Sezai Karakaoç'un Belgesel Galası

Sezai Karakaoç'un Belgesel Galası

Türk edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Sezai Karakoç'un hayatı belgesel oldu.

 

Karakoç'un mücadelesini ve düşüncesini anlatan "Gün Doğmadan" belgeseli, Cemal Reşit Rey Kongre Salonu'nda düzenlenen gala ile tanıtıldı. Galaya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Galada konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım sürecini kastederek, "Bugün bir açılım yürütüyorsak, Sezai Karakoç'un büyük düşüncesinin payı vardır" dedi. Karakoç'un bir medeniyet insanı olduğunu belirten Beşir Atalay, "Şiiri de o medeniyetin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı. Bakan Atalay, Sezai Karakoç'un kendi kuşakları üzerinde büyük emeği olduğunu ve kendisine minnettar olduklarını dile getirdi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker de, Sezai Karakoç'un Türk modern şiirinin temel taşlarından biri olduğunu vurguladı. Eker, birçok imgenin Karakoç ile hayatımıza girdiğini ifade etti. Karakoç'un aynı zamanda bir mütefekkir olduğuna dikkat çeken Mehdi Eker, belgeselin onun sağlığında yapılmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Gün Doğmadan farklı sinema diliyle dikkat çekiyor

Belgeselin yapımcısı Cine5 Medya Grup Başkanı Orhan Seyfi Güner ise Sezai Karakoç'un edebi yönünün yanısıra bir düşünce insanı olduğunu ifade etti. Güner, belgeselle yeni neslin de Sezai Karakoç ve onun düşüncesini tanımasını amaçladıklarını belirtti.

Yapımcılığını Cine5 Medya Grup Başkanı Orhan Seyfi Güner'in yönetmenliğini ise Ensar Altay'ın üstlendiği "Gün Doğmadan - Sezai Karakoç" adını taşıyan belgesel, Sezai Karakoç hakkında yapılmış en kapsamlı belgesel çalışması olarak dikkat çekiyor. Belgeselde, Sezai Karakoç şiirleri, kısa filmler halde ve kronolojik bir sıra ile ekrana geliyor.

Belgesel, Türk düşünce, edebiyat ve siyaset dünyasından önemli isimlerinin birikimlerinden ve Sezai Karakoç'un yakın çevresindeki insanların tecrübe ve tanıklıklarından da yararlanılarak oluşturuldu. Çekimleri, Diyarbakır, Bursa, Gaziantep, Ankara, Bolu ve daha birçok ilde yapılan belgesel filmi, 110 dakika sürüyor.

Sezai Karakoç şiirleri belgesel için özel olarak seslendirildi

Öte yandan belgesel, ünlü sesleri bir araya getirmesiyle de dikkat çekiyor. Aralarında Müşfik Kenter, Ayla Algan, Sinan Albayrak, Deniz Arcak, İbrahim Paşalı, Necdet Tok, Ahmet Balveren, Buğra Canaslan ve Üsame Sarıoğlu'nun yer aldığı önemli isimler Sezai Karakoç'un şiirlerini belgesel için özel olarak seslendirdi.

Galaya bakanlar Beşir Atalay ve Mehdi Eker'in yanısıra edebiyat, medya ve siyaset dünyasından bir çok önemli isim katıldı. Gala, belgesel filminin gösterimiyle son buldu.

Sezai Karakoç hakkında:

1933'de Diyarbakır/Ergani'de doğdu. İlkokulu Ergani'de, ortaokulu Diyarbakır ve Maraş'ta, liseyi Gaziantep'te okudu. Lise sonda Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı. Burslu öğrenci olarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1955'de bitirdi. 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu. 1967 yılında İslamın Dirilişi ve Yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılandı. Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam, A dergilerinde deneme ve şiirler, Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete'de fıkra yazıları yayımlayan Sezai Karakoç, mart-nisan 1960'ta iki, mart 1966 - mart 1967'de oniki, ekim 1969 - ocak 1971'de onaltı sayı olmak üzere Diriliş dergisini yayımladı.

1974'ten itibaren düzenli olarak 18 sayı yayınlanan, 1976'dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu. 1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayımlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 arası altı yıl haftalık olarak yayımlanmıştır. Diriliş Dergisi, gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir.

1990 Diriliş Partisi'ni kuran Sezai Karakoç, 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar da bu partinin genel başkanlığını yürüttü.

         

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :