Şevki Yılmaz'ın yükselişi mi?

Şevki Yılmaz'ın yükselişi mi?

AK Parti`de Kocaeli`de gerçekleşen 3 kongrede alınan sonuçlar herkesin tanıdığın eski bir politikacının AK Parti`de yükselişe geçtiğini gösteriyor

AK Parti`de Kocaeli`de gerçekleşen 3 kongrede alınan sonuçlar herkesin tanıdığı eski bir politikacının AK Parti`de yükselişe geçtiğini gösteriyor. Şevki Yılmaz`ın damadı İzmit İlçe Başkanı oldu.Kartepe ve Başiskele`de de Şevki Yılmaz`ın ağırlı var. Şevki Yılmaz`ın AK Parti`de yükselişi sürüyor...

ŞEVKİ YILMAZ IN YÜKSELİŞİ Mİ?

AK Parti Kocaeli Teşkilatı`nda, temelinde "güçlenme"ler yatan ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerin en belirgin örnekleri, geride bıraktığımız hafta sonunda yapılan İzmit ve Kartepe İlçe Kongreleri`nde su yüzüne çıktı. Sonuç olarak da mevcut ilçe başkanları koltuklarından kaydı, parti içinde güçlenen bir odağın desteklediği adaylar ilçe başkanı oldu.
 
AK Parti içindeki "güç mücadelesi"nin bir benzerini, Temmuz/2007 seçimleri öncesindeki kongre sürecinde izlemiştik. O mücadelenin taraflarından biri, dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe idi. Karşısında ise günümüzün Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile çevresinde toplanan ve liderliğini Fikri Işık`ın yaptığı grup vardı.
Mücadeleyi, Pepe`nin karşısındaki grup kazandı, sonuçlarını da milletvekili aday listesinde gördük. Osman Pepe listede ikinciliğe kayarak yerini Nihat Ergün`e bıraktı, seçilen il yönetiminden iki isim Fikri Işık ve Sibel Gönül milletvekili oldu.
Bugün yeni bir kongre süreci yaşayan AK Parti`de, yeni bir güç mücadelesi var. Ancak bu mücadelenin güç odakları, parti içindeki yeni yapılanmayı "perde arkasında kalarak" sürdürüyorlar.

Etkili olan kim?
İzmit ilçe kongresinde Hüseyin Yusuf`un, Kartepe`de Gültekin Görüm`ün kaybetmesini "tabandan gelen istek" olarak değerlendirmek, bu ilginç mücadeleyi görmemezlik olur.
Şimdi siyasi çevrelerin yanıt aradıkları bir soru var: İzmit ve Katepe`de sandıktan çıkma başarısını gösteren Nedim Arsal ve Hasan Kandaz`ın arkasında kim var. Bu sorunun devamı olarak da Başiskele Kongresi`ne "tek aday" olarak katılan ve seçilen Mehmet Ustaoğlu`nun arkasında da "aynı güç var mı?" bilmecesi.
Kongre sürecinin ilk adımı olarak gerçekleştirilen İzmit, Kartepe ve Başiskele kongrelerini, mevcut "il yönetimi"nin yönlendirdiğine pek ihtimal verilmiyor. Bu görüşü öne sürenlere göre, bir ay sonda yapılacak il kongresinin sonucu da İzmit ve Kartepe gibi "sürpriz" olacak. Bu tespitin açılımında, il yönetiminin de "sallantıda" olduğu görüşü var.
Kongrelere, Kocaeli Teşkilatı üzerindeki hakimiyeti herkes tarafından kabul edilen Fikri Işık`ın "yön" verdiği görüşü de "kabul edilebilir" değil. Kongreler öncesinde yapılan Derince Danışma Meclisi toplantısından sonra habercilerin sorularını yanıtlayan Işık, "Ayakları yere basan ilçe başkanları istiyoruz" demişti ama bu sözler, böylesine büyük bir "değişim"in işareti gibi değildi.

Sonucu etkileyen
Şevki Yılmaz mı?
Tüm bu değerlendirmelerin sonrasında ortaya çıkan bir isim daha var: Kapatılan Refah Partisi`nin kurmaylarından olan ve uzun süre "siyasi yasaklı" olarak kalan eski Rize Milletvekili Şevki Yılmaz.
Şevki Yılmaz`la ilgili ilk söylentiler, Mart/29 yerel seçimlerinin aday belirleme aşamasında seslenmişti. Yılmaz`ın bazı belediye başkan adayları için "isim" bazında etkili olmaya çalıştığı konuşulmuştu. Şimdi yaşanan kongre sürecinde de Yılmaz`ın adı gündemde. En önemlisi de "Yılmaz`ın istediğinin olduğu" konuşuluyor. İzmit İlçe Başkanı Nedim Arsal`ın "damadı" olması, Yılmaz`ın istediği adaylar olarak nitelenen bazı belediye başkanlarının "sürpriz" yapan ilçe başkan adaylarını desteklemesi de Kongrelerdeki "Yılmaz Faktörü"nün kanıtı olarak gösteriliyor.
Tüm bunlar, AK Parti`deki yeni yapılanmanın "Şevki Yılmaz`ın yükselişi" olduğunun kanıtı mı?

Bu sorunun yanıtını önümüzdeki günlerde, gelişen olayların içinde bulacağız.

Kocaeli Gazetesi

Etiketler :