SGK'dan çıkan şok gerçek

SGK'dan çıkan şok gerçek

İstanbul Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangında ikinci skandal.

İSTANBUL Esenyurt’ta bir alışveriş merkezinin inşaatında çalışan ve kaldıkları çadırda çıkan yangında feci şekilde hayatlarını kaybeden 11 işçi arasında yer alan Sevdin Özen ve Çetin Coşkun’un sigorta başlangıç tarihleri, öldükleri gün çıktı.

Korkunç gerçeği ortaya çıkaran ise iki işçi adına düzenlenen Sosyal Güvenlik Kurumu Sigortalı İşe Giriş Belgesi oldu. Ölen iki işçi adına düzenlenen belgelerde “Sigortalının işe başladığı tarih” bölümünde 11Mart 2012 tarihi yer alıyor. Dün olay yerinde bir açıklama yapan doktor Bülent Kerimoğlu, yangın haberini alır almaz yardımedebileceği düşüncesiyle hemen olay yerine geldiğini anlatarak, “Burada işverenlerin ‘Bu işçilerden hangisinin sigortası yoktu?’ diye konuşmalarına şahit oldum. Bunun üzerine, hayatını kaybeden işçilerin yakınlarıyla temasa geçerek işçilerin TC kimlik numaralarını aldım. SGK’dan sigortalı olup olmadıklarını sorguladım. Özen ve Coşkun’un işe başlama tarihinin yangın günü olduğunu gördüm” dedi.

İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILMIŞ
Kerimoğlu, iki işçinin öldükleri gün sigortalarının yapıldığına dikkat çekerek “Orada bir can pazarı yaşanırken bir yandan da işveren temsilcisi alelacele sigorta yaptırmış. SGK’nın yasamevzuatı gereği işe başlamadan bir gün önce sigorta yapılması gerekir. Üç aydan beri İstanbul’da çalışan iki yurttaşımızın sigortası pazar günü internet üzerinden, olay sonrasında yapılmış. Yaşamayan biri için sigorta yaptırmakmümkün değil. Ama henüz Adli Tıp Kurumu’nda kimlik tespitleri yapılmadığı için bu yapılmış olabilir” diye konuştu.

 

‘İnşaat işçilerinde farklı’
ALİ TEZEL: "SGK mevzuatına göre normalde işverenden işe giriş bildirimi bir gün öncesinden istenir. Ancak bu durum inşaat işçilerinde farklı. İnşaat işçisi için işveren aynı gün bildirim yapar. Bunu da internet üzerinden e-bildirim olarak 24 saat içerisinde yapar. O bildirim tek başına bir anlam ifade etmez. SGK soruşturmasında orada çalışan diğer işçiler, daha önce işe girdiğini söylerse yasadışı bir işlem var demektir."

‘Aynı gün içinde yapılabilir’
SGK YETKİLİLERİ: "İnşaat işçisi mevsimlik işçi statüsünde olduğu için aynı gün içerisinde bildirim yapabilir. Bu bildirim işverenler tarafından e-bildirim ile 24 saat içinde yapılabilir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.