Sigara Yasağı Türkiye'ye Ne Kadar Yaradı

Sigara Yasağı Türkiye'ye Ne Kadar Yaradı

2008 yılı Mayıs ayından itiraber sigarayla mücadeleye büyük önem veren hükümet, verdiği mücadelenin meyvelerini almaya başladı.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker verdiği cevapta; 2,2 milyon kişinin sigarayı bıraktığını, sigara kullanan kişi sayısının 14 milyonun altına düştüğünü ve 15 yaş üzeri sigara kullananların oranının yüzde 27,1 olduğu, kadınların yüzde 13,8’i, erkeklerin de yüzde 40,7’sinin sigara kullandığını söyledi.

Eker, 174 ülkenin taraf olduğu Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi kapsamında Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerinin ifasına yönelik olarak etkin kontrolü önlemlerinin yürürlüğe konulduğu 2008 yılı Mayıs ayından itibaren sigara satışlarında sürekli bir azalma seyri yaşandığını bildirdi. Eker, satış hacminde 2010 yılında 2009 yılına nazaran yüzde -13,2 olarak gerçekleşen düşüşün önemli bir kısmının tütün kontrolüne ilişkin mevzuat ve uygulamaların geliştirilmesi ve tütün kontrolü bilincinin toplumda kabul görmüş olmasından kaynaklandığının altını çizdi. Bakan Eker, sigaradan elde edilen ÖTV miktarının ise, 2010 yılında 14 milyar 784 milyon 461 bin TL olduğunu açıkladı.

Alo 171’e 2 milyon çağrı

Bakan Eker, polikliniklere sigara bırakmak için müracaat eden kişilere 360 bin kutu sigara bırakma ilacının hekim kontrolünde dağıtıldığını, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nın 27 Ekim 2010 tarihinde faaliyete geçtiğini ve bir yıllık dönemde 2 milyon çağrı alındığını, yaklaşık 2,2 milyon kişinin ise sigarayı bıraktığını söyledi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.