Ses kayıtları ve Yargıtay

Ses kayıtları ve Yargıtay

İnternete düşen ses kayıtlarında Ergenekon davalarına yönelik ortaya konan senaryolar aynen uygulanıyor.

Başarıyla birleştirilen davalarda şimdi ikinci aşamaya geçildi. İkinci aşamada dava dosyalarının 'görev suçu' gerekçesiyle kapatılması bekleniyor. 

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yargıtay 11. Ceza Dairesi ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki 'birleştirme uyuşmazlığı'nda görevli mahkemenin birinci derece sıfatıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi olduğuna hükmetti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu dün yaptığı toplantıda Ceza Muhakemeleri Usulu Kanunu (CMUK)'nun 10. ve 16. maddeleri ile Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 86. maddesine atıfta bulunarak, birleştirmenin Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde olmasına karar verdi. Kurulun 18 üyesinin davanın Yargıtay 11 Ceza Dairesi'nde birleştirilmesi yönünde oy kullandığı 6 üyenin ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi birleştirilmesi yönünde oy kullandığı öğrenildi. Böylece Erzincan Ergenekonu davasının sanıklarının tamamı "Görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik" suçlamalarına bakan Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yargılanacak. Davanın bir numaralı sanığı eski 3. Ordu Komutanı (KKK EDOK Komutanı) Orgeneral Saldıray Berk ile iki numaralı sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile aralarında MİT, asker ve sivil kişilerin bulunduğu 14 sanıklı terör örgütü davası, görevi ihmal suçlamalarına bakan Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde görülecek.

Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, İlhan Cihaner'in kurtarılması için yapılan planlar deşifre olmuştu. Cihaner davası, Ergenekon davası için bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun görev uyuşmazlığını çözmek gibi bir yetkisinin bulunmadığını vurgulayarak, "Olumlu veya olumsuz bir uyuşmazlık çıktığı tarihte bu durumda her hangi bir itiraz mekanizması öngörülmüş değildir ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun da böyle bir uyuşmazlığı çözmekle kanunen her hangi bir yetkisi yoktur. Ben Ceza Genel Kurulu'nun verdiği bu kararı yürürlükteki hukukumuza, yargılama hukukumuza ve diğer hükümlere uygun bulmuyorum." şeklinde konuştu.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, yanında YARSAV yönetiminden 14. Hukuk Dairesi Tetkik Hâkimi Leyla Köksal ile birlikte Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne 15 Temmuz 2010 günü öğleden sonra saat 16.00-17.00 sıralarında bir ziyaret yaptığı iddia edilmişti. Ziyaretin Yargıtay 8. Ceza Dairesi müzakere salonunda bir toplantı şeklinde yapıldığı ve buna daire üyelerinden Ergenekon örgütünün yargıdaki 1 numarası olduğu öne sürülen Hamdi Yaver Aktan, Haydar Metiner, Nuray Duranoğlu, Ali Cengiz Özbek ve Necla Üçkardeşler'in katıldığı ileri sürülmüştü.

Hamdi Yaver Aktan'ın ismi Cihaner'i kurtarmaya yönelik yapılan planların yer aldığı ses kayıtlarıyla sık sık gündeme gelmişti. İlhan Cihaner'in aynı gün Yargıtay koridorlarında Yargıtay 1. Ceza Dairesi Üyesi Salih Zeki İskender ile kol kola dolaşırken görüldüğü de ileri sürülmüştü. Ses kayıtlarında 8. Daire üyesi Hamdi Yaver Aktan, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ve 1. Ceza Dairesi üyesi Salih Zeki İskender ile gizlice buluşarak Cihaner'in dosyasının birleştirilmesi ve tahliyesi konusunda yapılan planlara ilişkin konuşmalar yer alıyor.

Etiketler :