Sigara türü bomba ile yakalandı

Sigara türü bomba ile yakalandı

Erkek hemşirelik yüksekokulu öğrencisi sigara türü bomba ile yakalandı

İzmir'de daha önce bir alışveriş merkezine düzenlenen bombalı saldırılarla ilgili gözaltına alınan, ancak serbest bırakılan Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Yüksekokulu'nun erkek öğrencisi S.K. (19), evinde patlatılmaya hazır halde üç sigara paketine hazırlanmış RDX plastik patlayıcı ve 4 adet elektrikli fünyeyle yakalandı. Emniyet yetkilileri, ilk defa sigara paketi içinde bir bomba düzeneğiyle karşılaştıklarını, zanlının aramalarda yakalanmamak için bu yöntemi seçtiğini kaydetti. Zanlının hedefinde alışveriş merkezleriyle kamu kurum ve kuruluşları olduğu bildirildi.

 

İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 10 Aralık 2009 tarihinde EÜ'de terör örgütü PKK lehine gösteri yapan, polisi taşlayıp fakülte binasının camını kıran grubun içinde yer aldığı gerekçesiyle aradığı S.K.'nin, Bornova ilçesinde bir yakının evinde olduğunu belirledi. Terörle Mücadele ekipleri, 2009 Şubat ayında da bir alışveriş merkezinin dört mağazasına düzenlenen bombalı saldırılarla bağlantılı olduğu, Nevruz'da terör örgütü lehine eylem yapacağı gerekçesiyle gözaltına alınıp serbest bırakılan S.K.'nin kaldığı eve operasyon düzenledi. S.K. gözaltına alınırken bomba ve patlayıcı bulmakta eğitimli polis köpeği Rex'in de katıldığı aramada, özenle saklanmış kavanozların içinde sigara paketleri bulundu. Köpeğin tepki vermesi üzerine durumdan şüphelenen polis, sigara paketlerinde, açıldığında bile anlaşılamayan bomba düzenekleri olduğunu gördü.

Polis tarafından, terör örgütünün Kuzey Irak'taki kamplarında bomba eğitimi aldığı değerlendirilen S.K.'nin, yurt dışından temin ettiği plastik patlayıcı RDX'i küçük parçalar halinde lüks bir sigaranın paketinin içine yerleştirdiği, elektrikli fünyeyi ise tütününü boşalttığı sigaraların içine koyduğu tespit edildi. Polis yetkilileri, Türkiye'de ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını, zanlının, özellikle lüks marka seçip aramalarda sigara paketine bakılmayacağını düşünerek böyle bir düzenek hazırladığını düşündüklerini kaydetti. İçine fünye yerleştirilen sigaranın yakılıp mekanizmanın harekete geçirileceği, sigara kendiliğinden sönmediği için bir süre sonra plastik patlayıcının patlayacağı belirtildi. Sigaranın yanma süresinde bombacının rahatlıkla kaçabileceği bildirildi. Polis, Uğur Mumcu suikastını örnek göstererek, sigara paketindeki patlayıcının bir insanı öldürebilecek güçte olduğunu belirtti.

Emniyette ifade vermeyerek susma hakkını kullanan zanlı S.K.'nin, daha önce katıldığı ileri sürülen bir alışveriş merkezinin dört mağazasının bombalanması, Nevruz ve EÜ'deki olaylar sebebiyle terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK ile bağlantısı olup olmadığının araştırıldığı bildirildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlı S.K., adliyeye sevk edildi.

 

Etiketler :