Sigara Tezgah Altına İniyor

Sigara Tezgah Altına İniyor

2011'de Sigaralar İşyerlerinin Görünmeyen Kısmında Muhafaza Edilecek.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) 2011 yılında uygulanacak olan tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, kamu sağlığının ve tüketici haklarının korunması ile rekabetin tesisi hususları gözetilerek; tanıtımına, satışına, sunumuna ve nihai tüketicilere güvenli bir şekilde ulaşmasına ilişkin her türlü faaliyetin usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla Yönetmelik yayımladı.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği Resmi gazetede yayımlandı. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, kamu sağlığının ve tüketici haklarının korunması ile rekabetin tesisi hususları gözetilerek tanıtımına, satışına, sunumuna ve nihai tüketicilere güvenli bir şekilde ulaşmasına ilişkin her türlü faaliyetin usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla yayımlanan Yönetmelik yürürlüğe girdi. Yönetmelik'in satış belgelerine ilişkin esaslar kısmı ise 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

-AKARYAKIT İSTASYONLARINDA HACMEN YÜZDE 5 ALKOLDEN FAZLASI SATILAMAYACAK-

TAPDK, yayımladığı Yönetmelikle tütün mamulü satışının yapılamayacağı yerleri belirledi. Buna göre, sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamullerinin satışı yapılamayacak. Aynı zamanda, bilgi toplumu hizmetleri vasıtasıyla ya da posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla da tütün mamulü satışı ve teslimi yapılamayacak.

Yönetmelik'e göre, açık alkollü içki satış belgesi bulunmayan perakende satış yapılan işyerlerinde, açık alkollü içki tüketilemeyeceği ve sunumunun yapılamayacağı ifade edilirken, belediye mücavir alanları ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarında bulunan yapı ve tesislerde alkollü içki satışı yapılamayacak. Yine aynı şekilde öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında alkollü içki satışı yapılamayacak. Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında ise, hacmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.

-TÜTÜN MAMULLERİ DIŞARIDAN GÖRÜNMEYEN BİR YERDE MUHAFAZA EDİLECEK-

Yönetmelik ile tütün mamullerinin işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde ve 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınmak suretiyle, çalışanların gözetim ve denetimi altında bulundurulması hükmü getirildi. Ancak bu nevi işyerlerinde, belirtilen nitelikleri haiz ayrı bir satış bölümünün oluşturulmasının işyerinin fiziki koşulları sebebiyle mümkün olmaması durumunda, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamayacağı satış ünitelerinde satışa sunulabilmesine imkan tanındı 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :