Selçuk'dan İstemezükçülere Ders

Selçuk'dan İstemezükçülere Ders

Anayasa'nın kalkması gerektiğini savunan Prof. Dr. Sami Selçuk, "Siyasal Partiler Yasası mutlaka kaldırılmalıdır. Değiştirilmelidir, demiyorum, kaldırılmalıdır" dedi.

Anayasa'nın kalkması gerektiğini savunan Prof. Dr. Sami Selçuk, "Seçim Yasası gözden geçirilmelidir. Siyasal Partiler Yasası mutlaka kaldırılmalıdır. Değiştirilmelidir, demiyorum, kaldırılmalıdır" dedi.

Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, "AB'nin önünde bekleyen Türkiye bu yasalar olduğu sürece çok sınıfta kalır" dedi.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Çarşamba Belediyesi ve Samsun Aydınlar Ocağı katkılarıyla düzenlenen "Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil ve Çarşamba Sempozyu"ma katılan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk konuşmasında, Türkiye'de hukuk bilincinin son derece zayıf olduğunu söyledi. Anayasa'nın kalkması gerektiğini savunan Prof. Dr. Sami Selçuk, "Bir toplumu uygar yapmak istiyorsanız hukuk bilincinin gelişmesi gerekiyor. Eğer hukuk bilinci eksik kalırsa uygar toplum olmamız mümkün değil. Ben Türkiye'nin hukuk bilincinin son derece zayıf olduğunu düşünüyorum. Eğer Türkiye'de hukuk bilinci doğru dürüst gelişseydi, 1982 Anayasası'na kimse katlanamazdı. Bu Anayasa kalkmak zorundadır, değişmek değil" diye konuştu.

Askeri Yargıtay'ın kaldırılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Sami Selçuk, "Halkına karşı devamlı teyakkuzda Anayasa, böyle Anayasa olur mu? Şimdi soruyorum, askeri yargının alanını daraltıyorsunuz da neden askeri Yargıtay'ı kaldırmıyorsunuz. Biz askeri Yargıtay'la sık sık çelişkiye düşüyoruz. Görüş ayrılığımız var. Askeri yargı olur, askeri Yargıtay olmaz. 2 tane olursa hukuk 2 tane olur. Ben diyorum ki, madem böyle yapıyorsunuz askeri Anayasa Mahkemesi de kurun, hiç değilse samimi olursunuz, tutarlı olursunuz. İşçi Yargıtay'ı kurun, tüccarlar da kursun, olsun bitsin. Zaten darmadağın, iyice dağılsın. Niye kaldırmıyorsunuz? Buna cevap yok. Susuyorlar o zaman. Hafiften haber gönderiyorlar 'karıştırma işi'. HSYK için dendi ki önce Meclis'te, Anayasa Mahkemesi önce Meclis'te seçsin. Ben diyorum ki, 'Varım'. Ama koşulları bütünüyle düşünelim. Birbirini parçalayarak çözüm getiremezsiniz. Mecliste 3 tane erk var. Yasama, yürütme ve yargı. Eş güdüm içerisinde çalışsınlar, herkes kendi alanına çekilsin. Çağcıl anlamda bunları gerçekleştirelim. Burada birleşiyoruz, ayrıntıya gelince iş sarpa sarıyor" şeklinde konuştu.

Yaklaşık 2 saat konuşan Sami Selçuk, konuşmasının sonunda anlattıklarını şu sözlerle özetledi: "Türkiye A'dan Z'ye kendisini gözden geçirmeli. Önce kesinlikle bir Anayasa yapmalı. Bu Anayasa'yı yapmanın kolay bir yöntemi var. Madem uzlaşamıyorsunuz bir kurucu meclis yöntemiyle bu işi yapmanız konusunda uzlaşmanız gerekir. O Meclis'in de nasıl olacağı bellidir. Anayasa kaldırılmalıdır, Seçim Yasası gözden geçirilmelidir. Siyasal Partiler Yasası mutlaka kaldırılmalıdır. Değiştirilmelidir, demiyorum, kaldırılmalıdır."

Sempozyuma AK Parti Milletvekili Fatih Öztürk, Samsun Baro Başkanı Necat Anıl, Çarşamba Kaymakamı Nusret Şahin, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, hukukçular, öğretim üyeleri ve Çarşambalılar katıldı.

Etiketler :