu. Özhan, fabrikadan aldığı paralarla Kayseri'de yerel yayın yapan bir medya grubunu satın aldı. 2007'den önce ise fabrika kasasından Özhan'a yaklaşık 20 milyon lira avukatlık ücreti ödendiği anlaşıldı. Özhan, 2007 yılında CHP yönetimi tarafından Kayseri milletvekili adayı olarak gösterilmişti.

YASALARI HİÇE SAYDILAR

Kayseri'de yerel yayın yapan Mustafa Çağan'ın sahip olduğu Çağan Grup'un 3 yıl önce Şeker Fabrikası'na ait İncesu'daki Süt Üretim Çiftliği'nin inşaat ihalesini usulsüz bir şekilde 13.5 milyon liraya aldığı da müfettiş raporuna yansıdı. Raporda söz konusu çiftlik ihalesinin usulsüz yollarla alındığı ve çiftlik inşaatında, fabrika ve Çağan Grup arasında yapılan sözleşmelerin yerine getirilmediği belirlendi. İnşaat için yasalara aykırı bir şekilde iş bitim belgesi alındığı da vurgulandı.

FULDEN URAS'IN İFADESİ VERDİ

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin büyük hissedarı olduğu Şeker Fabrikası'na dönük yolsuzluk soruşturması Kayseri Ticaret Odası'nı sıçradı. Polis, oda yönetiminde görevli 3 kişiyi gözaltına aldı.

Bir yıllık teknik takibin ardından önceki gün 8 ilde eşzamanlı gerçekleştirilen operasyonun ikinci gününde yeni gözaltılar yaşandı. Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi'nin koordine ettiği operasyon kapsamında dün sabah Kayseri Ticaret Odası'nda görevli M.Ç, S.Y, B.K. yakalandı. Şüphelilerin "organize suç örgütü ile bağlantılı" oldukları iddiasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı da olan Özışık ile diğer şüphelilerin verecekleri ifadelerin ardından yeni gözaltı dalgasının başlayacağı belirtildi. Soruşturma kapsamında polis Kayseri başta olmak üzere çeşitli illerde birçok kişinin ifadelerine başvurdu.

Ünlü manken Özge Şenocak'tan sonra şarkıcı Fulden Uras'ın da İstanbul'da ifadesi alındı. Çete lideri olmakla suçlanan Vedat Ali Özışık'la ilişkisi tespit edilen Uras, ifadesinin ardından serbest kaldı. Uras'a, Özışık'la yaptığı telefon görüşmelerinin içeriği soruldu.

BUGÜN

 

Etiketler :