Ses Kayıtları Aileyi Yıktı

Ses Kayıtları Aileyi Yıktı

Şehit babası: Komutanların ses kayıtları gerçek çıkmasın diye dua ediyorduk.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009 tarihinde mayın patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili ortaya çıkan 'mayınların TSK'ya ait olduğu' yönündeki bilgiler, şehit ailelerini bir kez daha yıktı. Şehit aileleri, olaydan sonra internet sitelerine düşen komutanların 'mayının askeriyeye ait olduğu' yönündeki ses kayıtlarını duyunca inanmak istemediklerini ve konuşulanların gerçek olmaması için dua ettiklerini belirtti. Şehit aileleri, "Bu haberle bir kez daha aynı acıyı yaşadık, sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz." dedi.

Çukurca'da 27 Mayıs 2009 da meydana gelen mayın patlaması sonucu 7 Mehmetçik şehit oldu. Olayla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonuçlandı. Soruşturma sonucunda mayınların MKE yapımı olduğu ve komutanların emri ile döşendiği öne sürüldü. 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan sorumluların cezalandırılması istemiyle dosya Genelkurmay'a gönderildi.

Patlamada şehit olan Kemal Özevin, Adil Yıldız ve Cafer Yıldız'ın babaları Halil Özevin, İsmail Yıldız ve Nail Çelik, bugün basında yer alan mayının TSK'ya ait olduğu haberi üzerine acılarının katlandığını söyledi. Kemal Özevin'in babası Halil Özevin, "Bize PKK'nın döşediği mayının patlaması sonucu şehit olduğunu söylediler. Ancak olaydan birkaç hafta sonra internete düşen ses kayıtları içime tereddüt düşürdü. İlk başta inanmak istemedim ve bu ses kaydında söylenenlerin gerçek çıkmaması için dua ettim." şeklinde konuştu. Oğlunu özel arabasıyla Hakkari'ye götürüp birliğine teslim ettiğini belirten acılı baba, "İçim rahat bir şekilde geri döndüm. Çünkü evladımı oradaki komutanlara emanet etmiştim." diye konuştu.

Şehit Cafer Çelik'in babası Nail Çelik de, internete düşen ses kaydının Genelkurmay tarafından yalanlanmadığını söyledi. Çelik, "Bunu biz yapmadık diyen yok. Bize herhangi bir rapor gelmedi. Varsa suçu olan cezasını çeksin. Bizim çocuklarımızı emanet ettiğimiz kişiler, birtek cenazemizi gönderdiler." ifadelerini kullandı. Başka şehitlerin olmasını istemediğini ifade eden acılı baba, ihmaller sonucu hiç kimsenin çocuğunun ölmesini istemediğini ve sorumlularında cezasız kalmasın temennisinde bulundu. Çelik, "Hala Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama bekliyoruz. Askeriyenin mayını olduğuna inanmak istemiyoruz. Ses kaydı yalandır desinler." dedi.

Şehit Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız ise, diğer şehit babaları gibi acılarının katlandığını ifade etti. Yıldız, "Oğlumun terhisine 58 gün vardı. Fakat biz onu beklerken cenazesi geldi. Ben de diğer babalar gibi ihmali olanların cezalandırılmasını istiyorum." diye konuştu. Baba Yıldız, sürekli bir araya gelerek birbirilerine destek olan şehit babaları devam eden yargı sürecine dahil olacaklarını söyledi.

Türkiye, 27 Mayıs 2009 günü Güneydoğu'dan gelen patlama haberiyle yasa boğuldu. Hakkâri'nin Çukurca ilçesindeki 20. Jandarma Tugay Komutanlığı'na bağlı askerî birlik, Hantepe'ye intikal ederken araziye döşenmiş mayın patladı. Askerler Ziya Bener, Deniz Demirci, Özkan Dumlu, Cafer Çelik, Kemal Özer, Adil Yılmaz ve Oğuz Kır'ın şehit olduğu patlamada, 7 asker yaralandı. Olayın yaşandığı ilk günlerde mayının PKK terör örgütü tarafından yerleştirildiği öne sürüldü. Bir süre sonra internete iki komutanın ses kayıtları düştü. Ses kayıtlarında mayınların askerler tarafından döşendiği öne sürüldü.

Olayın ardından şehit Uzman Çavuş Ziya Bener'in kardeşi Refik Bener ile şehit Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak ihmali görülen komutanların cezalandırılmasını istedi. Suç duyurusunda internette yayınlanan ses kayıtları delil olarak kullanıldı.

Etiketler :