SHP-DTP-ÖDP ittifakı için harekette

SHP-DTP-ÖDP ittifakı için harekette

Kurucusu olduğu ÖDP’den istifa eden İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, “Solda tarihsel buluşma” için harekete geçiyor.

ÖDP’nin 1996’daki kuruluşundan Şubat ayındaki olağanüstü kongreye kadar bir dönem hariç Genel Başkanı olan Ufuk Uras, “Bizler için küçük ama Türkiye solu için büyük bir adım attığımıza inanıyoruz” diyerek partisinden istifa etti.

Uras ile birlikte 60 Parti Meclisi üyesinden 27'si ÖDP’den istifa etti. ÖDP içinde derinleşen Oğuzhan Müftüoğlu’nun başını çektiği Dev-Yol kanadı ile kendilerini “özgürlükçü sol” olarak tanımlayan Ufuk Uras’ın ekibi arasındaki ayrılık Uras’ın Şubat ayındaki olağanüstü kongrede başkanlığı Hayri Kozanoğlu’na kaybetmesiyle somutlaşmıştı. Uras’ın istifasıyla bu ayrılık resmiyet kazandı.

Edinilen bilgiye göre, Uras kanadı, Müftüoğlu ve çevresindekilerin Dev-Yol geleneğini temsil ettiğini kabul etmiyor. 1979’da bağımsız olarak belediye başkanı seçildikten sonra Fatsa’da sosyalist bir yerel yönetim kuran Dev-Yol’cu Fikri Sönmez’in yanında yer alan Pertev Aksakal ile Suat Baysal’ın da Uras ile birlikte ÖDP’den istifa ettiği belirtilerek Müftüoğlu kanadının Dev-Yol geleneğini temsil etmediği ifade ediliyor.

Uras istifasını açıkladığı toplantıda, “Solda tarihsel buluşma için şimdi harekete geçmenin önemli bir sorumluluk olduğunu düşünüyoruz” demişti. 7 Haziran’daki “Çağdaş Sol Parti” çağrısıyla toplanan SHP kongresine 10 Aralık hareketi, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, Yurtsever İşçi Birliği, DİSK, Özgürlük Sol Hareketi gibi birçok örgütle birlikte katılan Uras’ın SHP’ye katılabileceği konuşuluyordu. Ancak Uras’a yakın kaynaklar, kendilerinin istediği soldaki buluşmanın SHP adı altında olmayacağını belirtiyor. Buluşmanın yeni bir isim altında, DTP’yi de içine alabilecek şekilde sağlanabileceği ifade ediliyor. Sonbaharda gerçekleşmesi beklenen “Solda tarihsel buluşma”nın “AKP’ye karşı seçenek oluşturacak, iş, ekmek, barış, demokrasi mücadelesi verecek ve Kürt sorununa çözüm üretecek” bir hareket olacağı vurgulanıyor.

Etiketler :