Siber saldırı TİB'i yedeğe bıraktı

Siber saldırı TİB'i yedeğe bıraktı

Anonymous hacker grubu, internete filtre için önceki gün TİB’e saldırdı. Sayfayı yedekleyen TİB siteyi kurtardı. Bazı kamu kurumlarına da saldırı oldu

22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek internette filtreye karşı dün saldırıya geçen Anonymous, TİB’in yedeğini aşamadı. Saldırıya uzun zamandır hazırlanan TİB, hemen yedeğini devreye soktu. Saldırıda ilk raundu TİB alırken, siber saldırının diğer bazı kamu kurumlarının internet sitelerini de etkilediği öne sürüldü. Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, dün 18.00 itibarıyla daha önce duyurduğu saldırıyı başlattı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın internet sitesine ilk 10 dakikada erişim sağlanamadı.

Öte yandan İspanyol polisi, merkezi seçim kuruluna ve diğer kuruluşlara siber saldırı düzenleyen gruba ait 3 üyenin yakalandığını duyurdu.


DÜNYA HABERTÜRK'TEN ÖĞRENDİ
‘Operation Turkey’ isimli siber saldırı girişiminin ilki önceki gün yaşanmıştı. Habertürk’ün “Anonymous TİB’i çökertti” başlığıyla duyurduğu haberi dün Reuters dünyaya geçti.

T ürkiye’de 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan internet filtrelerine karşı dün harekete geçen dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous’un ilk siber saldırısına Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ‘yedek’leriyle karşılık verdi. Daha önce 9 Haziran saat 18.00’de (TSİ) Türkiye’de internet üzerinde artan kontol nedeniyle TİB’i işaret ederek saldırı düzenleyeceğini açıklayan Anonymous, saldırısına dün akşam saat 18.00’de başladı.

Saldırının ilk dakikalarında TİB’in internet sitesine (www.tib.gov.tr) erişim sağlanamadı. Siteye girmek isteyenler ilk olarak “www.tib.gov.tr web sitesi şu anda bakımdadır. Lütfen daha sonra yeniden deneyiniz” mesajıyla karşılaştı. Hacker’lardan daha fazla, meraklı internet kullanıcılarının akınına uğradığı belirtilen TİB’in sitesine girmek isteyen bazı kullanıcıların ekranına ise “Lütfen bekleyiniz. tib.gov.tr yükleniyor” mesajı geldi. Saldırılara karşı önlemlerini artıran TİB yetkilileri, 18.00’den itibaren TİB’in sitesine girmek isteyenleri, dün sabah saatlerinde de test ettikleri http://tib.gov.tr/index2.html adresine yönlendirmeye başladı.

"AMACIMIZ İNTERNETİ ÇÖKERTMEK DEĞİL"
Yetkililerin saldırıya önlem olarak farklı IP adreslerinden www.tib.gov.tr’ye giren kullanıcılara farklı endeskleme yöntemleriyle erişim izni verdiği belirtildi. Bu şekilde www.tib.gov.tr sitesine yapılan yoğun saldırı üzerine ziyaretçilerin, http://tib.gov.tr/index2.html adresine yönlendirilerek siteye erişimleri sağlandı. Bu linkin de çökmesi üzerine TİB’in yeni index numaralı internet sitesi devreye alındı. Grubun, ilk organize saldırısından gov.tr uzantılı birçok sitenin yanı sıra TİB bünyesindeki ihbar.org.tr, guvenliweb.org.tr ve guvenlicocuk.org.tr siteleri de nasibini aldı. Grup, saldırı öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye’de interneti çökertmek gibi bir durumlarının söz konusu olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de uygulanan sansüre karşı tepki koymak için bu sansürden sorumlu olan ve dolaylı da olsa destekleyen sitelere karşı operasyon düzenleyeceğiz. Saatin mesai bitimine denk gelmesi, devlet kurumlarıyla ilgili işleri olan vatandaşlarımın mağdur duruma düşmemesini istememizdendir. Operasyon, Türk halkının bilgi alma ve verme özgürlüğünü elinden almak isteyen sansür kurumlarınadır.” Bilişim Suçları Mücadele Derneği Genel Başkanı Yavuz Koçoğlu, Youtube, Wordpress, Twitter gibi sitelerin kapatılması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Koçoğlu, Anonymous’un saldırıyla ilgili ise “Türkiye’ye yönelik bu saldırı karşısında boş durmayacağız” diye konuştu.

MAHKEMEDEN SALDIRI ÖNLEMİ
Yargı, internete filtre uygulamasına tepki için Türkiye’ye “siber savaş” ilan eden “Anonymous” adlı hacker grubuna karşı harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıyı gerçekleştirmesi beklenen hacker bloklarının IP’lerini tespit etti. Bilişim Suçları Savcılığı, Ankara Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, hacker bloklarının Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşlarına siber saldırıya geçmesi halinde TİB aracılığıyla “erişimin engellenmesi” talebinde bulundu.

Mahkemeye sunulan talep yazısında şöyle denildi: “Son günlerde “Anonymus” isimli grup tarafından ülkemizde resmi kurumlara ait devlet uzantılı (gov.tr) web sitelerine saldırı yapılacağı ve bu konuyla ilgili ülkemizde bulunan çeşitli hack grupları ile ortaklaşa hareket edileceği şeklinde haberlerin bulunduğu ve liste halinde belirtilen internet adreslerinde bu konuyla ilgili yayınların ve paylaşımların olduğu tespit edilmiştir.”

72 SAATLİK ERİŞİM YASAĞI TALEBİ
Kamu kuruluşlarına yönelik saldırı olması halinde bunun telafisi güç olabileceği uyarısı yapılan yazıda, “72 saat süreyle saldırı kaynağı IP veya IP bloklarına yönelik erişimin engellenmesine karar verilmesi talep olunur” denildi. 1. Sulh Ceza Mahkemesi, kendisine gelen talebi yerinde buldu. Karar, KOM Daire Başkanlığı’ndan gelen bir kurye ile acil olarak TİB’e gönderildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.