Sigara içen kadar hakları yok!

Sigara içen kadar hakları yok!

Başörtülü Türk vatandaşlarının Danıştay nezdinde bir değeri yok, bunu biliyoruz. Ama sigara içenler kadar olmaması üzücü!

Yürürlüğe gireli çok fazla bir zaman olmayan sigara yasağı, ilk zamanlar her kesimin tepkisine neden olmuştu. Tütünün insan sağlığına zararından dolayı getirilen bu yasa, insanların huzur içinde dumansız bir ortamda yaşaması için iyi bir çözüm yoluydu, belki!

Sigara içmek kişinin özgürlük alanına girer!?

Çoğu bağımlı, “her ne olursa olsun biz içmeye devam ederiz” şeklinde baksa bile sigara içme oranında ciddi bir düşüş görüldüğü istatistiksel verilerde kanıtlanmıştır. Ne kadar kararlı olunsa da zamanla bu yasak, esnetilmeye başladı.

Bugünse bir gazetede gördüğüm haberde kahvehanelerdeki sigara yasağını Anayasa’ya aykırı bulan “Danıştay 10. Dairesi” tütün ürünlerini tüketmenin kişi özgürlüğü alanına girdiğini savundu. Danıştay, yasal düzenlemelerin özgürlüklerde göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini aktardı. Yasa hükmünün iptali için anayasa mahkemesine başvurdu. Danıştay 10. Dairesi, sigara yasağı konusunda üstüne basa basa bu konuda sigaranın kişi özgürlüğü kapsamında olduğu, özgürlüğe kimsenin müdahalede bulunmaması gerektiğini savunuyor.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

Danıştay'ın, sigara yasağına karşı 3 yıl geçtikten sonra hassaslaşırken başörtülü kızların yıllarca yargı önünde mücadele ettiğini bile bile, hatta bilhassa bu konuda insan hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak, kızlarımızı hak etmedikleri insanlık dışı müdahaleye maruz bırakması hangi adalet anlayışına sığar?!

Karşımda kişi özgürlüğünden dem vuran hak ve özgürlüğün savunulması gerektiğini söyleyen Danıştay, hatta Anayasa’dan bu yasağın çıkarılmasını söyleyen Danıştay… Kısa bir süre önce hükümetin, başörtülü öğrencilerin de bir insan olarak hak ve özgürlüklerinin olduğu üniversitelerde serbest olmasında bir sakınca görülmemesi ve yıllarca başörtünün bir siyasi simge ve gericilik olarak görüldüğü bir ülkede çıkıp da anayasanın bir maddesini değiştirmek istemesi üzerine yapılan hakaretleri unutmuyoruz!

Sadece başörtülü kızların da üniversiteye başlarını açmadan gitmek istemesi, bu onların hakkı! Elbetteki köhne, bilimüretemez aciz üniversitelerinize meftun değiliz!

Bu kişi özgürlüğü değil mi?

Ama insanlara sırf kahvehanelerde içilmesi için sigara konusunda anayasada değişiklik yapmaya ihtiyaç gören Danıştay'ın başörtüsünü yıllarca gericilik olarak görüp başörtülülerin özgürlükleri söz konusu olduğunda onların haklarını hiçe sayabilmesi hangi mantığa sığar bilinmez?

Danıştay’a not: Kafanızdaki tabuları yıkmadan insanlara yaklaşırsanız, özgürlüğü savunurken bir yandan özgürlüğün kısıtlanması taraftarı olabiliyorsunuz.

DUNYABİZİM

Etiketler :