Şemdinli halkı ne istiyor

Şemdinli halkı ne istiyor

PKK'nın ele geçirmek için saldırdığı Şemdinli'de halk olaylara nasıl bakıyor? Devletten ne istiyorlar? İşte Şemdinli halkının istekleri

Şemdinli’ye 150 militanla sızma planı yapan ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtülen PKK’nın huzur bozduğu ilçede vatandaşların bambaşka bir gündeminin olduğu ortaya çıktı.

KÜRTÇE BİLEN POLİS İSTİYORLAR

Terörle gündeme gelmek istemeyen ve PKK’ya boyun eğmeyen vatandaşlar yerel yöneticilere dert anlatamamaktan yakınırken, bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin Kürtçe bilmesiye karşılıklı güvenin daha da artacağını vurguluyor.

ŞEMDİNLİ HALKI PKK'DAN RAHATSIZ

İlçe merkezinde konuşan her esnaf PKK’nın yaptığı eylemlerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ancak isimlerinin ve fotoğraflarının gazetede yayınlanmasını istemedi.

9 Kasım 2005’teki eski PKK’lı Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi’nin bombalanmasının ardından bu kez PKK’ya karşı yürütülen operasyonlarla gündeme gelmesine tepkililer.

DEVLET ŞEMDİNLİ'DE VARLIĞINI HİSSETTİRMELİ

İsminin açık yazılmasını istemeyen B.K. “Burada örgütün yaptığı bazı sıkıntılar var. Ama bunları dile getirecek cesaretli birileri yok. Çünkü örgütün kurduğu bir korku mekanizması var. Devletin burada varlığını çok iyi şekilde ortaya koyması gerekiyor” dedi.

Örgütün ilçeyi ele geçirme yönündeki eylemini sorduğumuz B.K., “Bunlar tamamıyla hayal ürünü şeyler. Şemdinli’de bugüne kadar dağa giden sayısı çok az. Çünkü ilçe halkı örgütten rahatsız. Örgüt kendi sempatizanları ile ilçede bir dedikodu yayıyor ve buna herkes inanıyor. Bir kişi ‘Yarın kepenkler kapanacak’ diye laf dolaştırıyor ertesi gün kepenkler kapanıyor. Kimse niye kapattığını da bilmiyor.”

Öğretmen PKK’ya şikayet ediliyor

S.S isimli vatandaş, PKK’nın her türlü olaya müdahale ettiğini belirterek tanıklık ettiği olayı şöyle anlatıyor: Okulda yaramazlık yapan öğrenciye öğretmeni bir tokat atıyor. Bu öğretmen ertesi gün PKK’ya şikayet ediliyor ve ifadesi alınıyor. Buna benzer birçok örnek verebilirim. Esnaf zaten kan ağlıyor. İş yok güç yok. Biri size haksızlık ediyor. Karşı çıktığınızda hemen ‘seni örgüte şikayet ederim’ diye tehdit ediliyor. Şemdinli’de birçok olay mahkemeye gitmeden örgüt tarafından çözülüyor” dedi. L.B. isimli şahıs ise, PKK’nın Kürtlerden çok dış ülkelere hizmet ettiğini ifade ediyor.

ŞEMDİNLİ HALKI NE İSTİYOR?

Vatandaşlar yetkililere ulaştırılmasını istediği taleplerini şöyle sıraladı;

- Karşılıklı güven için diyaloğa açık yönetici (Belediye Başkanı, Kaymakam, Emniyet Müdürü, Milli Eğitim Müdürü, Tarım Müdürü) istiyoruz

- Yol, su, elektrik gibi hizmetleri kesintisiz almak istiyoruz.

- Futbol sahası, yüzme havuzu, çocuk oyun parkları ve bahçeleri gibi sosyal tesisler istiyoruz.

- Devlet tarafından verilen yardımlar bizi tembelleştiriyor. Bu paraların iş sahalarına yönlendirilmesini istiyoruz.

- İşadamlarımızdan bölgeye yatırım yapmalarını beklerken, çalışmak için batıya göç etmek zorunda kalmak istemiyoruz.

- Yeni mezun öğretmen değil tecrübeli öğretmenler bekliyoruz.

- Sağlık hizmetleri için doktor sayısının arttırılmasını istiyoruz.

- Halkla çabuk ve kolay diyalog için Kürtçe bilen polis istiyoruz.

Bölgenin en büyük sorunu aslında işsizlik

Ferit Çelik, PKK’nın olaylarını konuşmaktan çok işsizliğin konuşulmasını gerektiğini söylüyor. Çelik, “İşte ben bu yaşıma geldim işim yok. Bundan sonra ne yapacağımı bilmiyorum” diyor. İlçede görev yapan polislerin hemen hiçbirinin Kürtçe bilmediği için sıkıntı çektiklerini ifade eden bir yetkili ile vatandaş aynı şeyi söylüyor, “Bölgeye iyi Kürtçe bilen polis gönderilmeli. Çünkü Kürtçe bilen polis vatandaşla daha çabuk diyalog kurabilir. Bunun örneklerini gördük.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.