Sıfır otomobilde zamlar sürüyor

Sıfır otomobilde zamlar sürüyor

Yılbaşından bu yana kurlarda yaşanan yüzde 12'lik artışın etkisi otomobil fiyatlarına da yansıyor. otomotiv ithalatçıları kur artışlarını fiyatlarına yansıtıyor.

Aralık ayında 1.98 TL olan euro bugün 2.26 TL'lere yükseldi. Euro bazlı iş yapan otomotiv ithalatçıları kur artışlarını fiyatlarına yansıtıyor. Kur ayarı, kar marjı az, stok baskısı olmayan modelleri seçiyor

Örneğin KIA Sportage'ın fiyatı 49.900 TL'den 55 bin TL'ye çıkarken, VW Polo fiyatı 35.600 TL'den 38.200 liraya yükseldi. C4 e-HDi 44.900 TL olan fiyatını 52.500 TL'ye ayarladı!

ETAP ETAP YANSIYOR

Yöneticiler, kur artışını fiyatlara yansıtmalarının kaçınılmaz olduğunu dile getiriyorlar. Burada konu hangi modellere yansıdığı üzerine odaklanıyor. Firmalar stoklarında olmayan, tüketicinin sıra beklemeyi göze aldığı modellerinde kur ayarını daha kolayyapıyorlar. Fiyat artışı önce bu modellerde gerçekleşiyor. Merkez Bankası'nın geçen hafta yaptığı, 'nisanda talepte düşüş gözleniyor' açıklaması, elinde pek çok veriyi bulunduran bir kuruluştan geldiği için çok önemli. Bunun otomotive de yansıyacağı kesin. Otomotiv pazarının bu yılki büyüme trendi nisanda 77 bin adete yaklaşarak, önü kesilmezse aylık 100 binlere gideceğini gösterdi. Ama munzam karşılıkların artırılması, ardından da Maliye'nin bankalara yönelik 'tarife dışı engelleri' adresini buluyor. Mayıs ayı satışları 80 binlerde bekleniyor. Yani 77 binlik nisan ayıyla aynı. Oysa teknik olarak mayıs satışları nisan satışlarının yüzde 20-30 oranında üzerinde gerçekleşir.

2. YARI DEFANS ZAMANI

Mayıs ayı pazarının 80 binlerde gerçekleşmesi, ardından geleneksel olarak hız kesen haziran satışlarının yeniden nisan ayı seviyelerine inmesini işaret ediyor. Bu da 70 binlere gerileyen bir pazar anlamına geliyor. Daha sonra ise beklemeyle geçecek bir temmuz ayı ile yeni model yılının başlayacağı ağustos ayı sırada bekliyor.

Sektör yöneticileri yılın ikinci altı ayında otomotiv pazarının ilk yarıdaki kadar heyecanlı olmayacağı görüşündeler. Bu yılın ilk 6 ayında gözlenen ve pazarı 1 milyonlara götürecek talep artışı sona erecek.

AKŞAM

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.