Sezer’den medet ummak acziyettir

Sezer’den medet ummak acziyettir

Prof. Dr. Doğu Ergil, malum medya üzerinden eski Cumhurbaşkanı A.N.Sezer tarafından verilen mesajlara da sert tepki gösterdi.

Millet iradesi üzerindeki ipotekleri kaldırmak amacıyla hazırlanan anayasa değişiklik paketine toplumun her kesiminden destek gelmeye devam ederken, malum medya süreci sulandırmak için her yolu deniyor. Bu plan çerçevesinde sivilleşmeden rahatsız olan malum medyanın son olarak eski Cumhurbaşkanı A.N. Sezer’in anayasa paketine yönelik olumsuz görüşlerini topluma bir mesaj olarak aksettirmesi ise, içinde bulundukları çıkmazı gözler önüne sermeye başladı.

 

ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi

 

Millet iradesi üzerindeki ipotekleri kaldırmak amacıyla hazırlanan anayasa değişiklik paketini, yüksek yargı üyeleri ve muhalefetin tavrını değerlendiren Prof. Dr. Doğu Ergil, malum medya üzerinden eski Cumhurbaşkanı A.N.Sezer tarafından verilen mesajlara da sert tepki gösterdi.

“SİVİLLEŞMEYE İKTİDAR SAVAŞ AÇTI”

Değişiklik paketi ile başlayan sürecin iktidarı halka devretmek isteyenler ile iktidarı kaybetmek istemeyenlerin mücadelesine dönüştüğünü vurgulayan, Profesör Ergil, “İktidarı halk iradesine dayandırmak ve millet adına bağımsız hukuk isteyenlere, bürokratik iktidarlarını kaybetmek kaygısında olanlar savaş açtı. Bu ülkede ne zaman halk adına bir talep sunulursa birileri eşzamanlı kaos meydana getiriyor. Bu kaosu meydana getirenlerin ortak özelliği halkla irtibatlarının kesik olmasıdır. Devlet üzerinden iktidarlarını yürütenler iktidarın halk iradesine geçmesine razı olmuyorlar. Kurumsal etkinliklerine dokunulmasından rahatsız oluyorlar” dedi.

DEVLETİN İŞLEMESİNİ KİM ENGELLİYOR?

Yüksek Yargı üyelerinin ‘Kuvvetler ayrılığı ilkesi zedeleniyor’ iddiasına ise katılmadığını vurgulayan Profesör Ergil, “Türkiye’de Kuvvetler ayrılığı ilkesi hiç olmadı. Cumhuriyet kurulduğundan bu yana hukuk her zaman kuvvetler birliğini öngördü. Ancak hep aynı zihniyetin kontrolünde oldu. 82 anayasasının da darbecilere göre şekillendirilmesi bunun ispatıdır. İşte bunun devamında meydana gelen 367 dayatması. Halkın içinden birinin önünü kesmek için verilen mücadele de buna bir başka örnektir. Bugün milletin talepleri doğrultusunda bir anayasa değişikliği tartışmasız bir şekilde yapılamıyorsa; HSYK, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın devletin işlemesini kilitlemesindendir. Sivilleşmenin önünü kesmek için kendi yetkilerini aşarak siyasi davranarak kaos üretiyorlar. Bu kaosa sivil irade direndiğinde de gerilim yükseliyor” diye konuştu.

ERGİL’DEN ATANMIŞLAR SULTASINDAN ÖRNEKLER

Türkiye’de atanmışlar sultasına dayalı bir yapının olduğunu belirten Profesör Ergil, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Atanmışlar seçilmişlerin yetkilerini hem denetim altında tutmak hem de kendi işlerine karışmamaları için kafalarına göre bir yetki ayrımı yapmışlardır. İşte Askeri Yargıtay ve askeri idare mahkemesi… Kendisi için yapılan yargı… Atanmışların sultasına dayanan bir yapı var. İşte kuvvetler ayrılığı da orada… Seçilmişler artık toplumsal değişimi yansıtıyor. Toplum hızla değişiyor ve yeni sosyal talepleri ortaya çıkıyor. Bunlar yasama yoluyla sisteme yansıyor. Milletin talepleri atanmışların kurmuş oldukları ve bugüne kadar sürdürdükleri yapıya sığmıyor. Problem buradan ortaya çıkıyor. Artık bu yapının değişmesi lazım.”

“MUHALEFET ESKİ ALIŞKANLIKLARINDAN KURTULAMIYOR”

“Meselenin çözümü aslında TBMM’dir” diyen Profesör Ergil, muhalefetin tutumunu yadırgadığını söyledi. Ergil, “Meclis dururken çözümü başka yerlerde aramak ve hükümeti referanduma mecbur etmek anormal bir durumdur. Muhalefet devlet üzerinden siyaset yaparak gerilime taraf oluyor. Eski geleneklerinden bir türlü kopamıyorlar. Farklılıkları yok sayan ve toplumun büyük kısmından nefret eden anlayış artık terk edilmelidir” dedi.

“SEZER İLE ACZİYET İÇİNDE OLDUKLARINI GÖSTERDİLER”

Malum medya üzerinden eski Cumhurbaşkanı A.N. Sezer’in paket hakkındaki düşüncelerini topluma aktarılmasını ise ‘acziyet’ olarak değerlendiren Profesör Ergil, “Sezer, kapısı çalınmasa, yaptığı herhangi bir eserden dolayı hatırlanamaz. Görevi boyunca insanların gözüne bakarak konuşamayan, okuduğu metnin dışına çıkamayan, var olanın ötesinde tek bir teklif sunamayan birinin mesaj vermesi komedidir. Bu mesajdan medet ummak da acziyettir. Sezer, ‘bir şey söyledi ‘ dendiği zaman ilgilenmeye değmez. Bundan önce ne söyledi de bu ülkede önemsendi? Ülkeyi nasıl içe kapattığını bilmeyen mi var? Zelzele, sel felaketi olduğunda köşkten çıkmayan birini nasıl dikkate alırız? Ne zaman hangi durumda halkın arasına karışmıştır ki bugün halkın taleplerine karşı çıkıyor?” diye sordu.

Ahmet Necdet Sezer NE DEMİŞTİ

Uğur Dündar yönetimindeki Star TV Haber’in haberine göre, Çankaya yıllarından sonra evine kapanan Ahmet Necdet Sezer, yakın çevresine anayasa değişikliğine ilişkin olarak “Hukuken söylenecek hiçbir şey yok. Hukuk ayaklar altına alınıyor” dediği iddia edildi. Habere göre Sezer, “Hukuk devleti zaten ortadan kalkmak üzere bu anayasa değişikliği yapılırsa tamamen ortadan kalkacak. Güçler ayrılığı güçler birliği haline gelecek” dedi.

 

-VAKİT-

Etiketler :