Selahattin Demirtaş: Başbakan seçimi göremeyebilir

Selahattin Demirtaş: Başbakan seçimi göremeyebilir

Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisi Utku Çakırözer bugünkü köşe yazısında BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına ilişkin yorumlarına yer verdi.


PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın hafta sonu yaptığı açıklamaların 'hükümetin yanında yer aldığı' algısı yarattığını belirten Çakırözer, Demirtaş'ın bu açıklamaları nasıl değerlendirdiğini aktardı. Çakırözer'in yazısının ilgili bölümü şöyle:


Hükümet ile çözüm sürecini yürüten Abdullah Öcalan, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu için, ‘Çözüm sürecine darbe’ derken, AKP -cemaat kavgasında da “Biz bu ateşe benzin taşımayacağız” diyerek hükümetin yanında yer aldığı algısı yaratmıştı.

BİR GECEDE MURSİ'YE DÖNER
Hafta sonu bir grup gazeteciyle bir araya gelen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın bu sözlerine açıklık getirdi. Demirtaş’ın aktardığı bilgilere göre Öcalan, mart ayından beri hem BDP heyetleri hem de devletle görüşmelerinde ‘paralel devlet’ ifadesini sıkça kullanıyor, bu oluşuma karşı uyarılar yapıyordu. Öcalan’a göre paralel devletin hedefi ‘Başbakan’ı götürmek’. Nedeni ise Kürt sorununu diyalogla çözme ve bunu da ABD gibi uluslararası unsurları by-pass ederek yapma grişimi. Kendisini ziyaret eden BDP’lilere “Bir gecede Mursi’ye (Mısır’da darbe ile devrilen Müslüman Kardeşler mensubu, seçilmiş cumhurbaşkanı) bile çevirebilirler” dediğini aktarmış.

'PARALEL' MERKEZLER: LONDRAİ ŞİKAGO, UTAH

Öcalan ‘paralel devlet’ ile neyi kastettiğini de ayrıntılı olarak aktarmış: “Paralel devlet sadece bir iç mesele değil. Bir uluslararası organizasyon. İçinde Londra merkezli bir sermaye grubu, Yahudi lobisi ve Şikago merkezli bir sermaye grubu var. Bir de projenin, tartışmaların tamamlandığı Utah’taki akademi var. Cemaat bu yapının tamamı değil bir unsuru. Devletin önemli kademelerini ele geçirmiş unsuru...”

DEMİRTAŞ: SEÇİMİ GÖREMEYEBİLİR
Görüşmemizde Demirtaş, AKP-cemaat kavgası konusunda kendi öngörülerini de aktardı:
“Paralel devletin 17 Aralık operasyonunun hedefinde Başbakan’ı sandığa götürmeme niyeti yatıyor. Ciddi biçimde Başbakan’ın sandığı görememe riski var. Onu alabilirler. Ağır cezalık suçlarda dokunulmazlık işlemez. Bal gibi alabilirler. Paralel devlet siyasete müdahale için meşru ve haklı bir alan yakaladı: Yolsuzluk. Hükümetin üzerine tank sürse, ‘diktatör, otoriter’ dese toplumda alıcısı yok. ‘Hırsızdır, belgesi de burada’ dediğiniz anda iş başka bir şeye dönüşüyor. Hükümet kötü yakalandı.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.