Sende Türk bayrağı var mı?

Sende Türk bayrağı var mı?

Lübnan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde en çok sorulan soru:

Son günlerde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta özellikle Müslüman kesiminde, en çok aranan, herkesin birbirine sorduğu sorulardan biri “Sende Türk bayrağı var mı?” Hatta Ortadoğu ülkelerinde de en çok sorulan soru:

Eyüp Coşkun - BBC Türkçe

Hatta bu soru neredeyse bütün Ortadoğu ülkelerinde en çok sorulan sorulardan biri.

Bir ülkenin bayrağının, kendi ülkesi dışında aranması, Dünya Kupası döneminde olduğumuz için garip olmayabilir. Ama Türkiye’nin Dünya Kupası'na katılmadığını göz önüne alınca, insanların bayrak aramasının bir tek gerekçesi var, o da İsrail’le Türkiye arasında yaşanan gemi krizi.

İnsanlar özellikle 9 insani yardım kuruluş görevlisinin İsrail’in yaptığı askeri harekat sonrası hayatını kaybetmesiyle olan gelişmelerden sonra olan olayları an an izliyorlar.

Ve Türkiye’nin İsrail’e karşı aldığı tavır, geliştirdiği siyaset, bütün Arap ülkelerinde olduğu gibi, büyük destek görüyor.

Son iki haftadır neredeyse hemen her gün, ellerinde Türk bayrağı bulunan yüzlerce, binlerce insan, Beyrut’un çeşitli bölgelerinde bir araya geliyor.

Arap ülkelerine kınama

Ellerindeki çeşitli boyutlardaki bayraklarla İsrail’i ve Filistinlilere karşı uygulanan baskı konusunda temkinli adımlar atan Arap ülkelerini kınıyorlar.

Buna karşın, Türkiye ve Türk siyasetçilerini ise, destekleyen konuşmalar yapıyorlar.

Ellerine Türk bayrağını alan Mardin kökenli Lübnan’da yaşanan Türkler de, neredeyse hemen her gün belli saatlerde buluşup, bulabildikleri araçlarına Türk bayrakları takarak sokaklarda kafileler halinde dolaşıyorlar.

Hafta sonu gezilerine aileleriyle çıkan Lübnanlılar, araçlarına motosikletlerine irili ufaklı Türk bayrakları takarak geziyor.

Gösterilerde en çok göze çarpan ilginç görüntülerden biriyse, Lübnanlı Komünist Parti taraftarlarının, ellerinde Türk bayrakları, kafalarında gemi şeklindeki şapkalarıyla eylem yapmaları. Hatta bunların arasında bulunan Lübnanlı Ermeniler bile olduğu söyleniyor.

İsrail kurulduğu günden bu yana hem kendi ülkesinde, hem de çeşitli Arap ülkelerinde mülteci olarak yaşayan, kimlikleri bulunmayan milyonlarca Filistinlinin içinde bulunduğu durum, Türkiye’nin bu kez daha farklı bir boyutla aldığı tavır nedeniyle bir kez daha değerlendiriliyor

Arafat ve Erdoğan

Hem de öylesine büyük bir Türkiye desteğiyle değerlendiriliyor ki, sadece bayraklarla Türkiye’yi destekleyen sloganlar atılmıyor.

Bunun yanında insanlar, Filistinli lider Yaser Arafat’la, Başbakan Erdoğan’ın resimlerini milli kahraman olarak aynı posterde buluşturuyor.

Özellikle 400 bine yakın Filistinlinin yaşadığı Lübnan’da bulundukları bölgelerde, Türkiye’ye, Başbakan Erdoğan’a teşekkür yazılı pankartlar her yerde göze çarpıyor.

Başta Türkiye olmak üzere, Avrupa ülkelerinde Türkiye’ye de eksen kayması olup olmadığı tartışmaları sürerken, Türkiye’ye verilen bu destek Lübnan’daki siyasi yorumcuları bile şaşırtmış durumda.

Onlar da daha önce ülke yöneticilerinin, siyasi olarak yıllardır mesafeli durdukları Türkiye’ye karşı halkın gösterdiği bu yakınlık ve samimiyetin boyutlarını anlamak için çalışmalar yapıyorlar.

Yazdıkları yazıda, Osmanlı imparatorluğu döneminde, 450 yıl boyunca bölgeyi yöneten Türklerin, Arap ülkelerinin hiçbirinin yöneticilerinin yapmadığı kadar ikinci kez yeniden bölgeye büyük ilgi gösterdiğini hemen her yorumlarında dile getiriyorlar.

Etiketler :